Celtic wint Old Firm

Terwijl in België iedereen uitkijkt naar de topper tussen eeuwige rivalen Anderlecht en Club Brugge stond van daag in Ibrox Park Glasgow Rangers - Celtic Glasgow op het programma. Nog belangrijker dan de Belgische topper, want in deze duels wordt in Schotland meestal over de titel beslist. Vandaag trok Celtic aan het langste eind en versloeg de Rangers in eigen stadion met 0-1 via een afgeweken cross van Hartsson.

Beide teams kwamen na de goede Europse pretaties eerder deze week, Ranger pakte een punt in de Griekse hel bij Panathinaikos en Celtic versloeg Lyon met 2-0, vol zelfvertrouwen aan de aftrap. Martin O'Neill moest het stellen zonder de geschorste Bobo Balde en de gekwetsten Joos Valgaeren en John Mjalby. Aan de andere kant kon Alex McLeish starten met dezelfde 11 als in Griekenland.

Rangers begon goed aan de partij al had Celtic al vroeg de kans om op voorsprong te komen toen Moore balverlies leed tegen Larsson. De Zweed bracht voor maar Thompson besloot van dichtbij op Klos. Celtic kwam beter in de wedstrijd en een schot van Petrov ging maar net over doel. Aan de overkant werd een kopbal van Emerson afgeweerd door Chris Sutton, voor de gelegenheid in de verdediging geposteerd.

Halverwege de eerste helft moest Thompson met een kuitblessure naar de kant. In zijn plaats maakte de van Sunderland gehuurde Michael Grey zijn debuut. Beide teams kwamen voor rust nog dicht bij de openingstreffer maar Klos hield Hartsson van een doelpunt. Aan de overkant trapte Lovenkrands de kans naast het doel van Hedman, die nog geen enkele redding moest maken in de eerste 45 minuten.

Amper de kleedkamers uit, Maurice Ross kwam Craig Moore aan Rangers-kant vervangen, of het stond al 0-1. Een cross van Hartsson week af op de hand van Zura Khizanishvili en het stond 0-1. Celtic trok zich terug en liet de Rangers komen. De thuisploeg vond geen openingen in de versterkte defensie (Celtic trok soms terug met 8 man in verdediging!) en creëerde amper kansen. Michale Mols kwam er met een omhaal nog vrij dicht bij maar deze werd geblokt door de bezoekende verdediging.

De bezoekers hadden de partij onder controle, gaven amper kansen weg en kwamen zelf nog dichter bij de 0-2 via Larsson en Hartsson. Een eerste keer werd een schot van Stilian Petrov vanop de flank gepareerd door Klos en kon een zeer sterk spelende Berg nog net voor een aanstormende Larsson ontzetten. Verder in de tweede helft schoot Hartsson in het zijnet. De Rangers vonden geen antwoord op het spel van Celtic en verliest hun leidersplaats aan hun stadsgenoot al kwam het in de slotfase nog zeer dicht bij de gelijkmaker al was dit wel via een kopbal terug naar eigen doel van Varga.