Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 2
Genk geeft het weg bij Basel
Fabian Morren

RC Genk heeft een enorme kans laten liggen om al een optie te nemen op de zestiende finales. De Limburgers gaven bij Basel een 0-2-voorsprong weg.

Genk zag kort voor de aftrap nog Khaleem Hyland uitvallen met een blessure. Anele was zijn vervanger. Tshimanga kreeg de voorkeur op Hamelainen. Ook Kumordzi kreeg door de afwezigheid van Monrose zijn kans.

De bezoekers kenden een droomstart. Na tien minuten zorgde De Ceulaer al voor de voorsprong. Al kreeg hij wel flink de hulp van Jelle Vossen. Na een pass van De Ceulaer gleed de spits naar de bal - zonder hem te raken. Doelman Sommer was verrast en het leer ging zo binnen. De reactie van Basel bleef lang uit. Uiteindelijk werden de Zwitsers toch gevaarlijk langs het spitsenduo Streller-Frei. Vooral die laatste zit in een vormcrisis. Hij liet enkele goeie kansen liggen. Al mag er ook wel bij vermeld worden dat Kristof Van Hout zeer goed stond te keepen.

Genk scoorde op de ideale moment de 0-2, zeven minuten voor rust. Die kwam via een schitterende actie tot stand. Via Kumordzi en een schitterend hakje van De Ceulaer belandde de bal bij Vossen, die bewees zijn neus voor goals weer helemaal terug te hebben gevonden. Basel was aangeslagen en verloor ook nog eens Alexander Frei met een blessure.

Ook in de tweede helft beperkte de dreiging van Basel zich vooral vanaf afstand. Van Hout moest ingrijpen op een goed schot van Diaz, maar echt onder druk kwam Genk niet. Tot de ref hands van Stocker niet zag en vervolgens een penalty gaf na een overtreding van Koulibaly. Streller bedankte en stuurde Van Hout de verkeerde kant uit. Genk kwam er vervolgens niet meer uit en wachtte bijna op de gelijkmaker. Die kwam er ook. Opnieuw was het Streller, ditmaal met een rake kopbal na een hoekschop.