duiDuitsland
spaSpanje
0-1
Datum: 29/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Finale
Stadion: Allianz Arena
Spanje eindelijk beloond
Nico Wieme
| 0 reacties
Spanje eindelijk beloond
Foto: © SC

Spanje is er na 44 jaar in geslaagd om nog eens Europees kampioen te worden. De schiereilandbewoners troefden in de finale van Euro 2008 een amechtig spelend Duitsland met het kleinste verschil af.

Spanje en Duitsland troffen elkaar vanavond voor het eerst in de finale van een Europees Kampioenschap voetbal. De Duitsers gingen in hun zesde finale op zoek naar hun vierde Europese titel. De Spanjaarden stonden nog maar twee keer in de eindstrijd. Hun enige titel behaalden ze in 1964, toen de USSR verslagen werd.
 
Heersende Duitsers
In een geanimeerde eerste helft nam Duitsland onmiddellijk het heft in handen. De Spanjaarden hadden het moeilijk en vonden nauwelijks een vrijstaande man, waardoor ze telkens met een lange bal het middenveld oversloegen. Het eerste kansje was voor Miroslav Klose. Een aarzelend gestarte Sergio Ramos speelde te kort terug op Carlos Puyol, maar Klose tikte de bal te ver voor zich uit. Weg kans. Duitsland was heer en meester, zonder echt gevaarlijk te zijn. Een voorzet van een ogenschijnlijk steeds meer frustraties vertonende Michael Ballack waaide voorlangs en Thomas Hitzlsperger kraakte zijn schot.
 
Tij gekeerd
Spanje kraakte, maar begaf niet. Op het kwartier staken de mannen van Luis Aragones hun eerst goede actie in elkaar, waarna Per Mertesacker na een voorzet van Andres Iniesta bijna zijn eigen doelman verschalkte. De Spanjaarden kregen vertrouwen en trokken het laken steeds meer naar zich toe. Halfweg de eerste helft mocht Ramos tussen drie Duitsers voorzetten. Fernando Torres klom boven Mertesacker uit en kopte op de paal.
 
Spanje rook zijn kans en duwde door. Toch waren het de Duitsers die zich eerst nog twee keer gevaarlijk aanstelden. Ballack knalde na een afgelegde bal van Klose tegen de rug van Ramos en na een actie van Philipp Lahm kreeg Joan Capdevilla de bal in de eigen zestien ongelukkig tegen de hand. Een in het algemeen zwak leidende Roberto Rosetti gaf geen krimp.
 
Lehmann geklopt
Een goede tien minuten voor de rust klom Spanje niet onverdiend op voorsprong. Xavi Hernandez stuurde Torres (foto links) tussen twee Duitse verdedigers weg. De Arsenalspits wrong zich voorbij Lahm en verschalkte Jens Lehmann met een puntertje. Nog geen twee minuten later had de strijd beslist kunnen zijn. De Spanjaarden braken snel uit en Cesc Fabregas bediende een volledig vrijstaande Silva die in één tijd onbesuisd over knalde.

Onmondigheid
Het te verwachten offensief van Duitsland in het begin van de tweede helft kwam er niet. Spanje controleerde rustig de partij en de technisch beperkte Duitsers konden geen vuist maken. Xavi en Torres kregen de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar toonden zich niet efficiënt genoeg. Op het uur schakelden de Duitsers over op powerplay en Spanje moest achteruit. Ballack besloot net naast, de ingevallen Kevin Kuranyi zag Iker Casillas een bal voor zijn neus wegplukken en Bastian Schweinsteiger – de gevaarlijkste bij de Duitsers – probeerde het twee keer van ver. Silva ontsnapte aan rood na een kopstoot op Lukas Podolski.

Risico's niet afgestraft
Duitsland nam risico’s waardoor de tegenstander kansen kreeg op de counter. Lehmann had een ultieme reflex in huis op een kopbal van Ramos en Iniesta kreeg tot tweemaal toe de mogelijkheid om uit te halen. Eerst redde Thorsten Frings op de lijn, daarna knalde de Barcelonamiddenvelder op Lehmann. Duitsland moest geleidelijk aan gas terug nemen en Spanje mocht naar hartenlust counteren. Negen minuten voor affluiten zette Santi Cazorla van op rechts voor naar Daniel Güiza die met het hoofd terugkopte op Marcos Senna. De speler van Villareal kwam een teenlengte te kort om te scoren. In de slotminuten werd een Duitse aanval door Rosetti onbegrijpelijk afgefloten, zodat Schweinsteiger niet meer mocht aanleggen. De slotminuten verliepen nerveus, maar Duitsland kon de scheve situatie niet meer rechtzetten.

Verdiende winnaar
De Spanjaarden mogen de trofee verdiend mee naar huis nemen. In hun poule haalden de Zuid-Europeanen negen op negen dankzij overwinningen tegen Rusland (4-1), Zweden (2-1) en Griekenland (2-1). In de kwartfinales stuurde Spanje regerend wereldkampioen Italië, na het nemen van strafschoppen, naar huis. In de halve finales toonden de Spanjaarden zich een tweede keer de meerdere van Rusland. Na een imposante tweede helft werden de Oost-Europeanen met 3-0 naar de dichtstbijzijnde luchthaven gevoetbald. Duitsland kon enkel in zijn kwartfinale tegen Portugal overtuigen. In de andere matchen hadden de manschappen van Joachim Löw weinig overschot.

Opstellingen

Duitsland Duitsland

  Speler G Beoordeel
Lehmann Jens 90' -
Friedrich Arne 90' -
Schweinsteiger Bastian 90' -
Frings Torsten 90' -
Klose Miroslav 79' -
Ballack Michael   90' -
Hitzlsperger Thomas 58' -
Podolski Lukas 90' -
Mertesacker Per 90' -
Metzelder Christoph 90' -
Lahm Philipp 45' -
  Bank G Beoordeel
Jansen Marcell 45' -
Kuranyi Kevin   32' -
Gomez Mario 11' -

Spanje Spanje

  Speler G Beoordeel
Casillas Iker   90' -
Marchena Carlos 90' -
Puyol Carles 90' -
Iniesta AndrƩs 90' -
Xavi HernƔndez 90' -
Torres Fernando āš½   78' -
Fabregas Francesc 64' -
Capdevila Joan 90' -
Silva David 66' -
Ramos Sergio 90' -
Senna Marcos 90' -
  Bank G Beoordeel
Xabi Alonso 26' -
Cazorla Santiago 24' -
Guiza Daniƫl 12' -