Speeldag: Ronde 5
Stadion: Goodison Park
Man Utd vond warm onthaal in Everton
Yves Dekoning

Everton en Manchester United streden voor een plaatsje in de kwartfinales van de FA Cup. De Mancunians wonnen vlot het duel met 0-2. Everton leek nooit aanspraak te kunnen maken op de zege.

Het was de eerste keer dat Wayne Rooney op Goodison Park te bewonderen viel sinds hij hoogverraad pleegde en van Everton naar man Utd verhuisde. Hij werd dan ook bij elk balcontact op fluitconcerten getrakteerd. Al voor de wedstrijd begon had de Engelse wonderboy een woordenwisseling met een supporter. Ook in de tweede helft bleef het onrustig in Everton. Bezoekende doelman Roy Carrol werd aan het hoofd geraakt door een voorwerp dat uit het publiek was geworpen.

Everton begon moedig aan de wedstrijd, maar kon Roy Carrol zelden bedreigen. Man Utd had de touwtjes stevig in handen. In de 23ste minuut was het al raak. Quinton Fortune kopte een voorzet van Cristiano Ronaldo staalhard binnen. De bezoekers bleven domineren en vooral Ronaldo woog zwaar op de defensie van de Toffees. Vlak voor rust kreeg Marcus Bent een uitgelezen kans om de 1-1 tegen het bord te prikken, maar hij leek het noorden kwijt en Carrol veegde de bal weg.

In de tweede helft probeerde United zo snel mogelijk de buit binnen te halen. Nigel Martyn werd dan ook al snel op de proef gesteld. De veteraan bewees dat hij nog niet versleten is, maar moest zich na 57 minuten spelen toch een tweede keer gewonnen geven. De vrije trap van Paul Scholes week af. Martyn kon de bal nog afweren, maar Cristiano Ronaldo was goed gevolgd en werkte de bal tegen de netten. Rooney had graag gescoord bij zijn terugkeer naar Everton, maar Martyn lag nog enkele keren dwars.