Racing Genk verpulvert Sarpsborg en kroont zich tot groepswinnaar
Mathias Vranckx vanuit Genk
| 0 reacties

Racing Genk klopt Sarpsborg met ruime 4-0 cijfers en speelt ook na Nieuwjaar nog in Europa

Racing Genk verpulvert Sarpsborg en kroont zich tot groepswinnaar
Foto: © photonews

Waar sommige Genk-fans Sarpsborg nog vreesden voor de aftrap, mochten diezelfde supporters al snel een zucht van opluchting slaken. Genk wint met 4-0 en overwintert in Europa. De Limburgers komen maandag samen met Club Brugge in de trommel van de Europa League-loting voor de zestiende finales.

Dan toch niet alle verwachte namen bij thuisploeg Racing Genk. Clement wilde de Noren uit Sarpsborg te slim af zijn door met Seck, Paintsil en Gano te starten. Malinovskyi, Ndongala en Samatta moesten vrede nemen met een plek op de bank, inclusief dekentje. Want het was koud in Genk, erg koud. Gelukkig konden we ons opwarmen aan een leuke match. 

De eerste kans was onmiddellijk raak voor de Limburgers. Uitgerekend de enige Noor aan Genk-kant, Sander Berge, bracht de bal na iets meer dan twee minuten vanop rechts voor en Gano tikte als een volleerde spits aan de eerste paal binnen. Dat heet vliegensvlug op rozen! En de Genkse storm ging niet liggen. Twee minuten later hing het leer alweer tegen de touwen. 

Vamos! 

Paintsil legde de bal binnen, maar het was Pozuelo die alle eer mocht opstrijken. De Spaanse kapitein wurmde zich voorbij een paar geelhemden en zijn Ghanese ploegmaat had maar binnen te schieten aan de eerste paal. Al zag Sarpsborg-keeper Vasyutin er ook niet al te denderend uit. 

Na vijf minuten 2-0 voor, dan mag je wat achteruit gaan leunen, hoorde je het team van Philippe Clement denken. Maar het Sarpsborg van oefenmeester Geir Bakke zette niet veel concrete mogelijkheden tegenover de blauwe stoomtrein. Muhammed sprintte Dewaest er eenmaal ferm uit en Tamm kopte op het dak van het doel. 

Pretty Paintsil

Het was zelfs de thuisploeg die eerder dichter bij de 3-0 kwam, dan Sarpsborg bij de 2-1. Gano tankte vertrouwen na zijn goal en centerde de bal na een kwartier tot bij de vrijstaande Paintsil. Die moest eigenlijk zijn tweede van de avond maken, maar de flankaanvaller liet het na. 

Tien minuten later was Paintsil daar weer. Maehle lanceerde zijn ploeggenoot op rechts en Paintsil kon tot bij de keeper opdrijven. De Ghanees haalde uit met rechts en de bal spatte uiteen op de buitenkant van de paal. De Genkies begonnen stilaan met hun kansen te morsen.

Dat had ook Sarpsborg door. In minuut 27 kwam Mortensen met het eerste, echte doelgevaar voor de bezoekers. Zachariassen demonstreerde zijn technische capaciteiten en speelde de bal enig mooi door de benen van Aidoo. Na wat getalm van de Noren kon Mortensen toch uithalen, maar de spits was te verrast om zijn schot genoeg kracht mee te geven. Vukovic kon oprapen.

Meesterbrein

Daarna was het weer aan de leider uit de Jupiler Pro League. De wedstrijd ging aan een razend tempo vooruit. Onder leiding van Pozuelo en Trossard kwamen de Genkenaren er aalvlug uit op de counter. Had Trossard de bal niet net achter Paintsil ingespeeld, was het nummer 11 na een half uur op weg naar de 3-0, maar het blauw-witte publiek nam vrede met een 2-0 voorsprong bij de rust. Dit dankzij Gano en Paintsil. Het meesterbrein van Clement had gewerkt.

Na de pauze was het Sarpsborg dat met een hoekschop het eerst de neus aan het venster stak. Heintz vond Halvorsen, maar zonder gevaar. Nog geen minuut later kwam Trossard inglijden op een voorzet vanop links, maar het goudhaantje kon er niet bij. Diezelfde Trossard trof dan op het uur wel de handen van Vasyutin na een teruglegger van Pozuelo. Vanaf dit moment nam Genk de match weer in handen. 

Berge geeft het nekschot

Het werd weer kans op kans. Alweer Pozuelo pakte deze keer uit met een geniaal hakje om de bal tot aan de rand van de zestien terug te leggen. Daar stond Berge moedersziel alleen om Vasyutin te fusilleren. Weer via de goalie tegen de buitenkant van de paal! Dat kon niet blijven duren. Neen, de corner die erop volgde zorgde voor de 3-0 en het totale feest in de Luminus Arena. Sander Berge gaf als Noor zijn landgenoten lik op stuk. Over en out voor Sarpsborg! 

Dat was het zeker toen Aidoo op voorzet van de ingevallen Malinovskyi de 4-0 binnenbuffelde. Racing Genk speelde de wedstrijd uit zoals het hoorde. Met deze ruime overwinning en een puntentotaal van 11 eenheden komen Clement en zijn jongens maandag met een meer dan goed gevoel in de trommel voor de zestiende finales terecht. Het Europese verhaal gaat verder.

Meer nieuws

Meer nieuws