Celtic evenaart Brits record

Celtic evenaart Brits record
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Celtic heeft zaterdag met de 2-1 zege op Dundee United geschiedenis geschreven. De koploper in de Schotse Premier League boekte de 23ste competitiezege op rij en evenaarde daarmee en stokoud Brits record.

In het seizoen 1963/64 behaalde het Schotse Greenock Morton in de toenmalige Second Division 23 opeenvolgende overwinningen, tot aan dit seizoen een unieke prestatie in de historie van het Britse profvoetbal. Inclusief de laatste twee wedstrijden van het seizoen ervoor bedraagt die zegereeks zelfs 25 duels.

Komend weekeinde kan Celtic het seizoensrecord van Morton alleen in handen krijgen. The Bhoys gaan dan op bezoek bij Partick Thistle, de hekkensluiter in de Schotse competitie.

Inclusief de slotfase van het vorige seizoen is Celtic inmiddels al 29 competitieduels (28 zeges, één gelijkspel) ongeslagen. Daarmee is het nog ver verwijderd van haar clubrecord, dat liefst 62 wedstrijden bedraagt en stamt van de periode tussen november 1915 en april 1917. Die reeks is tevens een Brits record.

Het Brits record van na de Tweede Wereldoorlog staat op naam van Nottingham Forest, dat tussen november 1977 en december 1978 in totaal 42 opeenvolgende League-duels geen nederlaag leed. Ook Arsenal is voor dat record in de race. The Gunners zijn inmiddels 27 competitieduels op rij ongeslagen.

Het Schotse na-oorlogse record staat op 37 competitiewedstrijden en heeft zowel Celtic (1967-68) als Glasgow Rangers (1995-96) als houders.

Overigens bleef Celtic door de thuiszege op Dundee United voor de zeventigste keer op rij zonder nederlaag in een officiële thuiswedstrijd. De laatste thuisnederlaag dateert van 22 augustus 2001. Destijds was Ajax in de tweede voorronde van de Champions League met 1-0 te sterk. Celtic kwalificeerde zich toen wel, want het won met 1-3 in Amsterdam de heenwedstrijd.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties