munManchester United
cheChelsea
Datum: 21/05/2008 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Finale
Stadion: Old Trafford
Terry en Anelka bezorgen Man U de CL
Nico Wieme
| 0 reacties
Terry en Anelka bezorgen Man U de CL
Foto: © SC

Manchester United mag zich voor de tweede keer sinds de invoering van de huidige Champions League Europa's beste ploeg noemen. Na een match waarin beide ploegen een helft domineerden, beslisten penalty's over winnaar en verliezer.

Chelsea en Manchester United hadden op voorhand verkondigd er een leuk spektakelstuk te willen van maken, maar daar was aanvankelijk niet veel van te merken. Het eerste kwartier was de spanning langs beide kanten goed te merken. Vooral Chelsea vond geen rust in het spel.
 
Sterk Man U
Terwijl Man United de match steeds meer naar zijn hand zette, werd de wedstrijd gekenmerkt door twee opstootjes. Na een fout op Essien dreigden de potjes over te koken, maar scheidsrechter Lubos Michel bluste het brandje snel. Enkele minuten later kwamen Claude Makelele en Paul Scholes bij een luchtduel onzacht met elkaar in aanraking. Beide spelers werden door scheidsrechter Lubos Michel met geel bedacht.
 
Het dominante spel van de Red Devils werd na 25 minuten beloond. Na een mooie actie op rechts zette Wes Brown voor naar het penaltypunt waar Cristiano Ronaldo hoger klom dan een zwak spelende Essien. De bal belandde net naast de verste paal binnen. Chelsea reageerde meteen met een schot uit de tweede lijn van Michael Ballack, dat hoog over ging.
 
Geen 2-0
De troepen van coach Avram Grant moesten nu komen en deden dat ook. Iets over het halfuur verstuurde Frank Lampard zijn eerste goede voorzet van de match richting Didier Drogba. De Ivoriaan legde met het hoofd af voor Ballack, die boven Rio Ferdinand naar doel kon koppen. Edwin van der Sar had een goede reflex in huis om de Duitser van een doelpunt te houden. Onmiddellijk daarop deed zijn overbuur Cech hem dat twee keer na. Eerst pareerde hij een kopbal van Carlos Tevez, daarna had de Tsjech een goede save in huis op een pegel van Michael Carrick.
 
Venijn in de staart
Drie minuten voor de pauze kreeg Tevez een nieuwe kans op de 2-0. Bij een voorzet van op rechts gingen zowel Makelele als Cech onder de bal door. De Argentijn kwam een voetlengte te kort om te scoren. Bij de tegenaanval van de Blues werd Lampard aan de rand van de zestien foutief gestuit door Ferdinand. Ballack trapte de vrijschop een metertje over. Toch gebeurde wat niemand meer verwachtte: een wanhoopsschot van Essien kwam tegen de rug van Ferdinand terecht, waardoor de bal per toeval voor de voeten van de goed gevolgde Lampard (foto rechts) belandde. De Chelseamiddenvelder liet de wenkende kans niet liggen en verschalkte een wegglijdende Van der Sar. Met die 1-1-ruststand mocht vooral Chelsea uitermate tevreden zijn.
 
Chelsea baas
De tweede helft was een kopie van de eerste, met beide ploegen echter in een andere rol: Chelsea was baas, Manchester vond moeilijk zijn draai. De beste mogelijkheden waren nu voor de Londenaars. Malouda bediende Essien die zich langs Ronaldo vrijkapte, maar dan over het doel van Van der Sar schoot. Daarna kopte Drogba twee ballen over en schoot Ballack van op ruim twintig meter huizenhoog over. Op de 65ste minuut besloot Lampard op doel, Nemanja Vidic werkte in hoekschop.
 
Paal in de weg
Op een zeldzame tegenprik schudde de weggedeemsterde Ronaldo nog eens een actie uit zijn voeten. Via de voet van Joe Cole belandde de bal in hoekschop. Daarna was het opnieuw de beurt aan Chelsea. Een kwartier voor tijd ging Malouda neer in het strafschopgebied na een duel met Ferdinand. Michel zag er geen graten in. Een minuutje later kwam United goed weg toen Drogba vanuit het niets de paal viseerde. De wedstrijd sleepte zich nu naar het einde. De stand veranderde niet meer zodat verlengingen uitsluitsel moesten brengen.
 
Geen uitsluitsel in verlengingen
De eerste verlenging begon al meteen met een kans voor Man United. Tevez kon een dubbelpas met Rooney echter niet meepikken in de zestien. Ook Chelsea liet zich niet onbetuigd. Ballack legde af voor Lampard en vanuit de draait knalt die tegen de onderkant lat. De volgende grote kans was dan weer voor de Noord-Engelsen. Patrice Evra zette voor op de ingevallen Ryan Giggs. Terry was er als de kippen bij om de bal van de Welshman van de lijn te keren. Ook Tevez ging nog eens zijn kans, zonder succes.
 
Diezelfde Tevez was de directe aanleiding voor een grote opstoot in de tweede helft. Cech trapte de bal buiten omdat enkele ploegmaats krampen hadden. Tevez gaf Chelsea de bal echter niet terug. Er ontstond tumult waarbij Drogba tegen rood aanliep omdat hij zijn vingers in het gezicht van Vidic plantte. Ballack en Tevez kwamer er met geel vanaf. Meer gebeurde er niet en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen.
 
Ook daarin ging het gelijk op. Bij de derde strafschop, onderbrak Ronaldo zijn aanloop, maar Cech gaf geen krimp, waardoor de Portugees mentaal uit evenwicht was en op de doelman besloot. Terry (onderste foto links) kon het pleit beslechten, maar bij het trappen gleed de Chelseakapitein uit en trof de paal. Toen Giggs de zevende elfmeter binnentrapte, pakte Van der Sar de bal van de onfortuinlijke Nicolas Anelka. Zo mag Manchester United opnieuw de beker met de grote oren mee naar huis nemen en blijft Chelsea nog maar eens verweesd achter op het Kampioenenbal.

Champions League