Schots voetbal financieel aan de grond

Schots voetbal financieel aan de grond
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De directeur van de Schotse Premier League, Lex Gold, wil dat het Schotse voetbal aanzien wordt als een bedrijfstak die op zeer korte termijn dient geholpen te worden om te overleven. Hij rekent daarvoor op medewerking van de overheid.

Zo pleit Gold voor een belasting-stop zodat niet nog meer clubs onder het toezicht van een curator komen, naar het voorbeeld van KV Mechelen vorig seizoen in onze comptitie. Momenteel verkeren drie clubs uit de Premier League in dezelfde situatie: Motherwell, Dundee FC en Livingston. Gold vergelijkt de Schotse PL met de filmindustrie. Vorig seizoen werd er 398 miljoen pond geïnvesteerd in 42 projecten. De Schotse PL zou 10% hiervan ook kunnen vrijmaken door een belasting-stop. Dat betekent dat de schuldenlast in de hoogste afdeling meteen met 40 miljoen pond zou verminderen. Bovendien wil Gold een zeer strenge controle zodat de clubs geen overbodige uitgaven meer doen. In Schotland spelen nu al maar 12 teams in de hoogste afdeling. Vorig seizoen degradeerde niemand omdat de stijger uit de tweede afdeling, Falkirk, niet voldeed aan de licentievoorwaarden. Gold is momenteel aan het onderhandelen over het TV-contract met de Ierse zender Sentanta. Dit zal werken met een systeem 'pay-per-view' en de kijker kan zelf kiezen welke wedstrijd hij of zij wil volgen. De Schotse PL geeft BBC Scotland de fout van het dalend aantal toeschouwers. Deze zender is in heel Schotland bereikbaar, dus blijven de mensen liever thuis. Het contract met BBC Scotland zal dan ook niet verlengd worden. Gold maakt zich ook sterk dat de Schotten nog altijd geïnteresseerd zijn in hun Premier League, ondanks dat Celtic en Rangers er met kop en schouders bovenuit steken. Gold betreurt het ook dat de meeste wedstrijden die live uitgezonden worden ofwel Celtic ofwel Rangers ofwel allebei bevatten. Volgens de directeur is er te weinig belangstelling voor de andere teams en is het hoog tijd dat er minstens één team opstaat dat de concurrentie met het Glasgow-duo kan aangaan. Clubs met financiële problemen beginnen vanaf volgend seizoen (2004-2005) met tien strafpunten aan de competitie. Indien Dundee FC, Motherwell en Livingston dit seizoen niet meer uit de schulden komen zullen zijn alledrie het volgende seizoen aanvatten met - 10 punten.

Gold hoopt zosnel mogelijk dat de uitbetaling van de hoge lonen ophoudt, dat clubs zich beperken tot het absolute minimum qua uitgaven. Ook de positie van de zogenaamde 'manager' staat zwaar ter discussie, hun commissielonen zouden het voetbal kapotmaken. Ook de spanning in de League moet dringend terugkomen. Celtic won dit seizoen 23 van hun 24 competitieduels tot nu toe, daarin scoorde het 79 keer en kreeg slechts 11 tegentreffers. Rangers volgt op 13 punten met een saldo 49-19. Hearts is derde op 30 (!) punten van leider Celtic en 17 van Rangers met een saldo 32-25.

Een overzicht van de budgetten:

1. Celtic 32 miljoen euro
2. Rangers 30 miljoen euro
3. Hearts 18 miljoen euro
4. Aberdeen 16 miljoen euro
5. Dundee United 10 miljoen euro
6. Hibernian 9,5 miljoen euro
7. Kilmarnock 9 miljoen euro
8. Dunfermline 5 miljoen euro
9. Partick Thistle 3 miljoen euro
10.Livingston
11.Dundee FC
12.Motherwell FC allen virtueel bankroet
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Scottish Premier League

Nieuwste reacties