Datum: 22/06/2016 18:00
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Stade de France
IJsland in de zevende hemel: eerste EK-zege en 1/8e finale!
Caroline Tonnelier
| 0 reacties

IJsland wint met 2-1 van Oostenrijk en staat in 1/8e finale

IJsland in de zevende hemel: eerste EK-zege en 1/8e finale!
Foto: © photonews

Wat een sprookje beleven de IJslanders op dit EK. Tegen Oostenrijk was het vaak pompen of verzuipen, maar uiteindelijk volgde het delirium: Traustason bezorgde zijn team met een late treffer de eerste EK-zege. Al was die niet eens nodig voor een plaats in de 1/8e finale.

Het verrassende IJsland kon zich mits winst zowaar tot de verrassende groepswinnaar kronen. Dan moest het wel winnen van Oostenrijk, dat zijn laatste troeven uitspeelde en was het ook nog afhankelijk van het resultaat in de andere wedstrijd.

En de IJslanders lieten meteen zien dat het menens was, met een vroege knal van Gudmundsson op de kruising. Oostenrijk had het moeilijk in de beginfase, al kon Arnautovic wel bijna profiteren van geklungel van doelman Halldorsson. De spits gleed echter zelf weg.

Het was integendeel IJsland dat toch wel verrassend de score opende. Na een uitstekende inworp van aanvoerder Gunnarsson kon Arnason verlengen tot bij de vrijstaande Bodvarsson. Die miste niet: de 1-0 was een feit.

De IJslanders trokken zich terug, maar Oostenrijk slaagde er toch af en toe in gaatjes te vinden in de muur. Arnautovic werd een paar keer bereikt en verder probeerden Baumgartlinger het een paar keer vanop afstand, zonder Halldorsson echt in de problemen te brengen.

Toen Skulason aan de arm van Alaba ging hangen, kon scheidsrechter Marciniak niet anders dan naar de stip te wijzen. Dragovic zette zich achter de bal, maar penalty's binnentrappen op dit EK blijkt een bijzondere lastige opdracht. Zijn elfmeter strandde op de paal.

De IJslanders slaagden erin de 1-0 vast te houden tot de pauze. De Oostenrijkse bondscoach Koller greep in en gooide met Schöpf en Janko twee verse krachten in het team.

Zijn team voerde de druk op, al kwamen ook de eilandbewoners er nog een paar keer goed uit. De 1-1 hing echter in de lucht en viel uiteindelijk ook. Het was invaller Schöpf die na een knappe actie de Oostenrijkers weer hoop bezorgde.

Na de gelijkmaker bleef het spelbeeld hetzelfde: Oostenrijk domineerde, IJsland verdedigde met man en macht en probeerde af en toe ook eens voor dreiging te zorgen. Dat lukte vooral via individuele acties van onder meer Sigurdsson en Bodvarsson.

Het grootste gevaar viel toch aan de overkant te noteren. En het waren vooral de invallers die daarvoor zorgden: Janko mikte van dichtbij naast en Schöpf miste alleen voor Halldorsson dé kans om zich helemaal tot de held van de avond te kronen.

In het slotkwartier kwamen de IJslanders er amper nog uit, maar Oostenrijk slaagde er niet in om voor concreet doelgevaar te zorgen. En uiteindelijk maakte een perfecte tegenaanval het drama voor Arnautovic en co compleet. Het was Traustason die de IJslanders een collectief delirium bezorgde.

Opstellingen

IJsland IJsland

  Speler G Beoordeel
Halldórsson Hannes Thór   90' -
Skúlason Ari   90' -
Bjarnason Birkir 90' -
Sigurdsson Gylfi Thor 90' -
Gunnarsson Aron Einar 90' -
Sævarsson Birkir Már 90' -
Arnason Kari A   90' -
Sigurdsson Ragnar 90' -
Gudmundsson Johann Berg 86' -
Sigthórsson Kolbeinn   80' -
Böðvarsson Jón Daði 71' -
  Bank G Beoordeel
Hermannsson Hjörtur 90' -
Kristinsson Ögmundur 90' -
Hauksson Haukur Heidar 90' -
Björgvin Magnússon Hörður 90' -
Sigurjónsson Rúnar Már 90' -
Jónsson Ingvar 90' -
Hallfredsson Emil 90' -
Gudjohnsen Eidur 90' -
Bjarnason Theodor A 19' -
Traustason Arnor Ingvi 10' -
Ingason Sverrir Ingi 4'  

Oostenrijk Oostenrijk

  Speler G Beoordeel
Almer Robert 90' -
Dragovic Aleksandar 90' -
Alaba David A 90' -
Baumgartlinger Julian 90' -
Klein Florian 90' -
Hinteregger Martin 90' -
Fuchs Christian 90' -
Arnautovic Marko 90' -
Sabitzer Marcel 78' -
Ilsanker Stefan 46' -
Prödl Sebastian 45' -
  Bank G Beoordeel
Wimmer Kevin 90' -
Hinterseer Lukas 90' -
Garics György Gyuri 90' -
Harnik Martin 90' -
Ozcan Ramazan 90' -
Suttner Markus 90' -
Lindner Heinz 90' -
Janko Marc   45' -
Schöpf Alessandro 44' -
Jantscher Jakob 12' -
Herbeleef IJsland - Oostenrijk

Vooraf