Speeldag: Speeldag 13
Stadion: Stadio Carlo Castellani
Udinese rukt op, Milan wint op de valreep
Maarten Vandenabeele

Op de dertiende speeldag van de Serie A heeft Udinese een uitstekende zaak gedaan in het klassement: de ploeg uit Friuli staat verrassend tweede. Fiorentina zakt wat weg door een gelijkspel bij Reggina en Milan haalde het op het nippertje bij Cagliari.

Thuisploeg Udinese startte als de grote favoriet tegen Siena en nam de wedstrijd meteen in handen. Toch lieten de bezoekers zich niet onbetuigd: bij de eerste tegenaanval wist Galloppa bijna succesvol de doelman te lobben. Di Natale (foto, links) zaaide geregeld paniek in de verdediging van Siena en in de 43e minuut kon de thuisploeg oogsten: Di Natale lanceerde Pepe, die met een strakke cross Quagliarella (foto, rechts) bediende. De goalgetter miste niet: 1-0. Net voor de pauze verloor Udinese verdediger Felipe: de Braziliaan kreeg toen al zijn tweede gele kaart.
Siena zag, met een man meer, mogelijkheden na de rust, maar Udinese counterde vlijmscherp. In de 80e minuut benutte Di Natale één van de vele tegenaanvallen: 2-0. Een wanhopig slotoffensief van de bezoekers veranderde niets meer aan de stand.

Fiorentina moest het met een verkapte ploeg doen door vele geblesseerden. Ook coach Prandelli was niet van de partij: hij reisde niet mee af nadat hij last kreeg van nierstenen. Thuisploeg Reggina kon daar bijna van profiteren, maar twee dubieuze strafschopgevallen werden weggewuifd door scheidsrechter Ayroldi. Vanden Borre mocht bij de Viola invallen na 79 minuten.

AC Milan haalde het bij het seizoensdebuut van Ronaldo dankzij individuele flitsen van een verdienstelijk Cagliari. De thuisploeg was al na 4 minuten op voorsprong gekomen dankzij Acquafresca: 1-0. Milan kreeg nog voor de rust de kans om langszij te komen, toen er een penalty werd gefloten voor een lichte fout op Ronaldo, maar doelman Fortin stopte de inzet van Kakà. Even voorbij het uur was de 1-1 dan toch een feit: Gilardino scoorde. Direct daarna veegde Bonera een inzet van Acquafresca van de lijn weg. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen, maar enkele minuten voor tijd besliste Pirlo daar anders over: met een magistrale vrije trap schonk hij de Rossoneri de zege, 1-2.

Livorno boekte zijn eerste thuiszege van het seizoen: Sampdoria werd met 3-1 verslagen. Knezevic en Tavano (foto) gaven de thuisploeg een droomstart met de 1-0 en 2-0 na nauwelijks 10 minuten. Laat in de tweede helft bracht Bellucci de spanning terug, maar Tavano wiste met zijn tweede treffer alle twijfel omtrent de winst weg: 3-1.Lazio wou een overwinning om die aan de overleden Gabriele Sandri op te dragen en dat lukte nog net tegen Parma. In de 90e minuut bezorgde Firmani de Biancocelesti de drie punten.

Napoli versloeg Catania vrij eenvoudig met 2-0. Zalayeta scoorde in elke helft eenmaal. De Uruguayaan scoorde al zesmaal dit seizoen.

Empoli en Torino bleven op 0-0 steken.