Analyse Voorbeschouwing WK-kwalificatie

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Voorbeschouwing WK-kwalificatie
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanavond staan er weer een pak kwalificatiewedstrijden voor het WK 2006 op het programma. Blikvanger is natuurlijk het duel tussen Nederland en Tsjechië in de Amsterdam ArenA. Voor onze noorderburen betekent deze wedstrijd de eerste echte test voor bondscoach Marco Van Basten. Een overzicht:

Groep 1: Oranje revanche tegen de Tsjechen?

De Amsterdam ArenA zal tot de nok gevuld zijn voor de zware kwalificatie-interland tegen de Tsjechen. Van de laatste zes confrontaties konden de Nederlanders er maar één winnend afsluiten. Met name die op het Euro 2000 toen Frank De Boer in de slotminuut een penalty binnenknalde. Nederland en Tsjechië bezorgden voetbalbminnend Europa in juni een schitterende voetbalavond. In een spetterende wedstrijd won Tsjechië op de valreep met 2-3 nadat het 2-0 in het krijt stond na twintig minuten. In de andere duels kan Roemenië zijn uitstekende start bevestigen in Andorra en Armenië kan in Jerevan Finland een warme ontvangst bezorgen.

Groep 2: Ontvlammen Turken en Grieken in Pireaus?

Griekenland en Turkije, de twee aartsrivalen, staan sportief tegenover elkaar in Groep B in de havenstad Pireaus. Griekenland miste de start grandioos met verlies in en tegen Albanië. Turkije maakte een zowaar nog slechtere beurt met een gelijkspel thuis tegen Georgië. Kazachstan maakt vanavond in Almaty zijn debuut op de Europese kwalificatiescène met een duel tegen Oekraïne. Georgië en Albanie, de twee boemannen van daarnet, maken onder elkaar uit wie de sterkste is.

Groep 3: Portugal ontvangt leider Estland

Portugal maakte een goede beurt met winst in Letland en neemt het nu op in Leiria tegen Estland, voor de EK-kwalificatie nog in de groep van de Rode Duivels te vinden. Estland won zijn eerste twee partijen maar dat was vooral tegen Janneke en Mieke. Met Luxemburg-Letland en Slovakije-Liechtenstein worden twee wedstrijden afgewerkt waar alleen de betrokken landen met enige interesse naar uitkijken.

Groep 4: Frankrijk zonder Zidane, een ramp?

De Faröer-Eilanden, dat petieterig eilandengroepje tussen Schotland en IJsland onder Deense voogdij, ontvangt vandaag Frankrijk. De Fransen bakten er in St.-Denis werkelijk niets van tegen Israël. De weinige kansen die ze dan toch kregen, werden zorgvuldig de nek omgewrongen. Kans is er tot eerherstel voor de troepen van Domenech vanavond in het land van Earth, Wind maar zonder Fire. Met Zwitersland-Ierland staat de topaffiche op het programma met als inzet de eerste plaats. Cyprus gaat in Israël op zoek naar de eerste punten. Opmerkelijk in deze partij: de ref is de Australiër Mark Shield.

Groep 5: Italië op vakantie in Chisinau

Italië nam een goede start tegen concurrent Noorwegen en trekt vol vertrouwen naar Moldavië. Totti (geblesseerd) wordt vervangen door Del Piero in de basis. Moldavië kwam belabberd uit het duel met de Slovenen en bulkt niet meteen van veel vertrouwen om een stunt te realiseren. Noorwegen moet winnen van Wit-Rusland om de kwalificatiekansen geen flinke knauw te zien krijgen. Slovenië trekt naar Hampden Park en wil in Schotland een 6 op 6 behalen.

Groep 6: Eriksson op de wip?

Chorzow zou wel eens de stad kunnen zijn waar Sven Goran Eriksson de laatste keer zijn Engelse équipe leidde. Met de Polen ontmoeten de Engelsen een stugge tegenstander die veel indruk maakte in Noord-Ierland. In een groep waar alle landsdelen van Groot-Brittannië, op Schotland na, aanwezig zijn, staan nu Wales en Noord-Ierland tegenover elkaar. Azerbeidzjan mag vanavond het degelijke Oostenrijk het vuur aan de schenen leggen.

Groep 7: Is Spanje werkelijk zo slecht als het laat uitschijnen?

In het nietig stadje Zenica staan Bosnië-Herzegovina en Spanje tegenover elkaar. De Spanjaarden overleefden een vriendschappelijke interland. Overleven, jawel, want de Schotten waren niet gekomen zonder hun hakbijlen mee te brengen. Bondscoach Aragones zei na de match in een opwelling dat de ploeg nog slechter was dan hij dacht. Bosnië put volgens Het Nieuwsblad alleszins vertrouwen uit de woorden van Aragones: "Als er één moment is om Spanje te kloppen, dan nu. Ze zijn nog niet goed ingespeeld", aldus coach Sliskovic. Litouwen kan vanavond de eerste plaats pakken in de groep als het wint van San Marino.

Groep 8: 'Ibrahimovic-time" tegen Kroatië?

Vier doelpunten scoorde Ibrahimovic tegen Malta in de 0-7-gewonnen partij. Kan hij evenwel die vormcurve doortrekken tegen Kroatië? Het zal moeten want samen met Bulgarije proberen de Kroaten nu het zwarte beest van Zweden te worden. Het vorige slachtoffer van de Balkan-samenzwering heette namelijk België. Hongarije-IJsland is een duel tussen de verliezers van zaterdag.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties