Neftchi Baku

K M
| 0 reacties
Neftchi Baku
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

RSC Anderlecht speelt morgen in de tweede voorronde van de Champions League tegen Neftchi Baku. De kampioen uit Azerbeidzjan waarvan menig voetbalsupporter geen bal van weet. Via deze special wil Voetbalkrant.com u wat meer informatie geven over deze ploeg.

Azerbeidzjan, een verdere verplaatsing had Anderlecht bijna niet kunnen treffen. PFC Neftchi komt uit Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. De Brusselaars hebben volgende week een vliegreis van meer dan zes uur voor de boeg naar de voormalige Sovjet-republiek, waar de klok drie uur voorloopt op Europa en de temperatuur er in deze tijd van het jaar probleemloos de 35 graden haalt. Dat het geen plezierreisje wordt voor Paars-Wit is al meteen duidelijk, maar sportief moeten de Azeris een meer dan haalbare kaart worden. 

Het stadion waarin Anderlecht straks naar alle waarschijnlijkheid speelt is het Tofiq Bahramov Adina Respublika Stadionu. Het is een typisch voorbeeld van Sovjet-architectuur. De voetbaltempel, met een capaciteit van 38.000 plaatsen, kan bij Europese wedstrijden 26.000 toeschouwers herbergen. Het stadion ontleent zijn naam aan de ex-lijnrechter Tofiq Bahramov. De brave man werd op slag wereldberoemd, of is het berucht, vanwege zijn omstreden beslissing tijdens de WK-finale van 1966. Hij oordeelde toen dat de bal van Geoff Hurst via de dwarsligger over de lijn ging en Engeland dus wereldkampioen werd tegen West-Duitsland.

Anderlecht-topschutter Nenad Jestrovic heeft slechte herinneringen aan het stadion. Hij ging er in 2003 met Servië & Montenegro verliezen. De 2-1 nederlaag was voor de Servo-Montenegrijnen een nationale schande. Jestrogol herinnert zich nog altijd hoe het er onhoudbaar warm was in de verzengende hitte. Het was toen pas juni ... 

Neftchi plaatste zich voor de eerste voorronde van de Champions League als kampioen van Azerbeidzjan na winst in een testmatch tegen Lenkoran. Voor het team van coach Agasalim Mirdzhavadov was het de tweede titel op rij, de vierde uit de geschiedenis van de club. Neftchi won ook al vijf keer de beker.

Tussen enkele internationals van Azerbeidzjan en een pak Oekraïners loopt er ook éne Georgi Adamia. De Georgische spits is er de ster van de ploeg. 

Zeven keer al nam Neftchi deel aan een Europese competitie. De voorrondes werden echter geen enkele keer overleefd. In hun zestien Europese matchen werd er slechts drie keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld. Doelpuntensaldo: 8 voor, 32 tegen.

auteur: Luc Goderis
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties