bayBayern München
dorBorussia Dortmund
Datum: 11/08/2006 20:30
Competitie: Bundesliga
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Allianz Arena
Bayern zet eerste stap richting titel
Harald Berings
| 0 reacties
Bayern zet eerste stap richting titel
Foto: © SC

Onze oosterburen moesten er net iets langer op wachten dan wij, maar ook in Duitsland is vanavond de nationale voetbalcompetitie opnieuw in gang getrapt. De DFB had als opener meteen een rasechte kraker tevoorschijn getoverd: Borussia Dortmund mocht in de Allianz Arena proberen om kampioen Bayern München het vuur aan de schenen te leggen.

Geen geschenk, besefte ook coach Bert van Marwijk. Ondanks de vele versterkingen zag Dortmund met Jan Koller en Tomás Rosicky ook zijn twee Tsjechische steunpilaren vertrekken. Alexander Frei en Steven Pienaar werden binnengehaald als hun vervangers, maar vooral die laatste kon amper overtuigen. In eigen huis opende Bayern dan ook meteen het offensief. Na amper dertig seconden zag het een bal van Roy Makaay uiteenspatten op de lat. De Nederlander bleek de meest bedrijvige in de openingsfase: na goed twintig minuten kreeg hij teveel ruimte van de Borussia-verdedigers en profiteerde daar gretig van - met een lage schuiver zette hij Bayern op voorsprong.

Borussia, dat voor de openingstreffer nog probeerde mee te voetballen, zakte helemaal weg. Ook na de rust bleef de Rekordmeister oppermachtig en tien minuten na de pauze zette Bastian Schweinsteiger die overmacht om in een beslissende tweede treffer. Vanop zo'n twintig meter zag doelman Roman Weidenfeller opnieuw een bal laag in zijn netten vlammen. Even later had Makaay een grote kans op de 3-0, maar dezer keer zat Weidenfeller er wel goed tussen.

Ondanks het Beierse overwicht kreeg ook Dortmund nog kansen op de aansluitingstreffer. Aanwinst Nelson Valdes en Ebi Smolarek konden zich echter geen weg voorbij Oliver Kahn banen. De Duitse doelman vierde vandaag zijn 500e competitiewedstrijd en deed dat in stijl: ondanks twee ballen op de dwarsligger hield de Duitse nummer twee zijn netten schoon. Bayern heeft zo meteen een eerste concurrent achteruit geslagen en voert momenteel de Bundesliga aan. 

Morgen komen twaalf andere eersteklassers aan bod. Hamburger SV, met de debuterende Vincent Kompany, moet de kloof met Bayern zien te dichten. Net als Schalke (tegen Eintracht Frankfurt) en Leverkusen (tegen promovendus Aachen) kan het daarvoor rekenen op de thuisaanhang. Borussia Mönchengladbach neemt het zonder Wesley Sonck op tegen nieuwkomer Cottbus, terwijl Stuttgart thuis Nürnberg ontvangt. Werder Bremen moet zondag naar Hannover, vorig jaar nog één van de revelaties. Wolfsburg en Hertha Berlijn sluiten zondagavond de eerste speeldag af.