Datum: 14/12/2011 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Lotto Park
Anderlecht swingt naar groepswinst en 18 op 18
Anderlecht swingt naar groepswinst en 18 op 18
Foto: © SC

Anderlecht heeft zijn fans nog eens een Europese gala-avond aangeboden. Het versloeg Lokomotiv Moskou met 5-3 om de groepswinst met glans (en 18/18) te pakken. Kljestan, Canesin, Wasilewski, Suarez en Gillet brachten het Astridpark voor het eerst in weken nog eens in extase.

Johan Walckiers in Anderlecht

Wie Tom De Sutter tegen Lokomotiv in de basis verwachtte, kwam alvast bedrogen uit. Jacobs toverde met Marecek een extra middenvelder uit zijn hoed en daardoor kon Gillet weer naar rechts opschuiven. En dat leek een schitterende zet, want op rechts zorgt de Luikenaar voor zoveel meer gevaar.

Eerste keer op achterstand
Dat bleek ook al in de derde minuut toen hij naar binnen sneed en gevaarlijk uithaalde. Amalchenko moest zich serieus strekken om de bal uit doel te ranselen. Anderlecht voetbalde heel aardig in die beginfase, want ook Jovanovic kon nog eens uithalen, maar wel in de handen van de doelman deze keer.

Geen vuiltje aan de lucht dus tot... de twintigste minuut. Een afgeweerde bal na een felbetwiste corner wordt terug ingespeeld tot bij Ignatyev en die werkt het bal in de verre hoek voorbij Proto. Safari zag er echter niet goed uit bij die fase. Het duel werd bitsiger en er werden gele kaarten langs beide zijden uitgereikt.

Eerste voor Canesin
Anderlecht liet zich echter niet uit zijn lood slaan. Kilometervreter Sacha Kljestan besliste immers om een afvallende bal mooi voorbij Amelchenko te krullen. Een schitterend doelpunt van de man die dit seizoen zich ontpopte als de ideale waterdrager. Het veranderde niets aan het feit dat Lokomotiv nog twee keer moest scoren, maar het vertrouwen bij de Brusselaars kreeg een duidelijke oppepper.

En met vertrouwen koop je veel blijkbaar. Vraag het maar aan Fernando Canesin. Nog nooit gescoord in de eerste ploeg van Anderlecht, maar ongeveer tien minuten voor de rust bracht hij daar verandering in door oog in oog met Amelchenko - en na een schitterend tikje van Suarez - de 2-1 in doel te leggen.

Wat een moment voor de jonge aanvaller om zijn eerste keer te scoren, want daarmee bezorgde hij paars-wit quasi zekerheid over de eerste plaats in de groep. Fernando - want zo wordt hij graag genoemd - vierde uitbundig en dankte God uitgebreid. Anderlecht swingde offensief in die eerste helft eindelijk weer na weken van gesukkel. Defensief liet men echter enkele steken vallen.

Helemaal afgemaakt
Eén enkele uitzondering op het offensieve geweld. Jovanovic is al enkele weken op zoek naar zijn beste vorm en demonstreerde dat in de eerste minuut van de tweede helft door een wenkende kans in het zijnet te schieten.

Niet getreurd want Suarez zorgde er met zijn tweede assist voor dat Wasilewski met een akrobatische omhaal de 3-1 wel in doel kon leggen. Een gala-avondje voor de Brusselaars brak aan, want met die score kon er echt niets meer mislopen. En om helemaal zeker te zijn moest ook nog de topscorer van de Europa League een duit in het zakje doen. Na een goede actie en dito voorzet van Jovanovic kopte Suarez met een krachtige nekslag de 4-1 in doel. De penaltygoal van Sychev na een fout van Kouyate was slechts een voetnoot. Evenals de 5-2 van Gillet en de 5-3 van diezelfde Sychev. Raar dat zoiets over drie goals kan gezegd worden.

Anderlecht pakt achttien op achttien in zijn groep en zette tegen Lokomotiv de kers op de taart. Als er in Moskou nog twijfel was over wie het beste team in de groep was, vaagde paars-wit in eigen huis alle twijfels van tafel. Het Park kirde van plezier en genoot na de mindere prestaties van de laatste weken. Voor de eerste keer in zijn bestaan pakt Anderlecht uit met het maximum in de poulefases van een Europese competitie.

Herbeleef Anderlecht - Lokomotiv Moskou

Vooraf