porPortugal
nedNederland
Datum: 17/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Ronaldo bezegelt het lot van Oranje
Tomas Taecke
| 0 reacties
Ronaldo bezegelt het lot van Oranje
Foto: © SC

Na een derde opeenvolgende nederlaag is Nederland uitgeschakeld op het EK. Ditmaal waren Portugal en vooral Cristiano Ronaldo een maatje te sterk voor Oranje (2-1).

Tomas Taecke in Kharkov

De opdracht van Oranje luidde als volgt: met twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen dat ook Duitsland zijn sportieve plicht vervulde tegen Denemarken. Voor deze beslissende partij voerde Bert Van Marwijk drie wissels door. Huntelaar stond voor het eerst in de basis, net als Van der Vaart en Vlaar. Heitinga, Afellay en Van Bommel waren de slachtoffers. Aan de overzijde rekende Paulo Bento opnieuw op zijn elf vaste pionnen die hij in de twee vorige wedstrijden eveneens aan de aftrap bracht.

Nederland nam meteen het heft in handen en kon na vijf minuten voor het eerst dreigen. Sneijder ging zijn kans vanuit een scherpe hoek maar mikte over en naast het vijandige doel. Oranje hield de bal knap in de eigen rangen en opende na elf minuten de score op fantastische wijze. Robben bediende Van der Vaart die de bal zonder twijfelen in de verste benedenhoek krulde (0-1). Nederland vond meteen wat het zocht: een vroege voorsprong. Even snel leek Ronaldo de bordjes in evenwicht te brengen, maar zijn grondscherend schot ging via de paal naast. Kort daarna leverde Van der Wiel zomaar in bij Postiga. De Portugese spits mocht alleen op Stekelenburg afgaan maar trapte via de Oranje-doelman naast. Meireles trapte ook nog eens van dichtbij in het zijnet.

Van der Vaart laat Oranje snel dromen

Op een waanzinnig tempo ging de wedstrijd verder. De kansen volgden elkaar snel op, de fans kregen geen moment rust. Terwijl Oranje de beginfase voor zich nam, herstelde Portugal snel het evenwicht. Vooral de tandem Nani-Ronaldo bleef maar dreigen. Toen die eerste het hoofd van de andere vleugelspits vond, moest Stekelenburg zich onderscheiden op een prima kopbal van Ronaldo. Voor het eerst sinds het openingsdoelpunt kon Nederland nog eens dreigen: Sneijder mikte hard in de armen van Rui Patricio. Aan de overzijde kreeg Portugal dan toch wat het verdiende. Joao Pereira vond de doorgebroken Ronaldo, de flankaanvaller plaatste het leer netjes onder Stekelenburg (1-1).

Nederland hapte naar adem, Portugal stoomde verder. Ronaldo vuurde vanop twintig meter, Stekelenburg had alle moeite om de bal uit zijn doelvlak te weren. Kort daarop kopte de uiterst bedrijvige Real-spits maar net naast. Nederland was best tevreden met de stand van zaken halverwege, want na hun openingsdoelpunt liet Portugal echt wel een verpletterende indruk.

Na de pauze gingen de Portugezen gewoon op hetzelfde elan verder. Ronaldo kreeg meteen wat ruimte op links maar de beste man op het veld aarzelde te lang om Nederland nog meer pijn te doen. Sneijder bezorgde Vlaar vervolgens een prima kopkans maar de Feyenoorder mikte van dichtbij over. Beide teams hielden elkaar voorbij het uur wat in evenwicht wat vooral voor Nederland een slechte zaak was. Terwijl Meireles na een hard contact met De Jong geveld op het canvas lag, mocht Ronaldo het hele veld oversteken. De vleugelspits gaf netjes mee met Coentrao, die zag hoe Stekelenburg zijn knappe plaatsbal uit de benedenhoek zweefde.

Ronaldo etaleert zijn klasse

De tijd tikte weg in het nadeel van de Nederlanders, Stekelenburg hield zijn team recht. Ronaldo gunde Nani de kans om van dichtbij binnen te schuiven maar de Oranje-doelman gooide zijn lijf en leden met succes in de strijd. Uitstel van executie, want nauwelijks één minuut later klom Portugal toch op voorsprong. Ronaldo kapte Van der Wiel knap uit en schoof van dichtbij zijn tweede van de avond tegen de netten (2-1). Een kwartier voor inrukken was de kwalificatie voor Portugal zo goed als binnen, terwijl Nederland quasi uitgeschakeld was. In de slotfase trapte Van der Vaart nog vanop afstand tegen de paal en miste Van Persie van dichtbij. Een gelijkmaker zat er niet meer in voor de Nederlanders. In de slotminuut raakte ook Ronaldo nog eens het doelkader.

Een mirakel van jewelste bleef uit in het slotkwartier waardoor Nederland naar huis mag. In de beslissende partij bracht Van der Vaart Oranje nog wel op voorsprong maar eens de Portugese pletwals op gang kwam was er niets meer tegen te beginnen. Vooral Cristiano Ronaldo etaleerde zijn klasse en zag een knappe wedstrijd bekroond worden met twee goals. Samen met Duitsland mogen de Portugezen naar de volgende ronde.


 

Opstellingen

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Rui Patricio 90' -
Bruno Alves 90' -
Pepe 90' -
Veloso Miguel 90' -
Coentrão Fabio 90' -
Ronaldo Cristiano ⚽ ⚽ 90' -
Moutinho Joao 90' -
Meireles Raul 72' -
Nani 87' -
Postiga Helder 64' -
  Bank G Beoordeel
Rolando 3'  
Custódio 18' -
Castro Oliveira Nelson Miguel 26' -

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
Stekelenburg Maarten 90' -
Van der Wiel Gregory 90' -
de Jong Nigel 90' -
Mathijsen Joris 90' -
Huntelaar Klaas Jan 90' -
Sneijder Wesley   90' -
Robben Arjen 90' -
Vlaar Ron 90' -
Willems Jetro   67' -
Van Persie Robin 90' -
Van der Vaart Rafael 90' -
  Bank G Beoordeel
Afellay Ibrahim 23' -
Herbeleef Portugal - Nederland

Vooraf