nedNederland
kroKroatië
1-1
55' Andrej Kramaric (pen)
Noa Lang 90+6'
2-2
2-4
116' Luka Modric (pen)
2-5
116' (pen)
Datum: 14/06/2023 20:45
Competitie: Nations League A
Speeldag: Halve Finales
Spektakelmatch in De Kuip met invaller Noa Lang in een hoofdrol, Modric met trofee als afscheid?
Johan Walckiers
Johan Walckiers vanuit Rotterdam
| 9 reacties

Spektakelmatch in De Kuip met invaller Noa Lang in een hoofdrol

Spektakelmatch in De Kuip met invaller Noa Lang in een hoofdrol, Modric met trofee als afscheid?
Foto: © photonews

Nederland is in wederopbouw en dat was er aan te zien. Oranje kwam tegen Kroatië wel op voorsprong, maar uiteindelijk overwon het métier van de Kroaten ondanks een goal van Noa Lang in de 96ste minuut. Maar daarna miste hij ook nog de gelijkmaker in de verlengingen.

Manuel Gonzalez en Johan Walckiers

Het 'nieuwe' Holland van Ronald Koeman had vooraf vooral voor veel vragen gezorgd. Koeman heeft een flinke verjonging doorgevoerd en bracht ook nu Simons, Koopmeiner, Geertruida... aan de aftrap. Jongens die nog niet al te veel ervaring hebben. 

En dat tegen Kroatië, dat bulkt van de oudgedienden en ervaren rotten. Modric, Perisic, Kovacic, Brozovic, Kramacic... die staan allemaal dichter bij de pensioensleeftijd dan nog jaren nationale ploeg. Het niet ingespeelde middenveld van de Hollanders mocht zich dan ook aan iets verwachten.

Mooie aanval

En toch kwam dat niet helemaal uit. Kroatië dacht Nederland te overrompelen, maar dat kwam er nooit uit. Van Dijk en Geertruida hielden het centrum dicht en op de flanken hadden de razendsnelle Aké en Dumfries niet al te veel problemen met hun op leeftijd zijnde tegenstanders.

© photonews

Oranje draait bij de gratie van Frenkie de Jong en die had een goeie eerste helft. Recupereren, verdelen en diep sturen... het zat er allemaal in. Altijd aanspeelbaar. Hij was ook betrokken bij de voorsprong die Nederland een kwartiertje voor tijd op het bord zette. De Jong-Aké-Koopmeiners en uiteindelijk Malen, die overhoeks binnenschoot.

Jeugdzondes

Koeman heeft in korte tijd toch al iets weten neer te zetten. En zoals gewoonlijk kijkt hij ook niet naar namen. Bergwijn, Weghorst, Blind, allemaal moesten ze plaats ruimen voor de nieuwe generatie. 

Maar met jeugd komen ook jeugdzondes. Nog geen tien minuten ver in de tweede helft ging spits Gakpo aan het lichaam van Modric hangen toen die hem de bal afsnoepte... in de zestien. Tja, dan gaat zo'n 37-jarige die alles al meegemaakt heeft, gretig neer. Kramaric achter de bal en 1-1.

Kramaric Andrej
© photonews

En dan was het vrijwel allemaal Kroatië wat de klok sloeg. Modric liet weer zien wat een geweldige voetballer hij nog altijd is. Ballen werden panklaar gelegd, alleen zijn ploegmaats moesten beter afwerken.

Dan deed verdedigende middenvelder Palasic het maar. En daar ging de meest ervaren speler van Nederland in de fout, want hij liet hem zomaar binnen schieten: 1-2. Met nog een kwartier op de klok. Dat geven Kroaten niet uit handen, denk je dan.

Lang voor verlengingen

Dat was buiten Noa Lang gerekend. De ingevallen Bruggeling schoot in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de 2-2 tegen de netten. Dan heb je het mentaal voordeel zeker? Nee, niet tegen Kroatië. 

Die mannen zijn niet van hun stuk te brengen. Rauwe bonken allemaal, velen opgegroeid tijdens een oorlog. Petkovic haalde zijn zware rechter boven en zette hen in de eerste verlenging weer op voorsprong. 

En het hadden evengoed strafschoppen kunnen worden als Noa Lang een wenkende kans niet in het zijnet, maar in doel had geschoten. Maar deze keer had hij dus pech. Het bleek de laatste kans voor Nederland te zijn. Modric maakte het af nadat Kroatië een penalty kreeg. Kroatië treft dus Spanje of Italië in de finale.

Opstellingen

Nederland Nederland

  Speler G Beoordeel
1 Bijlow Justin 90' -
4 van Dijk Virgil 90' -
5 Ake Nathan 90' -
6 Wieffer Mats A 75' -
9 Gakpo Cody Mathès 90' -
11 Simons Xavi 64' -
12 Geertruida Lutsharel 90' -
18 Malen Donyell 75' -
20 Koopmeiners Teun   90' -
21 de Jong Frenkie   90' -
22 Dumfries Denzel 85' -
  Bank G Beoordeel
2 Timber Jurrien -  
3 Blind Daley -  
7 Bergwijn Steven 15' -
8 Wijnaldum Georginio 15' -
10 Lang Noa 5'  
13 Flekken Mark -  
14 Botman Sven -  
15 de Roon Marten -  
16 Malacia Tyrell   -  
17 Veerman Joey -  
19 Weghorst Wout 26' -
23 Noppert Andries -  

Kroatië Kroatië

  Speler G Beoordeel
1 Livaković Dominik   90' -
6 Sutalo Josip 90' -
8 Kovacic Mateo   85' -
9 Kramaric Andrej 90' -
10 Modric LukaA 90' -
11 Brozovic Marcelo   90' -
14 Perisic Ivan 90' -
15 Pasalic Mario  90' -
16 Ivanušec Luka A 78' -
21 Vida Domagoj 90' -
22 Juranović Josip 78' -
  Bank G Beoordeel
2 Stanisic Josip 12' -
3 Barišić Borna -  
5 Erlic Martin -  
7 Majer Lovro 5'  
12 Labrovic Nediljko -  
13 Vlašić Nikola 12' -
17 Petkovic Bruno -  
18 Musa Petar -  
19 Sosa Borna -  
20 Drena Beljo Dion -  
23 Ivušić Ivica -  
Herbeleef Nederland - Kroatië