Edman daagt SC Heerenveen voor het gerecht

viki meeuwis
| 0 reacties
Edman daagt SC Heerenveen voor het gerecht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Erik Edman, de Zweedse verdediger van Tottenham, daagt zijn oude club SC Heerenveen voor de rechter. Volgens hem zijn ze hem nog €325.000 schuldig.
 
De Zweedse international is in een bittere strijd gewikkeld met zijn voormalige club. Het conflict draait rond de omstandigheden die plaats hadden in verband met de transfer van Edman naar Tottenham in de zomer van 2004. Edman en zijn agent Roger Ljung hebben de zaak aangekaart bij de KNVB in een poging om een deel van de som te recupereren, waar zij naar eigen zeggen recht op hebben.
Volgens het contract dat Edman afsloot met Heerenveen, zou de speler recht hebben op 20% van alle transfergelden. Heerenveen beweert echter dat Edman afzag van deze clausule om zijn overgang naar Tottenham te versnellen, iets wat ten stelligste door Edman en zijn agent ontkent wordt.
Het gaat om een hele complexe zaak waarbij er verwezen wordt naar verschillende ingewikkelde clausules in het contract met Heerenveen.
Bijna een derde van de transfersom, die zo’n €2.4 miljoen bedroeg, kwam terecht in handen van tussenpersonen. Volgens Heerenveen was de club niet langer tevreden met de houding en inzet van de verdediger na zijn toch successvolle EK 2004 en daarom werden de makelaars Linse en Lemic ingeschakeld om een club voor hem te zoeken. Edman zelf kwam pas later achter het feit dat er €700.000 betaald was aan de agenten. Bovendien was hem verteld dat de transfersom maar €1.5 miljoen bedroeg.
 
In het Nederlandse tijdschrift Voetbal International ontkent Edman dat hij zelf makelaars heeft gevraagd om een andere club voor hem te zoeken. “Ik heb mijn eigen agent, ik ken Linse en Lemic niet. Bovendien welke club betaalt er nu €700.000 aan een makelaar voor zulk een kleine deal ? Het is bijna 30% van het transferbedrag. Heerenveen heeft me bedrogen door deze som voor mij verborgen te houden”, aldus Edman. Heerenveen zelf ontkent alle aantijgingen.
 
Edman claimt dat de voorzitter van Heerenveen, Riemer van der Velde, hem op 29 juli op de hoogte bracht van het feit dat de club de transfer, waarvan het bedrag volgens hem €1.5 miljoen bedroeg, enkel zou toestaan als hij afzag van de 20% waarop hij contractueel recht had.. Edman zag hier geen graten in. In de namiddag werd Erik opgebeld door Henk Hoekstra, de financieel directeur van Heerenveen. “Hij bevestigde het transferbedrag van €1.5 miljoen en drong erop aan dat ik van mijn 20% zou afzien. Ik liet hem weten dat het geen probleem was en dat ik dat al bevestigd had aan de voorzitter”, aldus Edman.
Maar wat de hele zaak zo verdacht maakte volgens Edmans agent Ljung, was dat Heerenveen wel heel snel werkte om de deal af te ronden en heel nadrukkelijk eiste dat Erik afzag van zijn deel van de transfersom. Bovendien werd nergens in het contract de exacte transfersom vermeld die Tottenham betaalde.
 
Ljung begon de situatie meer en meer verdacht te vinden en besloot daarom Frank Arnesen van Tottenham Hotspurs te bellen en hem te vragen hoeveel Spurs Heerenveen exact betaalde. Arnesen zei hem dat Spurs een bedrag van €2.4 miljoen geboden hadden. Dit kwam niet overeen met het bedrag dat aan Edman en zijn agent door Heerenveen bevestigd was.
 
Achteraf bleek dat Linse en Heerenveen een commissie hadden afgesproken van 25% op de totale som en 50 % op een bedrag dat boven de 2 miljoen Euro ging. Linse en Lemic zouden daardoor €700.000 Euro gekregen hebben.
Heerenveen beweert dat de club het nooit als een €2.4 miljoen deal zag. Zij vinden dat ze het recht hadden om de €700.000 aan commissiegelden van het transferbedrag af te trekken en zo op de overgangssom van €1.7 miljoen terecht kwamen.
 
Als de beslissing van de KNVB in het voordeel van Edman uitdraait, zou Heerenveen maar recht hebben op ongeveer de helft van de €2.4 miljoen betaald door Tottenham. De uitspraak wordt begin februari verwacht.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties