Speeldag: Speeldag 24
Stadion: Stadio Olimpico
Roma doet uitstekende zaak
Maarten Vandenabeele

AS Roma is de winnaar van de vierentwintigste speeldag. In de topper tegen Fiorentina toonden de Giallorossi zich nipt de betere, waardoor ze steviger op de tweede plaats staan. Sampdoria hield Inter in bedwang.

In Rome was de eerste grote kans voor de bezoekers: in de 13e minuut kon Mutu een voorzet niet in doel deviëren. Vucinic reageerde namens Roma, maar hij schoot over. Op een snelle counter haalde Cicinho (foto) van ver uit, maar Frey was paraat. Aan de overkant was Doni eerder op de bal dan Mutu, die zich blesseerde en vervangen moest worden.
In de tweede helft ging de thuisploeg wat doordrukken en in de 54e minuut leverde dat de openingsgoal op: in een verwarde fase voor doel kwam de bal bij Cicinho, die met links voor 1-0 zorgde. De reactie van de Viola liet niet lang op zich wachten: Kuzmanovic zag enkele minuten na de 1-0 zijn schot op de bovenkant van de lat belanden. De Giallorossi trokken zich terug en Fiorentina kreeg nauwelijks nog kansen. In de extra tijd kreeg matchwinnaar Cicinho nog tweemaal geel.

Inter kwam niet verder dan een gelijkspel bij Sampdoria. In de eerste helft konden de toeschouwers zich verwarmen aan de opnieuw weergaloze Cassano, die in de 33e minuut Julio Cesar tot een klasseredding dwong. Halfweg de tweede helft kreeg Cassano loon naar werken: na een assist van Sammarco vuurde hij de bal in de kruising: 1-0. Een kwartier voor tijd kopte Crespo de gelijkmaker tegen de netten, nadat even daarvoor Cambiasso ook al dicht bij de 1-1 was gekomen.

Udinese verloor in eigen huis van Genoa na een spektakelstuk. Leon zette de Rossoblu al na 9 minuten op 0-1, maar twee omgezette strafschoppen van Di Natale brachten de thuisploeg aan de leiding. Sculli (foto, rechts) bracht de stand, net voor de pauze, weer in evenwicht: 2-2. Borriello zorgde in de 54e minuut voor 2-3. Nog was het verzet van Udinese niet gebroken, want zo'n 20 minuten voor tijd scoorde Floro Flores: 3-3. Twee doelpunten van Borriello, die zo medetopschutter wordt, maakten het verschil: 3-5.

Atalanta en Siena deelden de punten. Via Bertotto en Locatelli liepen de bezoekers tot 0-2 uit, maar in de laatste 5 minuten van de eerste helft zette de thuisploeg dat recht: Floccari scoorde tweemaal: 2-2. In de tweede helft gebeurde niets meer.

Napoli pakte op de valreep de drie punten in Livorno. Calaio, nog eens aan de aftrap door de onbeschikbaarheid van Lavezzi en Zalayeta, bracht de Napolitanen aan de leiding, maar na een laat doelpunt van Diamanti leek de wedstrijd op 1-1 af te stevenen. In de 93e minuut verwierf Calaio voor even het heldenstatuut in Napels: 1-2.

Empoli won van Catania. Giovinco zorgde voor de 1-0 ruststand, maar in de tweede helft kregen de Sicilianen een strafschop. Bassi stopte echter de inzet van Spinesi. Budel strafte even later die misser helemaal af: 2-0.

Rode lantaarn Cagliari pakte een belangrijke driepunter tegen Lazio. Thuisspeler Fini zag na een uur rood voor een gemene tackle op Mudingayi, die als bij wonder kon voortspelen. Met zijn tienen pakten de Sardiniërs toch de volle buit: in de 87e minuut kopte Matri de 1-0 voorbij Ballotta.