Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Arsenal doorprikt Luikse droom
Steurbaut Kersten

Bijna tachtig minuten had Standard uitzicht op een stunt tegen Arsenal. De Gunners gingen echter op en over de Rouches en nemen de drie punten mee naar Londen.

Maandenlang hadden de Luikenaars uitgekeken naar hun debuut in de Champions League. Laszlo Bölöni stuurde tijdens de voorbereiding zelfs Wilfried Dalmat, Axel Witsel en Steven Defour naar een kuuroord. De Rouches moesten immers pas in september hun beste vormpeil bereiken. Defour, die speciaal op Sclessin bleef om in het kampioenenbal aan te treden, moest toekijken met een gebroken voetbeentje.

De aanpak van de Roemeens tandchirurg miste zijn effect niet. Ruim tachtig minuten had Standard uitzicht op een gigantische stunt die heel Europa zou rondgaan. In het slotkwartier wist Arsenal de Luikse poort dan toch nog open te beuken en bogen Thomas Vermaelen en Eduardo een 2-1-achterstand om in een 2-3-overwinning.

Furieuze start

Een zwaar verdict voor de Rouches, die furieus aan de wedstrijd gestart waren en na vijf minuten het stadion al twee keer deden ontploffen. Eliaquim Mangala profiteerde optimaal van een foutje van Eduardo en knalde zonder twijfelen de 1-0 voorbij Vito Mannone, de derde doelman van de Gunners.

De vreugdekreten waren nog maar net getemperd of Sclessin maakte zich al op voor een tweede delirium na een fout van Gael Clichy op Milan Jovanovic. Centimeters buiten de zestienmeter, maar scheidsrechter Eduardo Itturalde Gonzalez legde de bal op de stip. Witsel wilde zich achter het leer zetten, maar Jovanovic bracht de Gouden Schoen wijselijk op andere gedachten en knalde Standard zelf op 2-0.

Arsenal, dat zonder Robin Van Persie, Andrei Arshavin en Theo Walcott naar België afreisde, bleef rustig en zocht voetballend naar de oplossing. De Rouches vingen de troepen van Arsène Wenger perfect op en leken de vroege voorsprong vast te houden tot de rust.

Vermaelen met een reukje

Nicklas Bendtner bezorgde de vurige Luikse fans echter nog een koude douche net voor de rust. De Deense aanvaller knalde vanuit een scherpe hoek een inzet van Diaby mooi tussen de benen van Sinan Bolat. De late tegentreffer voorspelde een moeilijke tweede helft. Die voorspelling kwam ook uit. Arsenal zette de Luikenaars voortdurend onder druk, maar Standard verdedigde goed en hield lang uitzicht op de drie punten.

Het was uiteindelijk Thomas Vermaelen die het slot wist te kraken. De Rode Duivel duwde een verlengde vrije trap van dichtbij tegen de netten. Er zat echter wel een reukje aan het doelpunt. Song hield de bal binnen met de arm en gaf zo Vermaelen de kans om de bordjes gelijk te zetten. Twee minuten later sloeg Eduardo de Belgische landskampioen helemaal knock-out. De Kroaat werd op hoekschop volledig losgelaten en tikte eenvoudig de winning goal binnen.

Dieudju!

Na de wedstrijd zullen de Luikse supporters nog veel terugdenken aan de misser van Dieumerci Mbokani in het begin van de tweede helft. De Congolees was nog maar net de kleedkamers uitgesloft en wachtte te lang om af te drukken. Zijn schot werd afgeblokt. Dieudju rolde nog uren lang over duizenden rood-witte lippen aan de oevers van de Maas.