VB Finale Copa del Rey

Dave Sentobin
| 0 reacties
VB Finale Copa del Rey
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag staan Zaragoza en Espanyol tegenover elkaar in de finale van de Copa del Rey. De finale wordt gespeeld in het Bernabéu-stadion. De bekerwinnaar is rechtstreeks geplaatst voor de Uefa-cup. Voetbalkrant bekijkt het parcours van de finalisten, Zaragoza en Espanyol en blikt even terug op het tumultueuze verloop van de vorige rondes in de Spaanse beker.

Woensdagavond om half tien spelen Zaragoza en Espanyol de finale van de Spaanse beker in het Santiago Bernabéu-stadion. De twee ploegen zitten duidelijk in een andere situatie. Zaragoza staat in de Spaanse competitie op een veilige elfde plaats met 42 punten. De mannen van coach Lotina daarentegen hebben iets meer kopzorgen in de Primera División. De Catalanen staan op een 16e plaats met slechts twee punten meer dan Real Sociedad. Die ploeg staat momenteel op een degradatieplaats met nog zes wedstrijden te spelen.
 
Favoriet

Toch weigert de coach van Zaragoza, Víctor Muñoz, zijn ploeg als favoriet te bestempelen. Nochtans is het traject van de ploeg in de Spaanse beker niet mis. De maños versloegen achtereenvolgens Atlético Madrid, Barcelona en Real Madrid. De mannen van Muñoz versloegen in het eigen La Romareda-stadion Barcelona en Real respectievelijk met 4-2 en 6-1. Milito was goed voor zes goals en Ewerthon voor vier. Lotina heeft natuurlijk ook de geweldige campagne van de tegenstander gezien en bestempelt Zaragoza daarom als favoriet. Toch wil de coach absoluut winnen, al was het maar voor de vele meegereisde supporters.
 
De blanquiazules elimineerden onder meer Getafe, Cádiz en Deportivo. De hoop van de Espanyol-fans gaat naar kapitein Tamudo. Hij won de beker al eens met Espanyol in 2000 en hij is ook één van de spelers die het verschil kan maken, samen met international De la Peña. Coach Lotina kan geen beroep doen op de geblesseerde Martín Posse. Ook middenvelder Fredson en verdediger Lopo zijn twijfelachtig. 

Tumult

De finale is meteen ook het sluitstuk van een tumultueuze Spaanse beker. In de kwartfinale tussen Valencia en Deportivo kreeg de lijnrechter een muntstuk tegen zijn hoofd en de wedstrijd werd stilgelegd. Het stond toen 1-0 voor Valencia. Na veel gerechtelijk getouwtrek werd de wedstrijd herspeeld in een leeg Mestalla. Deportivo speelde 1-1 en ging door naar de halve finale. Valencia kreeg ook nog een boete van 6000 €. Een ronde eerder was net hetzelfde gebeurd in de wedstrijd Osasuna-Deportivo. De lijnrechter kreeg een drankbusje naar zijn hoofd geslingerd, maar raakte niet geblesseerd. De wedstrijd ging gewoon verder.
 
Een ander opmerkelijke wedstrijd was de heenwedstrijd van de achtste finale tussen Atlético Madrid en Zaragoza. Die wedstrijd werd een week verschoven omdat 16 Atlético-spelers een buikvirus hadden opgelopen. Nog een vreemd verloop kende de terugwedstrijd van de halve finale tussen Deportivo en Espanyol, die werd verplaatst omdat Espanyol nog in de Uefa-cup zat. De terugwedstrijd was normaal gepland op 15 februari. Na de eliminatie door Schalke 04 bleef de wedstrijd op de nieuwe datum, 15 maart, staan tot grote frustratie van Depor.
 
Palmares
 
Espanyol speelde al zeven keer in de clubgeschiedenis de finale van de Spaanse beker. Drie keer slaagden de Catalanen erin om de beker mee naar Barcelona te nemen. De laatste keer gebeurde dat in 2000 ten nadele van Atlético Madrid. Zaragoza was al tien keer van de partij in de Spaanse bekerfinale. Zes van de tien finales kwam Zaragoza als winnaar uit de finale. Twee jaar geleden nog klopte Zaragoza de Koninklijke met 3-2 na een schitterde finale. Bij Espanyol kan de Uruguayaanse aanvaller Walter Pandiani voor de derde keer in zijn carrière de Spaanse beker winnen. El Rifle deed dat eerder al met Deportivo in 2002 en met Mallorca in 2003.
 
De scheidsrechter van woensdagavond is Medina Cantalejo. Hij floot dit seizoen veertien wedstrijden, waarvan twee matchen van Zaragoza. De ploeg haalde “onder leiding van” Medina Cantalejo een vier op zes. Medina Cantalejo was ook de scheidsrechter van de clásico tussen Barça en Real van begin april. In die wedstrijd floot hij vrij vroeg een dubieuze penalty in het voordeel van Barcelona en gaf Roberto Carlos na 25 minuten al een rode kaart.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties