Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Amsterdam ArenA
Sterk Ajax is Man City de baas
Tomas Taecke

Ajax heeft zijn eerste Champions League-zege geboekt tegen Manchester City. Nasri bracht de bezoekers op voorsprong, maar na de pauze kantelde de wedstrijd in het voordeel van de ontketende thuisploeg (3-1).

Tomas Taecke in Amsterdam

Zowel bij Ajax als Man City liep één Rode Duivel centraal achterin. Toby Alderweireld moest aan de zijde van Moisander alles dichthouden terwijl Vincent Kompany aan de overzijde door Lescott geflankeerd werd. Het middenveld van Ajax was net als zaterdag in Almelo met Eriksen, Poulsen en Schone volledig Deens. Voorin speelden Babel en Sana in de ondersteuning van De Jong. Bij City kreeg de sterk presterende Dzeko de voorkeur op Tevez, ook voor Balotelli was er geen basisplaats weggelegd. Ajax greep de Britse gasten meteen bij de keel en kon via een schot van De Jong voor het eerst dreigen. City plaatste daar een slappe poging van Dzeko tegenover. Na acht minuten was Eriksen er na knap samenspel met Schone heel dicht bij. De Deense middenvelder knalde van op de grote rechthoek maar net naast.

Nasri scoort uit eerste kans

Halverwege de eerste helft deed de vinnige draaischijf het nog eens over. Opnieuw belandde zijn knal net naast de goal van Hart. Ajax eiste het balbezit op en stuitte enkele keren op een uitstekende Vincent Kompany. Aan de overzijde deed ook Alderweireld zijn taak. Wat Ajax helemaal niet verdiende, overkwam hen wel. Door een prima actie van de Citizens werd de thuisploeg uit het verband gespeeld, Nasri zorgde voor de afwerking (0-1). De Engelsen begonnen na de openingsgoal pas echt te voetballen. Richards mocht heel ver komen maar zag hoe Vermeer zijn poging van dichtbij uit het doelvlak weerde. Ajax reageerde met een flinke knal van Van Rhijn maar Hart moest weer niet aan de slag. Kort voor de pauze klommen de Amsterdammers toch verdiend op gelijke hoogte. De Jong pegelde de lage voorzet van Van Rhijn mooi in de benedenhoek, de bordjes hingen halverwege opnieuw gelijk (1-1).

De tweede helft kwam traag op gang, maar werd kort voor het uur wel opengebroken door Moisander. De Finse verdediger kon op hoekschop aan de eerste paal vrij inkoppen (2-1). Met een doelpunt vlak voor en vlak na de pauze deed Ajax de partij volledig kantelen. Halverwege de tweede helft kwam City voor het eerst in de buurt van Vermeer. Milner kon op voorzet van de ingevallen Kolarov richting doel koppen, maar mikte over. Aan de overzijde kon de thuisploeg de partij min of meer beslissen. Eriksen rondde een individuele actie knap af, de ArenA veranderde in een gekkenhuis (3-1). Twee minuten later kon Sana het helemaal afmaken, maar Hart hield zijn team met een fantastische redding nog een beetje in de wedstrijd. Dzeko kwam op de tegenaanval oog in oog met Vermeer te staan, maar opnieuw haalde de doelman het.

Ajax staat op na de pauze

Toen Alderweireld zich te eenvoudig liet uitspelen door de Bosnische spits, redde Vermeer opnieuw tot twee keer toe. Het spel golfde op en neer, Hart keerde een plaatsbal van Babel. Mancini hoopte op enkele flitsen van invallers Balotelli en Tevez, maar de alerte Ajax-doelman hoefde zich niet meer te onderscheiden. Man City wacht na deze nieuwe nederlaag nog steeds op een eerste zege in de Champions League. Ajax heeft die eerste driepunter beet en mag opnieuw dromen van een Europese lente. Over veertien dagen ontmoeten beide teams elkaar opnieuw in Manchester.