Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Turf Moor
United met de billen bloot bij Burnley
Kristof Blomme

Manchester United liep tegen een pijnlijke nederlaag aan. Promovendus Burnley bleek met 1-0 te sterk. Aanvaller Robbie Blake tekende voor de enige treffer en de historische overwinning.

Burnley kon meteen rekenen op verdediger Bikey, die net was overgekomen van Reading. Hij begon in de basis ten koste van Kalvenes. Dat was meteen ook de enige wijziging aan de elf die op de openingsspeeldag verloren bij Stoke. Sir Alex Ferguson stuurde daarentegen een andere ploeg dan zondag het veld op. Hij wisselde op maar liefst zes plaatsen.  Fabio, Valencia, Fletcher, Scholes, Nani en Berbatov moesten plaats ruimen voor Brown, Carrick, Anderson, Giggs, Park en Owen. Onze landgenoot De Laet bleef uiteindelijk 90 minuten op de bank zitten.

De bezoekers kwamen het best uit de kleedkamers. Owen kon een voorzet van Evra aan de eerste paal net niet binnen duwen. Burnley liet zich niet wegzetten en dat leverde ook meteen een dubbele mogelijkheid op. Twee keer stond nieuwkomer Fletcher aan het kanon, maar hij vond het doel niet. Na twintig minuten bracht Robbie Blake Turf Moor in extase. Een voorzet van Jordan werd niet voldoende weggewerkt door Evra, Blake aarzelde niet en trapte een knappe volley hoog voorbij doelman Foster. Een doelpunt die de thuissupporters in de zevende hemel bracht.

United was van slag en kon niet meteen reageren. Toch dook, een voor de rest matige, Owen op aan de eerste paal om een voorzet van Brown naast te knikken. Vlak voor de pauze leek Burnley de voorsprong uit handen te geven. Owen stuurde Evra weg en de linksachter werd in het strafschopgebied neergehaald door doelpuntenmaker Blake. Carrick werd aangewezen als schutter, maar hij zag zijn poging gered door doelman Jensen. Op dat moment al leek een stunt in de maak.

Ook in de tweede helft bleef de thuisploeg goed meevoetballen. Een goeie vrije trap van Blake zeilde maar net naast. Ferguson bracht met Valencia en Berbatov twee nieuwe aanvallende krachten, maar dat had niet meteen het gewenste resultaat. Vooral de heilige doelman Jensen bleef zich in de kijker spelen. Eerst hield hij Park van een doelpunt met een lage redding. Even later blokte hij Giggs voor die gevaarlijk kon worden. De bezoekers bleven nu proberen, maar Jensen bleef ongenaakbaar. Na het laatste fluitsignaal van ref Wiley ging Turf Moor volledig uit z'n dak. Het was immers van september 1968 geleden dat Burnley een competitieduel kon winnen van United, een historische zege.