Een blik op... Werder Bremen

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Een blik op... Werder Bremen
Foto: © SC

Werder Bremen is de derde tegenstander van Anderlecht in de groepsfase van de Champions League. Belgische ploegen hebben in de voorbije vijftien jaar nare herinneringen opgelopen aan de ploeg uit de Weserstad. Club Brugge en Anderlecht beleefden er dramatische avonden, Genk werd enkele jaren terug door de groenwitten simpel uitgebonjourd. Enkel AA Gent kon de ploeg van Thomas Schaaf eens verrassen in de Intertotobeker.


Stevig elftal met een technisch vernuft
 
Van Bremen kennen we vooral de Bremer Stadsmuzikanten, althans het sprookje ervan. Maar sprookjesachtige avonden zal Anderlecht niet beleven tegen de Deutsche meister. De ploeg mag er dan iets minder indrukwekkend uitzien als vorig seizoen, het is en blijft een stevig Duits moeilijk te ontwrichten team. Werder Bremen zag in het tussenseizoen zijn prijsschutter en Voetballer van het Jaar in de Bundesliga Ailton vertrekken naar Schalke 04. In zijn zog vertrok ook Mladen Krstajic naar de club uit Gelsenkirchen. Ailton en Krstajic waren de sterkhouders voorin. Maar Bremen kocht goed in met onder andere Frank Fahrenhorst (van VfL Bochum), man van vele oorlogen en Miroslav Klose. De spits van de Mannschaft kende in 2001 en 2002 twee schitterende seizoenen in Kaiserslautern bekroont met een sterk WK, maar de voorbije twee jaar bleek dat de boomlange Torschütze nood had aan andere lucht. Bij Bremen haalt hij ondertussen af en  toe het niveau van weleer. Vooraan kan het ook nog rekenen op Nelson Valdez die stilaan echt ontbolsterd. De Griek Angelos Charisteas, de matchwinnaar van Griekenland op het afgelopen EK, is de supersub van trainer Schaaf. De Fransman Johan Micoud is de regisseur van het elftal. Hij     wisselt sublieme acties af met nonchalant voetbal wat de club al enkele keren puntenverlies kostte. Ook afgelopen weekend in Mainz was hij verantwoordelijk voor de nederlaag. Op het middenveld kan Micoud rekenen op Ãœmit Davala en Fabian Ernst als steunpilaren achter hem. Achterin moeten de van Ajax overgekomen Pasanen (foto), Baumann en Ismaël het zaakje gesloten houden. Andreas Reinke in de sluitpost van Bremen.


Wondertrainer Rehhagel
Werder Bremen werd opgericht in 1898 door studenten nadat die een voetbal als prijs hadden gewonnen in een sportcompetitie. De studenten kwamen uit Stadtwerder, een stadskwartier nabij de Weser. Voetbal leek een leuk spelletje en ze richtten één jaar later Werder Bremen op. “Werder” betekent overigens ‘riviereiland ontstaan door slip meegesleept door het water’. Werder doorzwom gedurende zijn voetbalgeschiedenis vele watertjes. In 1976 maakte Werder kennis met de wonderdokter Otto Rehhagel. Toen al bezorgde hij de club successen. Eén van de wonderen die hij toen al verrichtte was na een Europese uitnederlaag van 4-1 tegen Spartak Moskou de zaak thuis rechttrekken met een klinkende 6-2-overwinning. Hij won ook de Beker der Bekerwinnaars in 1992 nadat het in de halve finale Club Brugge had geklopt. Supporters van blauwzwart herinneren zich misschien nog de komedie van doelman Oliver Reck die Daniel Amokachi een rode kaart aansmeerde. Rehhagel vertrok naar Bayern München in 1995 maar was daar niet zo succesvol. Toen brak een periode aan met De Mos waarin het van kwaad naar erger ging met de trots van de Weser. En toen kwam Thomas Schaaf uit het niets. Stelselmatig bouwde hij de club uit naar boven met als kers op de taart de landstitel na een prachtige uitoverwinning in en tegen titelrivaal Bayern München.
 
Dramatische avond aan de Weser

De Champions League 1993-1994. Werder Bremen ontving RSC Anderlecht in het Weserstadion. Paarswit had in het eerste groepsduel 0-0 gespeeld tegen AC Milan terwijl Werder met 3-2 het onderspit had gedolven tegen Porto. Het werd een memorabel duel waarin de Duitsers aan het langste eind trokken. Anderlecht was meteen op kruissnelheid gekomen en binnen het uur hadden Albert en Boffin (twee parels van doelpunten) de stand op 0-3 gebracht. Maar wat toen gebeurde, was in het Europees voetbal nog nooit vertoond. Bij Bremen waren het toen Marco Bode en de Nieuw-Zeelander Wynton Rufer die vooraan het mooie weer maakten. Klaus Allofs en de Noor Rune Bratseth waren de waterdragers. Halverwege de tweede helft maakte Rufer 1-3 en vijf minuten later had Bratseth de aansluitingstreffer voorbij De Wilde gekregen. In de laatste tien minuten was het sensatie alom toen Hobsch, Bode en nog eens Rufer de score op 5-3 brachten. Johan Boskamp en de zijnen dropen af terwijl de ploeg van Rehhagel bejubeld werd voor deze zelden geziene prestatie. Ook in eigen huis later moest Anderlecht de zege laten aan de Duitsers. Het werd 1-2 door twee doelpunten van Bode. 

Meer informatie:

Stadion:
Weserstadion (42.466 plaatsen)
Kleuren: Groen en Wit
Trainer: Thomas Schaaf
Voorzitter: Jürgen L. Born

Laatste ontmoeting met RSC Anderlecht:
Champions League '93-'94 - Groepsfase:
Werder Bremen - RSC Anderlecht     5-3
RSC Anderlecht - Werder Bremen     1-2

Laatste ontmoeting met een Belgische club:
Uefacup '00-'01 - Tweede ronde:
Werder Bremen - RC Genk               4-1
RC Genk - Werder Bremen               2-5

Erelijst:

Beker der Bekerwinnaars:
1 maal (1992)
Europese Supercup: 1 maal (1993)
Duits Landskampioen: 4 maal (1965, 1988, 1993 en 2004)
Duits Bekerwinnaar: 5 maal (laatste keer in 2004)
Duitse Ligabeker: 0 keer

Officiële website:
http://www.werder-bremen.de
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties