Speeldag: Kwart Finales (T)
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
Mutu knijpt PSV dood
Steurbaut Kersten

PSV is er niet in geslaagd om zijn goede uitgangspositie uit de heenwedstrijd te verzilveren. In eigen huis ging het met 0-2 onderuit tegen Fiorentina. Exit Uefa Cup.

Exact een week geleden verkeerden de Eindhovenaren nog in de zevende hemel na het knappe gelijkspel in Firenze, maar Timmy Simons waarschuwde zijn manschappen al voor overdreven optimisme. “1-1 is geen garantie voor succes. Dat hebben we tegen Tottenham bijna ondervonden”, blikte de Rode Duivel vooruit naar de confrontatie met de Italianen. Tegen de Engelsen liep het nog goed af, maar tegen de Florentijnen was donderdag niets te beginnen.

Affelay

De Italianen toonden tegen Simons en co dat zij de kunst van het verdedigen nog altijd volledig beheersen. De Eindhovenaren kregen in de 90 minuten amper een kans bijeengevoetbald. De afwezigheid van de geblesseerde Ibrahim Affelay was daarin een doorslaggevende factor. In Firenze was hij nog een gesel voor de Florentijnse verdedigers en bood hij Koevermans de belangrijke gelijkmaker aan. Zonder hem vonden de jongens van Sef Vergoossen geen antwoord op de goede organisatie van Fiorentina. Al was Danny Koevermans vroeg in de wedstrijd dicht bij een doelpunt. De aanvaller stuitte echter op doelman Frei.

De bezoekers legden het betere voetbal op de mat, maar moest tot de 38ste minuut wachten tot hun overwicht in een doelpunt werd vertaald. Het wachten was echter de moeite waard. Adrian Mutu schilderde een vrije trap perfect in de linkerbovenhoek voorbij Gomes. Een sollicitatie voor doelpunt van het jaar in de UEFA Cup.

Gomes redt eer

Vlak na rust legde de Roemeen de wedstrijd in een beslissende plooi. Gomes ging eerst nog goed plat op een poging van Pazzini, maar op de herkansing van Mutu was de Braziliaan volledig kansloos. Montolivo en Pazzini waren nog dicht bij de 0-3, maar Gomes behoedde PSV van de ultieme vernedering. Adrian Mutu zag een derde treffer terecht afgekeurd voor buitenspel.

De Eindhovenaren hoopten tegen beter weten in het tij nog te doen keren, maar beten telkens hun tanden stil op de Italiaanse muur. Timmy Simons kreeg tien minuten voor tijd de kans om de Nederlanders terug in de wedstrijd te brengen, maar onze landgenoot trapte een licht toegekende strafschop recht op Frei.

Rangers

Een terechte en verdiende kwalificatie voor Fiorentina, dat een hoger niveau haalde dan onze noorderburen. In de halve finale ontmoeten de Italianen het Schotse Glasgow Rangers, dat ook met 0-2 won op het veld van Sporting Lissabon.