Analyse Valencia haakt af

Tonnelier Caroline
Valencia haakt af

In de Primera Division werd dit weekend de eerste speeldag van de terugronde afgewerkt.  Barcelona behaalde na een dipje nog eens een vlotte overwinning en ook eerste achtervolger Real Madrid liet geen steek vallen tegen Mallorca.  Valencia ziet de Madrilenen na een gelijkspel vorige week en een nederlaag gisteren tegen Villareal vijf punten uitlopen in de strijd om de tweede plek.  De ploeg van Ranieri blijft wel derde dankzij de nederlaag van Espanyol.  De Catalanen gingen zwaar onderuit op het veld van Deportivo La Coruña.

Barcelona
leek een terugval te kennen na de winterstop, maar won zaterdag wel vlot van Racing Santander.  De autoritaire koploper swingde nog niet zoals de voorbije maanden, maar liet bij momenten wel mooi voetbal zien en behaalde al bij al een eenvoudige overwinning.  Eto’o zette Barça al vroeg op voorsprong en Ronaldinho en Deco beslisten een kwartier voor het einde de wedstrijd helemaal.

Real Madrid verpeelde weinig energie tegen het noodlijdende Mallorca.  De Koninklijke verloor onder coach Luxemburgo nog geen punt, maar kon ook nog niet echt overtuigen.  Tegen een defensief ingestelde tegenstander konden Figo en co de wedstrijd op wandeltempo beslissen.  De Portugees zette Real in de eerste helft op voorsprong vanaf de strafschopstip, maar Mallorca maakte er nog voor de rust 1-1 van.  In de tweede helft leek de wedstrijd lang op een gelijkspel af te stevenen, maar dankzij een goal van Samuel tien minuten voor tijd trok de thuisploeg toch nog de overwinning naar zich toe.  Solari maakt er in blessuretijd nog 3-1 van.

De wedstrijd tussen Valencia en Villareal werd een waar strafschoppenfestival, waarin Villareal het verdiend haalde met 3-1.  Beide ploegen mochten het twee keer proberen vanaf 11 meter.  Riquelme zette de twee strafschoppen van Villareal om en maakte ook het derde doelpunt voor de thuisploeg.  Di Vaio miste de eerste penalty voor Valencia, Aimar zette de tweede wel om.  Villareal is aan een zeer sterke periode bezig en vindt na een slechte competitiestart aansluiting bij de Europese plaatsen.  Valencia blijft derde, maar heeft nu al twaalf punten achterstand op Barça.

Net als Valencia, haalde ook Espanyol een povere 1 op 6.  De ploeg uit Barcelona ging met zware 4-1 cijfers onderuit tegen Deportivo.  Eindelijk nog eens goed nieuws van de ploeg uit Galicië dus, die al het hele seizoen op de sukkel is.  Deze overwinning komt op een zeer goed moment voor coach Irureta, na de aanvaring met Pandiani.  Het is pas de derde keer dat Depor thuis kon winnen dit seizoen.  Andrade, Tristan (2x, waarvan 1 penalty) en Valeron scoorden voor de thuisploeg, Fredson maakte het enige doelpunt voor Espanyol.  Pochettino kreeg nog rood bij de bezoekers.

Sevilla profiteerde optimaal van het puntenverlies van Valencia en Espanyol.  De Andalusische club ging met 0-2 winnen op het veld van Albacete en maakt daarmee een einde aan een betere periode van de ploeg van González.  Albacete blijft het vooral op eigen veld moeilijk hebben; het kon thuis al drie maanden niet meer winnen.  Renato en Antonito beslisten de wedstrijd al op het einde van de eerste helft.  Sevilla wordt terug vierde, met één punt achterstand op Valencia.

Athletic Bilbao haalde het in een spectaculaire wedstrijd met 4-3 van Osasuna.  Na een uur stond het nochtans 0-3 voor de bezoekers, maar de Basken zetten in het laatste halfuur de scheve situatie nog recht.  Zes van de zeven doelpunten vielen in de tweede helft.  Het beslissende doelpunt van Guerrero viel pas in de slotminuut.  Yeste scoorde twee doelpunten voor de thuisploeg, maar werd in blessuretijd nog uitgesloten.

Betis Sevilla won vlot van hekkensluiter Numancia.  Na twee gelijke spelen ging de rode lantaarn met zware 4-0 cijfers de boot in op het veld van Betis.  De thuisploeg won verdiend dankzij doelpunten van Juanito, Assuncao en Oliveira (2).  Numancia moest meer dan een helft met tien man spelen na de uitsluiting van Ochoa.

Malaga doet een uitstekende zaak in de strijd om het behoud.  Het won met 1-0 van Atletico, meteen de eerste overwinning onder interimcoach Tapia.  Juan Rodriguez maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.  Malaga springt meteen over Santander en Albacete naar de 16e plaats.  Atletico blijft sukkelen op verplaatsing; het haalde amper zes punten buitenshuis.

Getafe en Levante deden eveneens een goede zaak in de degradatiestrijd.  De ploeg uit Valencia haalde het met 2-1 van Real Sociedad, dat wegzakt naar een dramatische vijftiende plaats.  Sociedad haalde nog geen punten na de winterstop.  Voor Levante was het pas de eerste overwinning dit jaar.  Het klimt dankzij deze drie punten wel op naar de 13e stek en kan iets rustiger ademhalen, alhoewel de voorsprong op de 18e slechts vier puntjes bedraagt.

Getafe haalde het op eigen veld van Zaragoza.  De thuisploeg speelde een goede eerste helft en stond aan de rust al 3-0 voor.  Real Zaragoza slaagde er niet in iets terug te doen in de tweede helft, zodat de stand aan de rust tot het laatste fluitsignaal op het bord bleef.  Getafe verloor nog niet na de winterstop en is intussen 14e in de stand.