Word fan! 351

Info SK Beveren

Volledige naam: Koninklijke Voetbalclub Red Star Waasland - Sportkring Beveren
Nummer: 4068
Opgericht: 2010
Aansluitingsjaar: 2010
Stadion: Freethiel
Website: www.waasland-beveren.be
Telefoon: +32 (0)3 750 25 00
Sponsors: Star Casino, Transport Roosens, Charles, Remo Frit
Budget: 9.000.000 €
Bijnamen: Waaslanders, Waeslandiens

Geschiedenis

SK Beveren is een ploeg die het stamnummer 4068 draagt, een logisch gevolg van de fusie tussen KSK Beveren en Red Star Waasland in 2010. Het oude Red Star was voor de fusie actief in lagere regionen van het voetbal. SK Beveren daarentegen heeft wel een grote geschiedenis.

Beveren ontstond in 1926 maar ging snel failliet. In 1934 werd een tweede poging gedaan. In 1967 promoveerde de club voor het eerst naar de eerste klasse met spelers als Wilfried Van Moer en Jean Janssens. Toenmalig trainer was Guy Thys. In 1970 dwong Beveren zelfs Europees voetbal af, ze werden uitgeschakeld in de derde ronde van de Jaarbeursstedenbeker tegen Arsenal.

In ’78 werd de finale van de beker gehaald en gewonnen door Charleroi opzij te zetten. Vooral het jaar erop was een groot jaar. Beveren werd voor de eerste keer in haar bestaan landskampioen. Het ging de ploeg echt voor de wind want in ’80 geraakten ze tot de halve finale van de Europacup II door onder meer Inter Milaan uit te schakelen. Het sprookje eindige tegen FC Barcelona. In die tijd waren spelers als Jean-Marie Pfaff, Heinz Schönberger en Wim Hofkens wekelijks te bewonderen op de Freethiel. Na een bekerfinale in ’80 die verloren ging, won KSK haar tweede beker in 1983 door Club Brugge opzij te zetten. Het jaar erop werd Beveren voor een tweede keer kampioen.

Na nog een laatste bekerfinale in 1984 ging het bergaf met de club. In 1990 zakte het na zeventien jaar terug naar de tweede klasse. Gelukkig voor de Oost-Vlamingen duurde dat slechts één jaar, onder leiding van Johan Boskamp klommen ze meteen terug. Lang duurde het feest niet. Zes jaar later, Boskamp was ondertussen al weg ondertussen, zakte Beveren opnieuw voor één seizoen.

In 2002 bleef Beveren in eerste via de groene tafel, zowel Aalst als RWDM kregen geen licentie. Jean-Marc Guillou werd aangenomen als technisch directeur en dat leverde onvergetelijke taferelen op. Een legertje Ivoriaanse voetballers streek neer op de Freethiel. Denk maar aan Yaya Toure, Gervinho, Eboué of andere Yapi Yapo’s. Talent hadden de Afrikanen ontegensprekelijk, in 2005 haalden deze jongens de bekerfinale. Die werd wel verloren tegen Club Brugge.

Uiteindelijk ging het mis tussen Guillou en het Beverse bestuur en ging het weer bergaf met de club. Het leidde tot een faillissement en de fusie met Red Star Waasland, zodat er toch nog gevoetbald kon worden in Beveren. Onder de naam Waasland-Beveren volgde een paar jaar in tweede klasse, maar in 2013 werd al de promotie behaald via de eindronde. Op het hoogste niveau was het dan weer telkens een strijd om zich te handhaven: elk seizoen was Waasland-Beveren veroordeeld tot de rechterkolom.

In 2020 stevende het op de degradatie af, maar Waasland-Beveren kreeg van het BAS gelijk dat in het coronaseizoen geen dalers mochten worden aangeduid, aangezien de competitie niet volledig afgewerkt was. Het bleek uitstel van executie, want een jaar later werd er toch gedegradeerd na verloren barrages tegen Seraing. Sinds juli 2022 is Waasland verdwenen uit de clubnaam, waardoor opnieuw onder SK Beveren wordt gevoetbald. De naam van weleer bracht bijna onmiddellijk succes: Beveren eindigde in 2023 tweede en strandde op een puntje van kampioen RWDM.

Als we alle verwezenlijkingen in totaal meerekenen heeft Beveren twee landstitels en twee Belgische bekers op zijn palmares.