andAnderlecht
batBate Borisov
Datum: 30/07/2008 20:30
Competitie: Champions League
Speeldag: Tweede voorronde (Heen)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht onderuit tegen stugge Wit-Russen
T. Coremans
| 0 reacties
Anderlecht onderuit tegen stugge Wit-Russen
Foto: © SC

Anderlecht is er niet in geslaagd voetbaldwerg BATE Borisov op de knieën te krijgen. Sporting ging roemloos onderuit tegen een sterk georganiseerd blok. De terugwedstrijd belooft een spannend kijkstuk te worden.

Vanaf het eerste fluitsignaal liet paars-wit de bal vlot van voet tot voet circuleren. Het veldoverwicht resulteerde niet meteen in rijpe doelkansen. BATE Borisov dreigde als eerste via aanvaller Vitali Rodionov. Zijn gedraaide schot scheerde rakelings over de kruising. Door de stugge organisatie van de Wit-Russen kreeg Anderlecht zijn stempel niet gedrukt. Nieuwkomer Kanu werd in de zestien vastgehouden maar scheidsrechter Stavrev liet doorspelen. Guillaume Gillet nam het ‘cadeautje’ bijna in ontvangst. Gillet omzeilde de doelman maar de middenvelder trapte de bal in het zijnet. Daaropvolgend kreeg Kanu de gele kaart toegewezen wegens protest. BATE voetbalde goed mee en stelde Daniël Zitka regelmatig op de proef. Behalve enkele afstandsschoten uit de tweede lijn kwamen de Wit-Russen echter niet.

Op het half uur trok Sporting Anderlecht het laken opnieuw naar zich toe. Ze herstelden het evenwicht, maar konden doelman Veremko amper bedreigen. Gillet trof de deklat nadat hij een voorzet doorkopte. De herneming belandde bij Polak, die zijn schot niet gekadreerd zag. De thuisploeg drong aan, maar het Wit-Russische blok gaf geen krimp. Doelgericht kon Kanu weinig klaarspelen, maar de Braziliaan liet met vlagen knappe staaltjes voetbal zien. Na een knappe individuele actie zette hij Gillet op weg naar doel. Veremko toonde zich attent na een uithaal van de middenvelder. Het ruwe elftal uit Wit-Rusland wachtte geduldig af om met een gepaste counter uit te pakken. De bezoekers worstelden zich al combinerend tot in de zestien. Zitka ging goed plat na een schot van Kryvets. Net voor de pauze baande Polak zich een weg richting doel. De Tsjech besloot zelf maar trapte, met de buitenkant van de voet, net naast.

Met een gelijkspel konden ze in de hoofdstad weinig gelukkig zijn. Het volledige elftal besefte de ernst van de zaak en koos bij aanvang van het tweede bedrijf resoluut voor de aanval. De onzichtbare Thomas Chatelle kon een eerste keer dreigen na een pass van Polak. Chatelle haalde fors uit maar trof de vuisten van de doelman. FC BATE liet het initiatief bij de thuisploeg en leek daar aanvankelijk weinig moeite mee te hebben. Het pakte wel de nodige kaarten om de paars-witte stoomtrein af te stoppen. Stasevich, Rodionov en Sosnovski pakten elk een gele kaart in nauwelijks drie minuten tijd.

Na een overtreding net buiten de zestien zette Zharnevchik zich achter de bal. Hij kogelde de bal richting Zitka die uitstekend plat ging. Halverwege de tweede helft mocht het Vanden Stockstadion eindelijk opveren. Na een knappe doorsteekbal van Losada haalde Boussoufa de achterlijn. De Marokkaan legde haarfijn terug tot bij Gillet, die maar moest binnentikken: 1-0. Van die voorsprong kon de thuisploeg niet lang genieten. Na een knap uitgevoerde counter kwam Nekhaychik de zestien binnen gesneld. Marcin Wasilewski bracht de Wit-Rus uit evenwicht en kreeg een strafschop tegen. Bovendien boekte de Pool zijn tweede gele kaart en kon dus vervroegd naar de kleedkamers. Kryvets nam zijn verantwoordelijkheid en schoot de strafschop feilloos tegen de netten, 1-1.

Na de numerieke minderheid leek een rampscenario zich te gaan voltrekken. Het geloof was er maar de inspiratie om BATE uit verband te spelen was ver zoek. Het vertrouwen bij de bezoekers groeide. Na het onterecht afvlaggen van een Wit-Russische aanvaller kwam Anderlecht goed weg. Igor Stasevich, net gewisseld, uitte zijn ongenoegen langs de kant en kreeg zijn tweede gele kaart toegediend. Stasevich werd naar de tribunes verwezen en zal de terugwedstrijd net zoals Wasilewski moeten missen.

De Brusselse motor pruttelde en geraakte niet meer op toeren. Polak maande zijn teamgenoten aan tot scherpte maar dat baatte niet. In de slotminuten haalde Nekhaychik verwoestend uit van buiten de zestien. Met resultaat. Het leer plofte achter Zitka tegen de touwen, 1-2. Een serieuze knauw die Anderlecht moeilijk te boven zal komen. In de laatste seconden van de blessuretijd toonde inval
ler Matias Suarez zich bijna efficiënt. Na een knappe dribbelbeweging legde hij de bal loepzuiver klaar voor Boussoufa. De dribbelaar knalde onbegrijpelijk op Veremko.

Anderlecht zal in Wit-Rusland op het nodige meeval moeten rekenen. Het thuisvoordeel zet BATE Borisov in een uitstekende uitgangspositie. Beide ploegen moeten elk één speler missen wegens schorsing. Benieuwd wie de geschorste Wasilewski zal vervangen in de Wit-Russische chaos.