Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Luminus Arena
Genk houdt Chelsea in bedwang na sterke tweede helft
Robby Morren

Racing Genk heeft zijn kleine stunt tegen Chelsea beet. Een boeiende wedstrijd met kansen langs beide kanten eindigde op een 1-1 gelijkspel.

Robby Morren in Genk

Toegegeven, Chelsea had na de eerste helft makkelijk met een ruime voorsprong de kleedkamer in kunnen gaan maar Köteles redde een strafschop en Meireles trof het doelhout. Genk speelde een uitstekende tweede helft en had daarin zelfs kansen om de overwinning naar zich toe te trekken al kwamen de Limburgers ook goed weg toen Anele in de slotminuten een bal op de lijn wegwerkte.

Racing Genk toonde een heel ander gelaat dan twee weken geleden op Stamford Bridge. “We hadden te veel ontzag in Chelsea, we gaan aanvallend spelen”, kondigde trainer Mario Been aan. Gesteund door een enthousiast publiek lukte dat in het begin ook aardig met onder meer een scherpe actie tussen Camus en Buffel. Zonder echt gevaarlijk te zijn nam Chelsea de wedstrijd na tien minuten in handen. Genk behield de organisatie en versierde de eerste hoekschop van de partij en kon even prikken via Vossen en Vanden Borre.

Ramires treft raak
“We willen er langer een wedstrijd van maken”, was het voornemen van Been maar mooie liedjes duren niet lang en na 25 minuten troffen de bezoekers raak. Een slechte pass van Vossen werd onderschept, Ramires zetten een puike één-twee op met Torres en trapte de bal vanuit een scherpe hoek tussen de benen van een ongelukkige Köteles binnen. Chelsea dreef het tempo op, Genk kon even niet meer volgen en de kansen voor de bezoekers volgden elkaar in sneltempo op. Torres knalde net naast, een kopbal van Ramires miste het doel heel nipt, Vanden Borre werkte een voorzet ei zo na in eigen doel en Meireles schilderde een afstandsschot op de lat.

Strafschop
Het Genkse geluk leek opgebruikt toen Malouda de bal in de zestien tegen de arm van Buffel trapte
want de Noorse ref legde de bal op de stip. David Luiz kende de specialiteit van Köteles nog niet: strafschoppen pakken. De verdediger van Chelsea trapte strak naar de linkerbenedenhoek maar de redding van Köteles was schitterend. Het publiek veerde recht en de Genkse hoop bleef levend aan de rust.

Gelijkmaker
Chelsea kwam laks uit de kleedkamer en haalde de voet van het gaspedaal. Genk combineerde goed en nam de wedstrijd in handen wat resulteerde in enkele doelrijpe kansen: Tözser had na een combinatie met Kennedy een uitstekende kans om de bal voorbij Cech te trappen maar hij twijfelde en weg was de kans. Kennedy had altijd gelijkmaker moeten scoren. Na een rush van Vanden Borre kwam de spits alleen voor Cech maar hij miste de beste mogelijkheid voor Genk. Het geloof in een stunt nam toe en even later ontplofte de Cristal Arena helemaal toen Genk zijn eerste goal in deze Champions League-campagne scoorde. Die kwam er na een heerlijke combinatie: Camus werd door De Bruyne langs de lijn gestuurd en zette perfect voor tot bij Vossen die de netten deed trillen.

Lampard
Villas-Boas schrok en wilde geen punten laten liggen bij het kleine Genk. Hij reageerde met de inbreng van Sturridge, Lampard en Mata. Chelsea voerde de druk weer op en de kansen volgden. Meireles kopte een prima kans in de handen van Köteles, Torres kwam net te kort op een voorzet van Sturridge en Köteles had een geweldige save in huis op een afstandsschot van Sturridge.

Limbombe viel in voor Kennedy en scoorde bijna bij zijn eerste baltoets. Hij zette een mooie combinatie op met De Bruyne en kon van een scherpe hoek trappen maar Cech lag in de weg. In de slotminuten moest Anele nog een poging van Malouda van de lijn weghalen maar Genk hield stand tegen het grote Chelsea.