Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Fratton Park
Portsmouth overklast negen Rovers
Luc Goderis

Voor Blackburn Rovers, één van de revelaties van vorig seizoen, is de start van de nieuwe Premiership-campagne op een sisser uitgedraaid.  In Fratton Park konden ze nooit de indruk wekken Portsmouth de baas te kunnen.  Kanu, goed voor twee doelpunten, was voor de thuisploeg de held van de namiddag.  Friedel hield de ex-Arsenal aanvaller in blessuretijd nog wel van een hattrick toen hij diens penalty stopte.

Portsmouth startte de wedstrijd het gretigst en Benjani Mwaruwari had al vroeg de score kunnen en moeten openen, maar hij besloot nipt naast.  Benjani eiste tijdens de eerste helft wel de hoofdrol op en het was al vlug duidelijk dat Robbie Savage de Zimbabwaan maar moeilijk aan banden ging kunnen leggen.

Net voor het halfuur opende Svetoslav Todorov de score voor de thuisploeg en het was niet verwonderlijk dat Benjani aan de basis lag van de opener.
Lucas Neill miskeek zich op een lange bal van Linvoy Primus, Benjani ging er mee aan de haal en presenteerde Todorov het doelpunt op een gouden schaaltje.
Ogenblikken later had het al 2-0 kunnen zijn, maar Brad Friedel reageerde uitstekend op de krachtige kopstoot van Sol Campbell.

Benni McCarthy en Jason Roberts, de nieuwe Rovers-aanvalslinie, werkten hard maar kregen voor de rust te weinig bruikbare ballen.

Na de herneming konden de bezoekers toch wat druk zetten en creëerden kans na kans, maar ook David James stond uitstekend te keepen.

Het keerpunt van de wedstrijd was ongetwijfeld het moment dat Harry Redknapp, Nwankwo Kanu inbracht.  De Nigeriaan stond amper op het veld toen hij, op voorzet van Gary O'Neil, de voorsprong verdubbelde.  Nadat Neill tegen zijn tweede gele kaart van de middag aankeek was het al Portsmouth wat de klok sloeg en Kanu kopte, opnieuw op aangeven van O'Neil, zijn tweede van de middag binnen.

De Rovers moesten de kelk nog helemaal tot op de bodem ledigen toen kapitein Andy Todd in de slotfase ook al tegen rood aanliep nadat hij Kanu foutief stopte.  De bal ging op de stip maar Kanu verzuimde zijn hattrick op het scoreborde te schieten.  Een attente Friedel koos niet alleen de goede hoek, maar ranselde ook de rebound uit zijn netten.  De Amerikaan voorkwam zo de complete blamage want het bleef 3-0.