Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: BayArena
Barcelona met anderhalf been in de kwartfinale
Jefrey Van der Straeten

In de heenwedstrijd van de achtste finale van de Champions League heeft Barcelona Leverkusen verslagen met 1- 3. De Catalanen begonnen moeizaam, maar trokken uiteindelijk het laken naar zich toe.

In de eerste helft beperkte Barcelona zich vooral tot balbezit. Leverkusen trok zich helemaal terug, waardoor de ruimtes voor de Catalanen klein waren. Het duurde tot de veertigste minuut eer Barcelona kon scoren. Na een snelle omschakeling kon Alexis Sanchez scoren op pass van Messi: 0-1 en dat werd meteen ook de ruststand.

In de tweede helft kwam Leverkusen aanvallender voor de dag. Dat resulteerde vrijwel meteen in de gelijkmaker: aan de tweede paal klom de Tsjech Kadlec hoger dan Dani Alves en kopte de bal in de verste hoek. Het euforische gevoel van Leverkusen was echter van korte duur. Enkele minuten later werd Sanchez immers opnieuw diep gestuurd en weer was het raak. De Chileen ging slim rond de keeper en werkte beheerst af.

Zij die dachten dat Leverkusen bij de pakken bleef zitten, zat fout. Iets voorbij het uur mocht Castro aanleggen. Zijn schot strandde echter op de paal. Het spel ging erna vlot op en neer en beide teams kregen nog kansen om te scoren.

Uiteindelijk was het Barcelona dat de bevrijdende 1-3 kon scoren: Messi bleef op de benen staan, ook al werd stevig aan zijn shirt getrokken. Vervolgens stak hij de bal diep op Dani Alves die zeer altruïstisch handelde en de bal opnieuw naar de kleine Argentijn voorzette. Deze laatste tikte het leer binnen en stelde zo de kwalificatie vrijwel zeker.

Tenzij Leverkusen kan stunten in de terugwedstrijd, is met de Blaugrana de eerste kwartfinalist bekend.