Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Madejski Stadium
Reading beleeft historische dag
Kevin Vanbuggenhout

Reading werd vorig jaar overtuigend kampioen in de Championship en mocht nu dus uitkomen in de Premier League. Middlesbrough was de eerste tegenstander. Op een historische dag werkte Reading ook een historische wedstrijd af. Ook Everton, Newcastle, Bolton en West Ham wonnen zaterdag hun match.

Reading - Middlesbrough

Reading kende geen al te beste start en keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan. Yakubu bereikte Downing en die schoot binnen. Tien minuten later scoorde Yakubu zelf in de rebound nadat Hahnemann een harde vrije trap van Rochemback had moeten lossen. Maar Reading liet de kopjes niet hangen. Schwarzer haalde een vrije trap van Murty uit de bovenhoek. In twee dolle minuten haalde de thuisploeg de achterstand op. Kitson kon een lage voorzet van Seol binnentikken en een minuut later trof Sidwell raak. In de tweede helft nam Reading dan de leiding. Middlesbrough kreeg de bal niet goed weggewerkt en de ingevallen Lita kon binnentrappen. Hahnemann moest daarna nog wel alles uit de kast halen om een afstandsschot van Mendieta onschadelijk te maken. Middlesbrough gaf niet op. Viduka legde de 3-3 tegen de netten, maar het doelpunt werd onterecht afgekeurd. Zo hield Reading dus de drie punten thuis.

Everton - Watford

Een andere promovendus, Watford, was tegen Everton al na een kwartier op achtervolgen aangewezen. Het schot van Johnson week licht af en Foster had er geen verhaal meer tegen. De beste kansen waren in de eerste helft voor Everton. Arteta en Cahill troffen op stilstaande fase de lat. Toen Stubbs een voorzet van Young met de hand beroerde, ontsnapte de thuisploeg wel aan een strafschop. Watford trok na de rust het laken naar zich toe, maar de gelijkmaker bleef uit. Everton kreeg dan een strafschop toegewezen na vermeend handspel van Powell. De bal raakte duidelijk enkel het hoofd van Powell. Arteta liet het niet aan zijn hart komen en maakte er 2-0 van. In de slotminuut milderde Francis nog met een afgeweken schot tot 2-1. Watford was ongelukkig met enkele beslissingen van de scheidsrechter en verdiende wellicht meer dan deze 2-1 nederlaag.

Newcastle - Wigan

Newcastle startte goed en aanvoerder Parker zag zijn afstandsschot gered door Kirkland. Even later was het wel raak. Ameobi kreeg de bal nog voor doel en Parker kopte binnen. Camara kopte aan de andere kant tegen de paal. Net voor het uur maakte Wigan gelijk. McCulloch plaatste de bal knap in de rechterhoek. Lang duurde de euforie van Wigan niet. Kirkland moest een laag afstandsschot van N'Zombia lossen en Ameobi trapte de rebound binnen. Wigan dacht nog een strafschop te verdienen na handspel van Bramble, maar de scheidsrechter ging hier niet op in.

West Ham - Charlton

Bent bracht de bezoekers op voorsprong met een strafschopdoelpunt. West Ham kwam wel met een man meer te staan na de uitsluiting van Traore. Een doelpunt van Harewood werd wegens een duwfout afgekeurd. In de tweede helft slaagde West Ham er toch in de achterstand om te buigen tot een voorsprong. Benayoun kon niet goed bij de lage voorzet van Bowyer, maar Zamora stond aan de tweede paal om binnen te tikken. Een klein kwartier later lukte Zamora zijn tweede doelpunt. Bowyer trapte nog tegen de paal. In de blessuretijd zorgde de pas ingevallen Cole voor de 3-1 eindstand.

Bolton - Tottenham

De wedstrijd werd beslist in het eerste kwartier. Davies kopte een hoekschop van Speed binnen. Vier minuten later schoot Campo van op zo'n 40 meter laag in de linkerhoek binnen. Tottenham stond dus al snel 2-0 achter en had niet meteen een antwoord klaar. Nolan zag zijn schot nog net naast gaan. De 2-0 stand bleef op het bord staan.