Speeldag: Ronde 1
Stadion: Euroborg Stadion Groningen
Nederlandse ploegen deden het goed
Jimmy Wouters

De Nederlandse ploegen hebben het donderdagavond goed gedaan in Europa. Van de zes ploegen die in actie kwamen, wonnen vier hun wedstrijd, speelde Goningen gelijk en verloor enkel Twente haar partij.

Paços Ferreira - AZ: 0-1

AZ heeft een belangrijke zege geboekt bij het Portugese Paços Ferreira. De Alkmaarders gingen er met 0-1 winnen dankzij een doelpunt van Sebastien Pocognoli. De Belg kopte in de slotfase een corner van Martens fraai in doel.

Tegen de beschijden tegenstander had AZ het knap lastig. In de eerste helft domineerde de club wel, maar verder dan enkele afstandsschoten van Dembele kwam de ploeg niet echt. Na de pauze gaf AZ de wedstrijd weg en domineerden de Portugesen. Zo moest Steinsson op de lijn nog redding bieden en was de lat AZ tot tweemaal toe gunstig gestemd.

Getafe - Twente: 1-0

FC Twente heeft bij Getafe verdiend verloren. De Spanjaarden waren 90 minuten lang de betere ploeg, terwijl de Tukkers zich beperkten tot verdedigen.

Tot de 90e minuut hield de club dankzij doelman Boschker en veel stunt- en vliegwerk van de defensie stand. Vooral de rode kaart van Edson Braafheid op het uur deed de ploeg pijn. Toch was Twente heel dicht bij de openingstreffer, maar Huysegems faalde oog in oog met doelman Abbondanzieri. In de slotminuut zorgde de Braziliaan Uche dan voor de verdiende overwinning.

Heerenveen - Helsingborgs: 5-3

De meest opvallede uitslag viel te noteren in Friesland. Daar won Heerenveen met 5-3 van Helsingborgs. Heerenveen kwam op een 3-0 voorsprong dankzij Bradley en twee keer Sibon. De Zweden kwamen terug via Larsson en Omotoyossi

Bradley en Nielssen zorgden nog voor de 5-2, maar Larsson maakte met zijn tweede doelpunt de terugwedstrijd nog spannend.

Dinamo Zagreb - Ajax: 0-1

Ajax heeft zonder enige echt uit de blinken een belangrijke 0-1 overwinning geboekt in Zagreb. Het doelpunt werd gescoord door een individuele actie van Rommedahl.

Voor rust was Zagreb de betere ploeg, maar doelman Stekelenburg bleek niet te verslaan. Na de pauze verwaterde de wedstrijd helemaal en de 0-1 kwam dan ook totaal uit de lucht vallen. [AN]

Groningen - Fiorentina: 1-1