Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Oscar Vankesbeeckstadion
RC Mechelen speelt gelijk op eigen veld
Giovanny Saelens

In een weeral goedgevuld OVK-stadion kon Racing de streekgenoot uit Willebroek niet opzij zetten om de zo begeerde driepunter te pakken. Het zag er nochtans lang goed uit, maar in de 83ste minuut zorgde een voor het overige bleek Willebroek-Meerhof voor het stilaan klassieke deksel op de neus.

Patrick Asselman probeerde het gevaar van de Willebroekse voorlinie te neutraliseren door Depree naast Goevaerts en Janssens in de defensie te plaatsen. Vooraan werd het vertrouwen gegeven aan het trio Vos-Mbemba-Simeons. In het middenveld werd de buffer Hermans-Letier terug herenigd. Vanhagendoren en Devos kregen elk een flank voorgeschoteld.

Het eerste gevaar kwam van oud-Racinger Devoeght die vrij makkelijk werd aangespeeld maar voorlangs besloot. In die beginfase was het balbezit wel voor Racing maar het volgende gevaar kwam rond de tiende minuut weer van Willebroek. Depree verdedigde knullig uit waardoor Devoeght in schietpositie komt maar de bal werd nog net ontzet in hoekschop. Racing bleef het merendeel van het balbezit opeisen en de eerste groenwitte kans noteerden we rond de 18e minuut. Simeons - beste Racinger gisterenavond - werd op links aangespeeld, hij omspeelde zijn mannetje en zette voor naar Henk Vos. Onze Nederlander omspeelde een verdediger maar zijn lob over de uitgekomen doelman Lebegge viel op het dak van het doel. Van een (regionale) derbysfeer was er niet echt sprake. Rond het halfuur bereikte een voorzet van Devos aan de tweede paal Henk Vos, maar de kopbal was te slap om Lebegge in problemen te brengen. Twee minuten later weer een kopbal van Vos – nu op voorzet van Vanhagendoren- die net naast de verkeerde kant van de paal over de achterlijn verdween. Racing drukte door en in de 36ste minuut resulteerde dit in een strafschopfout op Mbemba. De ref wees gedecideerd naar de stip. Henk Vos nam zijn verantwoordelijkheid en bracht de stand op 1-0.

We zagen een eerste helft waarin Racing balbezit had en enkele kansen kon creëren. De Willebroekse tactiek bestond erin om op de tegenaanval zo snel mogelijk de twee spitsen te bereiken maar slaagde er zelden in. Het Willebroeks gevaar kwam vooral via een resem corners.

Geen vervangingen tijdens de rust en wie dacht dat Willebroek nu meer vooruit zou spelen kwam bedrogen uit. Eerste emotie kwam er in de 50ste minuut toen Mbemba kon binnenknallen maar het doelpunt werd afgekeurd voor een vermeende voorafgaande duwfout. De wedstrijd kabbelde verder en er kwam meer ruimte. Hiermee werd echter te weinig efficiënt omgesprongen. In de 55ste minuut appelleerde Willebroek voor penalty na een trekfout maar de ref floot niet. Willebroek ging met drie vooraan spelen en probeerde steeds via een doorsteekbal een van hun aanvallers alleen voord doel te brengen. Gelukkig stak er in deze fase steeds op tijd een groenwitte voet tussen waardoor er nooit van een uitgespeelde kans gesproken kon worden. Racing dreigde nog met een paar halve kansen via Vos en Devos. Net toen de vocale steun van het publiek Racing naar haar eerste thuisoverwinning leek te loodsen, sloeg het noodlot (weer) toe. Met nog zeven minuten te gaan kon Vandegucht na een scrimmage voor het doel van Mampaey binnenkoppen. De twijfel en angst sloegen toe. Racing probeerde nog maar de bal werd moeilijk vooraan gekregen. 1 kans nog voor Nechelput die schuin voor Lebegge verscheen maar zijn schot werd makkelijk gekeerd. Na wat paniekerig uitverdedigen werd er ei zo na nog verloren. Zo ver kwam het niet en werd er bij een 1-1 stand afgefloten.

Willebroek vierde het behaalde punt als een overwinning. Racing verdiende te winnen maar kon de Willebroekse prooi nooit lang genoeg bij de hals grijpen om ze de genadeslag toe te dienen. Hiervoor lag het tempo te laag en werd de geboden ruimte te weinig benut. Ontgoocheling op en rond het veld dus. Racing zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Toch een lichtpunt gisterenavond: Jürgen Simeons liet zien dat hij bijna terug de oude is. Zowel in balrecuperatie als in aanvallend opzicht was hij een toonbeeld van inzet. Rechtsachteraan, linksvooraan, overal dook hij op. Bijna elke actie die hij maakte, lukte en hij was gisterenavond vooral opvallend als aangever. Kortom, een voorbeeld van een winnersmentaliteit.