Speeldag: Halve Finales
Stadion: Allianz Arena
Turkije verslagen in slotminuut
T. Coremans

Duitsland heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het EK 2008. Na een bloedstollend einde wisten de Turken, in tegenstelling tot voorgaande wedstrijden, niet aan het langste eind te trekken. Op het einde winnen immers de Duitsers...

Het onvermijdelijke Duitsland, onder leiding van bondscoach Joachim Löw, wist zich na een gematigde prestatie tijdens de groepsronde sterk te herpakken.  De Duitsers verdreven in de kwartfinales Cristiano Ronaldo en co zonder al te veel moeite. Vanavond gaven onze oosterburen, in het Sankt-Jakobpark te Basel, de Turken partij. Fatih Terim kampte al het hele toernooi met selectieproblemen. Ook vanavond dreigden blessures en schorsingen roet in het Turkse eten te gooien. Volkan Demirel, Tuncay Şanli, Arda Turan en Emre Asik zaten een disciplinaire schorsing uit. Nihat Kahveci,
Emre Güngör, en Emre Belözoglu moesten op hun beurt geblesseerd toekijken. Roteren was inmiddels een routinezaak geworden voor de ontembare Turken.

Een smaakvol begin van de eerste helft was vooral te danken aan het Turkse spel. Duitsland kon zijn stempel niet drukken en werd bij momenten zelfs overklast door de tegenstander. Turkije oogde creatief en dwong in de openingsfase enkele fraaie kansen af. Jens Lehmann voorkwam tot tweemaal toe een vroege achterstand. Op het kwartier waagde Kazim Kazim het vanop afstand, da bal strandde tegen de deklat. Aanvoerder Ballack kreeg zijn ploeggenoten niet het juiste ritme opgelegd.

Halverwege de eerste helft leken de Duitsers andermaal goed weg te komen na een bal op de lat van opnieuw Kazim Kazim. Deze keer was Ugur Boral goed gevolgd om 0-1 voorbij Lehmann te schuiven. Turkije genoot van de voorspong echter vergat de onweerstaanbare veerkracht van ‘Die Deutsche Mannschaft’. Lukas Podolski baande zich een weg langs de flank en bracht de bal haarfijn tot bij Bastian Schweinsteiger. De Münchense tandem klaarde de klus en bracht Duitsland langszij, 1-1. De wedstrijd herviel na de gelijkmaker wederom in zijn traditionele plooi. Turkije eiste opnieuw het beste van het spel op en verhinderde de Duitsers te voetballen. Ugur Boral en goaltjesdief Semih Sentürk toetsten de capaciteiten van het Duitse nummer één maar deze gaf geen krimp.

Het tweede bedrijf greep aan met een gebrek aan creativiteit aan weerskanten. Beide elftallen vreesden een achterstand en lieten het initiatief bij de tegenstander. Turkije liet de Duitsers komen en hoopte zodanig via de counter toe te slaan. Thomas Hitzlsperger ging zijn kans vanaf ongeveer 25 meter, de bal zoefde rakelings naast de kruising. De Turken bleken hun niveau van voor de rust niet meer terug te vinden en kwamen tien minuten voor de reguliere speeltijd op achterstand. Na een gemeten voorzet van Philip Lahm kon Miroslav Klose makkelijk in doel koppen. Andermaal een doelpunt van Münchense makelij, ‘der
Münchener-Tandem 2’, 2-1.

Anderzijds toonden de Turken meermaals hun weerbaarheid en was de wedstrijd alles behalve gespeeld. Enkele minuten voor affluiten slaagde Semih Sentürk er terug in een doelpunt van goudwaarde te scoren. De ervaren aanvaller wist een perfecte voorzet eenvoudig in doel te werken, 2-2. Het Turkse sprookje leek het Griekse epos te overtreffen. Maar de Duitse onverslaanbaarheid is mondiaal en zou de zoete droom van de Turken verwoesten. In de slotminuut bestempelde Lahm het Turkse lot. De beweeglijke flankspeler krulde het leer naast Rüstü tegen de netten, 3-2.

Turkije verliet het Europees Kampioenschap 2008 met opgeheven hoofd. Duitsland weet morgen zijn tegenstander in de finale. Zondag spelen de Duitsers tegen de winnaar van het duel tussen Rusland en Spanje.