Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 3
Rode Duivels pakken erg belangrijke zege
Fabian Morren

De Rode Duivels hebben in de WK- voorronde een uitstekende zaak gedaan. België won in Servië na een moeilijke wedstrijd met 0-3. Benteke, De Bruyne en Mirallas zorgden voor de doelpunten. Vooral in de eerste helft hadden de Belgen het wel zeer lastig.

Bondscoach Marc Wilmots opteerde voor Kevin De Bruyne in de plaats van Dries Mertens. Ook Nacer Chadli verscheen aan de aftrap. Al na tien minuten moest Wilmots zijn plan bijsturen. Hij haalde Chadli naar het centrum en zette Hazard op de linkerflank. Binnen de eerste twintig minuten had Servië al vier goede kansen. De Belgen hadden het zéér lastig in de aanvangsfase. Met een schitterende trap mikte Tosic al na twee minuten op de paal. Nauwelijks vijf minuten later moest Courtois met een schitterende redding uitpakken op een schot van Tadic. Het duo Tadic-Tosic was een gezel voor de Belgische defensie in de openingsfase.

De Rode Duivels moesten zestien minuten lang wachten op een eerste mogelijkheid. De Bruyne bereikte met een slim passje Benteke, die op doelman Brkic besloot. Het was echter niet het sein voor de bezoekers om beter te gaan spelen. Het was opnieuw Servië dat solliciteerde naar de voorsprong. Na een hoekschop trapte Bisevac in één tijd op de buitenkant van de paal. Maar als je in het voetbal niet scoort, kan het spreekwoordelijke deksel snel volgen. Daar kunnen de Serviërs over meepraten. Na een prima voorzet van Kevin De Bruyne kopte benteke knap en beheerst binnen.

Hazard lijdt
Ook in de tweede helft begon Servië voortvarend, maar al snel ging de storm liggen. Een alweer ongelukkige Eden Hazard liet de mogelijkheid liggen om de thuisploeg al kort na rust een nieuwe ferme tik uit te delen. Oog in oog met doelman Brkic wilde hij het te mooi doen, waardoor de Servische doelman nog met één hand kon redden. Enkele minuten later bevrijdde Wilmots Hazard uit zijn lijden en gooide Mertens in de strijd. De aanvaller van PSV had meteen een uitgelezen kans op de 0-2, maar hij stifte het leer in het zijnet.

De Serviërs waren na een uur duidelijk vermoeid en de Belgen kwamen beter en beter in hun spel. Vooral De Bruyne en Benteke speelden een erg sterke wedstrijd. Niet toevallig zorgde De Bruyne voor de 0-2. Chadli stuurde de middenvelder van Werder Bremen alleen op doelman Brkic af. De Bruyne twijfelde niet en trapte hard binnen. Nadien was de veer bij Servië gebroken en kwam er vooral nog dreiging vanuit de tweede lijn. Ook De Belgen konden nog scoren, maar Mertens en De Bruyne lieten de 0-3 aanvankelijk liggen. Met een beetje meeval kwam die derde goal er toch nog. Vertonghen zette invaller Kevin Mirallas op weg naar de 0-3, maar de spits van Everton stond wel buitenspel. Het doelpunt telde echter wel.