Mak Spanje niet voorbij dartele Bosniërs

In de WK-kwalificatiegroep van België geraakte Spanje niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen een verrassend sterk Bosnië-Herzegovina. Een treffer van Vicente  in de 66e minuut werd acht minuten later uitgewist door een doelpunt van Bolic. Na afloop was duidelijk dat België het wel eens bijzonder moeilijk zou kunnen krijgen wanneer het in maart volgend jaar tegen de Slaven moet aantreden.

De eerste helft bracht weinig voor een duidelijk aanwezig Bosnisch publiek. De Spanjaarden kregen niet echt controle op de wedstrijd, en het waren de Bosniërs die de eerste en enige echte doelkans van de eerste elft kregen: Baljic schoot in de 39e minuut na een snelle Bosnische actie op Casillas.

De tweede helft was een stuk sensationeler: Raul trapte al snel vanaf het 16-metergebied op de bovenkant van de lat. Wie dacht dat de Spanjaarden hiermee de toon hadden gezet voor een sterke tweede helft, kwam echter bedrogen uit: het waren de Bosniërs die steeds meer en gevaarlijker voor het Spaanse doel opdoken. In de 51e minuut verraste Bolic doelman Casilas bijna met een lage vrije trap, en twee minuten later kon Baljic net niet bij een voorzet van Beslija.

De Bosnische druk hield aan en Vicente moest een bal van de lijn werken na een corner van de Slaven. Blatjnak zag zijn schot niet veel later afgeblokt door Casillas. Net wanneer de Bosniërs Spanje bij de keel leken te grijpen, klom het elftal van Aragones op voorsprong: in de 66e minuut reageerde de Bosnische keeper veel te zwak op een niet eens zo gevaarlijk schot van Vicente, dat zo hoog in de netten belandde: een erg gevleide 0-1.

De Bosniërs lieten de kopjes echter niet hangen en trokken nog enthousiaster richting Casillas. In de 69e minuut kon Bolic een actie van Beslija niet afmaken, maar vijf minuten later was het wel raak: bij een zoveelste snedige aanval van de Bosniërs glipte Bolic op aangeven van opnieuw Beslija tussen twee Spaanse verdedigers en schoof beheerst naast Casillas binnen: 1-1. En de Bosnische druk bleef nog even aanhouden: in de 78e minuut glipte Misimovic op zijn beurt door de Spaanse verdediging, maar hij besloot nipt naast.

Pas in de slotfase slaagden de Spanjaarden er in vanonder de Bosnische druk vandaan te komen en zelf te dreigen. Met name de ingevallen Morientes toonde zich kort voor affluiten een aantal keer gevaarlijk. Romero probeerde het twee minuten voor tijd nog met het hoofd na een corner, maar hij trof het zijnet.

Beide ploegen scheidden dus met een 1-1-gelijkspel, en daar mochten vooral de Spanjaarden erg blij mee zijn. De Bosniërs toonden dat ze over bijzonder snel, snedig en technisch vaardig elftal beschikken, dat wel eens een serieuze concurrent voor de Rode Duivels zou kunnen vormen in de strijd om de WK-kwalificatie.

Bosnie-Herzegovina: Hasagic; Salihamidzic, Misimovic, Bajic, Music, Spahic; Barbarez, Beslija, Grujic (Kerkez, min.68), Balic (62' Blatnjak); Bolic (83' Halilovic).
Spanje: Iker Casillas; Michel Salgado, Helguera, Puyol, Romero; Víctor (50' Morientes), Albelda (70'  Xabi Alonso), Baraja (58' Valerón), Vicente; Reyes, Raúl.
Doelpunten: 66' Vicente (0-1), 74' Bolic (1-1)
Gele kaarten: 20' Grujic, 36' Albelde, 43' Bajic, 54' Salihadmizic, 61' Morientes, 75' Romero.
Scheidsrechter: Massimo De Santis (Italie).
Toeschouwers: 14.000