Speeldag: Speeldag 8
Stadion: Hampen Park
Rode Duivels mogen koffers voor Brazilië bijna pakken
Manuel Gonzalez

Brazilië lijkt de Duivels nu echt niet meer te kunnen ontsnappen. Onze nationale ploeg had het niet supermakkelijk, maar won wel verdiend met 0-2 in Glasgow. Kroatië liet bovendien opnieuw punten liggen, de kloof is nu vijf punten.

Aernout Van Lindt in Glasgow

De supporters van de Rode Duivels waren er gisterennacht en deze middag alvast gerust in dat onze nationale ploeg de punten zou gaan meekapen uit Schotland en zo met minstens drie punten voorsprong naar Kroatie kan gaan trekken in oktober.

Bij Schotland kregen we de vooraf opgegeven en verwachte namen, bij België geen Eden Hazard in de selectie. Met hem wou de coach geen risico’s nemen. Op het middenveld gaf Wilmots de voorkeur aan Defour op Dembele.

Geen gefluit

Opvallend gegeven voor de wedstrijd: de Belgische fans hebben geluisterd naar hun coach. Tijdens het volkslied van de Schotten een mooi, teder en intens applaus vanwege de bezoekende supporters.

De wedstrijd zelf namen niet enkel de fans – vaak luider dan de 45.000 thuissupporters – meteen in handen, maar ook de spelers van de Rode Duivels toonden zich meteen de betere. Na een vijftal minuutjes had dat de 0-1 kunnen opleveren, maar de kopbal van Fellaini werd nog van de lijn gekeerd via het hoofd van Whittaker.

Defour bewijst gelijk van Wilmots

Na het goede openingskwartier viel de machine van de bezoekers wel wat stil en de Schotten kwamen enigszins in de wedstrijd. Op het halfuur leidde dat zelfs tot een geweldige knal van Brown, gelukkig voor de Duivels net naast de kooi van de gepasseerde Courtois.

Even later viel het doelpunt aan de overkant. Een sterke De Bruyne zorgde voor een mooie voorzet, die door Steven Defour geniaal overhoeks werd binnengeknald. 0-1, meteen ook de ruststand. De Belgische fans probeerden een Mexican wave in te zetten en kregen toch een vak Schotten mee, leuk einde van een interessante eerste helft.

Slappere tweede helft

Na de koffie was het spel in de aanhoudende regen op Hampden Park wat minder flux van beide teams. De Belgen waren iets te slordig, de thuisploeg kon daar via Maloney en Brown te weinig mee doen. Whittaker werd bijna de held van zijn land, maar zonder echt de zestien in te raken.

Jan Vertonghen leek zich nog niet 100% te voelen, maar toonde karakter en pakte uit met een aantal goede tussenkomsten: team-spirit ten top, want de spoeling in de verdediging was dun door blessures van Kompany en Vermaelen. Een kwartier voor tijd viel ook Lombaerts nog eens uit, toen hij verkeerd neerkwam.

Mirallas beslist de match

De Schotten kwamen nog eens de neus aan het venster steken, maar de gelijkmaker was niet echt nabij. Aan de overkant werd drie minuten voor tijd de wedstrijd beslist door Kevin Mirallas. Hij prikte koel een assist van een niet echt overtuigende Benteke binnen en de match was over en sluiten.

Door puntenverlies van Kroatië bij Servië (1-1 door een doelpunt van Mitrovic) is de kloof met de Kroaten nu vijf punten. Een gelijkspel in Kroatië en we mogen zeker naar Brazilië, zelfs een kleine nederlaag is absoluut geen drama meer als we iets rapen tegen Wales.