Speeldag: Speeldag 9
Stadion: Emirates Stadium
Arsenal sluipt top vier binnen
Kevin Vanbuggenhout

Arsenal zette Birmingham opzij met 3-1 en sloop voorlopig de top vier binnen. Arshavin stelde de overwinning in de slotfase veilig.

Arsenal begon in zijn gekende stijl en Theo Walcott trachtte al snel de ban te breken. Hij pakte uit met een mooie beweging en dacht de bal meteen in doel te draaien. Joe Hart duwde over. Na een dik kwartier was het eerste doelpunt een feit. Een slecht ontzette bal van Larsson kwam al snel weer terug en Van Persie schoot raak: 1-0. Twee minuten later was het al 2-0. De verdediging van Birmingham werd helemaal uitgespeeld en Diaby plaatste de bal van dichtbij in doel. Zeven minuten voor de rust kwam Birmingham terug in de match. Mannone loste een hoge bal en Bowyer trapte de 2-1 binnen. Aan de overzijde redde Hart een schot van Arshavin.

Een klein kwartier ver in de tweede helft kreeg Arsenal een onrechtstreekse vrije trap in het strafschopgebied voor een 'terugspeelbal' die Hart met beide handen pakte. Nogal een strenge sanctie voor Birmingham, maar het leverde wel het nodige gevaar op. De poging van Van Persie likte de lat. Na een hoekschop van Van Persie dook Vermaelen op aan de tweede paal, hij kopte op de vuisten van Hart. Vermaelen speelde overigens de hele wedstrijd. Vijf minuten voor affluiten viel de verlossende treffer. De Birmingham-verdedigers bleven wijken voor Arshavin en hij maakte er 3-1 van. Na een voorzet van Eboué kreeg de vrij inlopende Diaby nog de kans op de 4-1, maar Hart pakte uit met een goede redding.

Arsenal hield de drie punten thuis en behaalde een belangrijke overwinning. Door deze zege komt Arsenal immers de top vier binnen. Voorlopig althans, want maandag speelt Manchester City nog op het veld van Wigan. Birmingham staat nog altijd in de degradatiezone.