Speeldag: Ronde 5
Stadion: St. James Park
Newcastle verslaat gewond Chelsea
Yves Dekoning

De droom van Jose Mourinho om dit seizoen alles te winnen wat er te winnen valt, viel in Newcastle in duigen. De Magpies kegelden de Blues met 1-0 uit de FA Cup. Tyneside werd geteisterd door sneeuw en Chelsea door blessures.

De wedstrijd werd net niet uitgesteld vanwege de hevige sneeuwval, maar de thuisploeg kwam sterk uit de startblokken. Al na vier minuten spelen kopte Patrick Kluivert Newcastle op voorsprong. De verdedigers van Chelsea werden koud gepakt door de Nederlander die de voorzet van Laurent Robert voorbij doelman Carlo Cudicini werkte. In de 23ste minuut kwam Chelsea bijna op gelijke hoogte, maar Mateja Kezman zag zijn bal uiteenspatten op de dwarsligger. De bezoekers bleven zoeken naar de gelijkmaker, maar Shay Given liet zich niet meer verschalken.

Jose Mourinho gokte zwaar tijdens de pauze. De Portugees voerde drie wissels door en probeerde zo de druk op te voeren. Hij gooide Frank Lampard, Eidur Gudjohnsen en Damien Duff in de strijd, drie spelers die rust moesten krijgen in functie van de Champions League. De gok kreeg een nare wending toen Wayne Bridge geblesseerd het veld moest verlaten. Chelsea kwam nog enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar liep uiteindelijk nog meer averij op. Damien Duff en William Gallas moesten de wedstrijd mankend uitspelen en Carlo Cudicini kreeg in de 90ste minuut nog rood voor zijn neus.

Newcastle: Given, Carr, Boumsong, Bramble, Babayaro, Dyer (Milner 68), Jenas, Butt, Robert, Shearer (Ameobi 64), Kluivert.

Chelsea: Cudicini, Johnson, Gallas, Ricardo Carvalho, Bridge, Jarosik, Smertin, Tiago (Gudjohnsen 45), Geremi (Lampard 45), Kezman, Cole (Duff 45).