Competitie: Europa League
Speeldag: Tweede voorronde (Heen)
Rovers vergeten MyPa af te maken
Rita De Meyer

Blackburn Rovers heeft, met oog op de terugwedstrijd in de laatste voorronde van de Uefabeker, in Finland een uitstekende uitgangspositie bijeen gevoetbald.  In het Anjalankoski Stadion versloeg het MyPa met het kleinste verschil.  Al vergaten de Engelsen de Finnen helemaal af te maken, toch volstond een vroeg doelpunt van Roque Santa Cruz voor de 0-1.

Blackburn greep al van de eerste minuut hun gastheren bij de keel.  Morten Gamst Pedersen knalde eerst wat te optimistisch een vrije trap vanop een goede dertig meter op doel, maar minuten later dreigde hij opnieuw met een schitterende volley.  Na amper vijf minuten was het toch raak voor de bezoekers.  Roque Santa Cruz slalomde het halve veld over en vloerde droog doelman Janne Korhonen.

De toon was meteen gezet voor een aangename voetbalavond onder de Finse zomerzon.  De meegereisde fans haalden heel hun repertoire boven, startten een mini-Mexican-wave en bejubelden daarnaast zelfs nog Rovers' webmaster Lee Grooby en hun Finse ex-speler Shefki Kuqi.  Ondertussen regen de Rovers de kansen aan elkaar, maar enkele vrije trappen van Gamst Pedersen, een kopbal van Santa Cruz, en wat schoten van David Dunn gingen telkens nipt naast.  MyPa stelde er weinig tot niets tegenover.  Hun enige noemenswaardige kans kwam er zeven minuten voor de pauze, maar Robbie Savage redde de meubelen voor Blackburn.

Na de herneming nam Blackburn de voet van het gaspedaal en kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Eeto Muinonen en Eero Peltonen kregen vroege kansen voor MyPa, maar de bezoekende defensie was alert. Na het uur plaatsten de Engelsen opnieuw de puntjes op de i.  Dunn en Santa Cruz speelden de tegenstand tureluurs, maar invaller Matt Derbyshire kon Korhonen niet verschalken.

Tijdens de slotfase lieten zowel David Bentley als Tugay Kerimouglu zich positief opmerken, maar ook zij vergaten het helemaal af te maken.  De return op Ewood Park staat op 30 augustus geprogrammeerd.