Stadion: Goodison Park
Everton blijft moeizaam derde
Yves Dekoning

Everton heeft, niet zonder slag of stoot, Manchester City opzij gezet. In een hardbevochten duel wisten de Toffees met moeite de drie punten thuis te houden.

Manchester City begon het sterkst aan de wedstrijd, maar in de 22ste minuut kwam Everton onverdiend 1-0 voor. De vrije trap van Thomas Gravesen was perfect en werd binnengekopt door Tim Cahill. Everton kreeg meer greep op de match en leek met een voorsprong de rust in te duiken. Dat was zonder Robbie Fowler gerekend. Hij kopte na 43 minuten spelen een voorzet van Jonathan Macken krachtig voorbij Nigel Martyn. De voormalige speler van Liverpool tartte hierop het publiek zo erg dat hij tegen een gele kaart opliep. Everton en Robbie Fowler is altijd al pure haat geweest.

De tweede helft begon net zoals de eerste. De bezoekers gingen naarstig op zoek naar de overwinning, maar kregen het deksel op de neus. Beide keepers werden verschillende keren op de proef gesteld tot in de 63ste minuut een briljante Gravesen alweer een magistrale assist afleverde voor Marcus Bent. De aanvaller wist David James te verslaan, alweer een kopbaldoelpunt. Nigel Martyn hield Everton recht en de wedstrijd dreigde even uit de hand te lopen. Na een opstootje tussen uitblinker Gravesen en Danny Mills werd die laatste uit voorzorg naar de kant gehaald. Zijn vervanger, Christian Negouai, stond drie minuten op het veld toen hij zich weer mocht gaan wassen. Na een drieste tackle op Bent kreeg hij rood voor de neus. Ondanks de man minder zocht City nog wanhopig naar een puntendeling. Zelfs James stormde naar voor, maar een stug Everton hield stand.

Everton: Martyn, Hibbert, Stubbs, Weir, Pistone, Carsley, Watson (Ferguson 73), Gravesen (Yobo 81), Cahill, Kilbane, Bent (McFadden 90).

Man City: James, Mills (Onuoha 80), Dunne, Distin, Jordan, Shaun Wright-Phillips, Bosvelt, Sibierski, Fowler, Macken (Negouai 80), Anelka.