Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 1
Rode Duivels starten WK-voorronde met zege in Wales
Fabian Morren

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd in de WK-voorronde gewonnen. In Wales wonnen de Belgen met 0-2. De Duivels speelden wel 65 minuten lang tegen tien.

De Belgen hadden wel veel balbezit in de aanvangsfase, maar deden daar weinig mee. Het was eigenlijk Wales dat aanvankelijk voor de meeste dreiging zorgde. Onder meer via Edwards, maar die zag zijn poging in het zijnet belanden. Nog gevaarlijker was de actie van Gareth Bale. Die begon verrassend op rechts aan de wedstrijd. Vanaf die flank kwam ook de actie, maar zijn voorzet bereikte niemand.

Hét kantelmoment was de rode kaart na 24 minuten voor Jason Collins. De verdediger ging veel te hard door op Gillet en werd door de Zweedse ref Johanssonsen terecht van het veld gestuurd. Vanaf dan werd de dominantie van de Rode Duivels nog groter. Dries Mertens had een heel goeie kans, maar kon zijn schot niet genoeg draaien. Vlak voor rust brak aanvoerder Vincent Kompany toch de ban. De verdediger van Manchester City kopte aan de eerste paal een hoekschop van Mertens hard binnen.

In de tweede helft werd het spelbeeld meteen duidelijk. De Belgen hadden het balbezit, Wales probeerde met z'n tienen tegen te prikken wanneer het kon. Het tempo dat de Duivels ontwikkelden was echter te laag. Er was een kans voor Lukaku, die tijdens de rust Mirallas was komen vervangen. Ook Jan Vertonghen zette een goeie actie op, maar vergat in de zone van de waarheid het overzicht te bewaren. Wales was één keer gevaarlijk, via een harde vrije trap van Gareth Bale. Thibaut Courtois, die tot dan weinig werk op te knappen kreeg, reageerde attent.

Vertonghen
Het doelpunt bleef uit en zo bleef het toch nog onnodig lang spannend. Niet dat België in de problemen kwam, maar de marge was klein. Uiteindelijk haalde Jan Vertonghen acht minuten voor affluiten de trekker over. Met een harde vrije trap gaf de Tottenham-verdediger keeper Myhill het nakijken. De Belgen starten dus eindelijk nog eens met een overwinning aan een voorronde en kunnen dinsdag dus met het nodige vertrouwen aan de wedstrijd tegen Kroatië beginnen.