Lezersbrief in de kijker

Thomas Dubois
| 0 reacties
Lezersbrief in de kijker
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De volgende lezersbrief van een Geel-supporter bereikte ons gisteren, een supporter die vertelt hoe hij in de moeilijke omstandigheden waarin Geel verkeert, zondag het voetbal beleefde en hoe hij van de ene emotie in de andere werd geslingerd.    

Zondag 07 mei 2006
- Zondagmorgen, sinds de uitspraak van afgelopen woensdag de laatste nachten niet al te best geslapen. Vannacht wel. Het is al redelijk laat als ik opsta. Straks voetbal. Op tijd vertrekken want de bus wacht niet en zeker vandaag niet want het is combiregeling omwille van de Giro (en omwille van de uitspraak van afgelopen woensdag zeker ook). 

- PC opgezet, ondertussen naar teletekst gekeken. Op het forum staat een berichtje over een supporter van Geel die verdwenen is. Over nagedacht. Als het maar niets te maken heeft met al het onrecht dat ons is aangedaan. Dat is het niet waard. Verstringhe is zoiets niet waard. Effe gegoogled en naar nieuws gezocht hierover. Niet veel over terug te vinden. Beslist om het op de hoofdpagina te zetten. Hopelijk helpt het, hoogstwaarschijnlijk niet. Toch maar doen. Je weet nooit. 

- Het is al laat. Nog minder dan een uur en de bus vertrekt. Douchen, eten en dan vertrekken naar de supportersclub. Veel tijd is er niet. 

- De bus zit vol. Een reporter van GeelFM interviewt een aantal mensen in de bus. Chapeau, hoeveel tijd dat die aan Geel besteden. Door de combiregeling hebben veel mensen zich ingeschreven om met de bus mee te rijden. De bussen komen samen aan het stadion samen met de auto's. De opkomst is redelijk. De kans om alsnog eindronde te spelen is redelijk klein. Geel moet winnen. Kortrijk mag niet winnen. Van het duo United/Bergen mag er één ploeg niet winnen. Aan het doelsaldo van Antwerp denken we niet. De kans is toch te klein dat het zover komt. 

- Omstreeks kwart voor één vertrekt de colonne. In sommige bussen hangen papieren met de tekst "Komaan Geel" en "Geel leeft" tussen de sjaals. In de bussen en de auto's hangen ook rode papieren: "Meer dan 3.000 mensen onschuldig veroordeeld! Deze rode kaart is voor de voetbalbond." De actie valt beter mee dan ik verwacht had. Vooral de fluorescerende rode stippen zijn goed zichtbaar. Chapeau.

- De bussen vertrekken. Eigenaardig genoeg rijden ze niet over Antwerpen maar wel langs Aarschot. Raar. Aan het stadion van de buren worden er enkele dingen geroepen. In de bus wordt er over derde en zelfs vierde klasse gesproken. Over de uitspraak van afgelopen woensdag. Geel heeft nog een kleine kans om het te halen vandaag. Rik Peeters. Wie is dat. Wat is er gebeurd? Peter Maes zou getekend hebben bij KV Mechelen. Nochtans geen eersteklasser. Zou hij nog spelers meenemen? Het zou niet fair zijn moest hij dat doen. Wij gaat er blijven, wie gaat er vertrekken. Wie wordt de nieuwe trainer.

- In Aarschot aan het tankstation stopt de colonne. Even de benen strekken. De druk wat laten weggaan. Gezellig.

- De colonne komt aan in Tubeke. Nog 25'. Veel is er niet meer te zien van de Giro. Die is drie kwartier geleden al gepasseerd.

- Te voet van de bus naar het stadion. Er staat een nieuwe zittribune. Ook de staantribune is nieuw. Die was op de foto's niet te zien. Had ik het geweten had ik mijn paraplu thuis gelaten. Mooi stadion. Zelf betaald of geluk gehad in de politiek? Iedereen wil tegelijkertijd een kaartje kopen en er lijkt slechts één loket open. Nog 10'. De supporters worden wat zenuwachtig. Er zijn toch twee loketten open. Het gaat goed vooruit. Er lijken meer supporters van Geel te zijn dan van Tubeke. Erg veel zijn het er niet. De kans om het te halen is dan ook klein.

- De match begint. Komaan Geel. In het begin rolt de bal niet goed. De spelers lijken wat nerveus. Er zijn kleinere kansen langs beide kanten. Bergen is voorgekomen. Serguei Omelianovitch, vorig jaar nog bij Geel en via Alliansi bij Tubeke aanbelandt loopt een blessure op en wordt vervangen. United komt voor. Pffff. Dat zal het dan wel geweest zijn. Geel probeert. Yves Buelinckx smeert Jeroen Mellemans een gele kaart aan. Een paar minuten later krijgt Yves Buelinckx zelf terecht geel voor een nieuwe schwalbe. Een beetje gerechtigheid geschiedt. De supporters van Tubeke hebben een semafoon bij. Het komt wel een beetje grappig en ludiek over. Die van Tubeke zijn de slechtste eigenlijk nog niet. Zowel United en Bergen zijn op gelijke hoogte gekomen. Van Kortrijk geen nieuws. Dus nog 0-0 wellicht.
- Rust. De standen in de andere matchen zien er goed uit. Eerst toch maar zien dat we zelf een doelpunt maken. Tegen Eupen en tegen Deinze hadden we ook de kans gehad om op kop te komen in de periode. Daar hebben we de eindronde eigenlijk kwijtgespeeld. Eerst maar naar onszelf kijken en dan maar hopen op de rest.

- Tweede helft begint. Kortrijk 1-0 voor. De ontgoocheling valt al bij al mee. We wisten dat het ging gebeuren. Nog 35' tot het einde van de competitie. Het is een lang seizoen geweest. Het zou goed zijn dat het gedaan is. Eindelijk wat rust. Aan de overkant van het stadion op de grotendeels lege zittribune zien we een aantal Verbroederingmensen op een rijtje zitten: Luc Kempen, Wim Van de Plas, Vic Keersmaekers, Pascal Meeus en zijn vrouwtje en Dirk Van Houdt. We trekken nog wat foto's, we schrijven de fases van de match op. Geel drukt en dwingt heel wat corners af. United 2-1 achter bij OHL. Bergen 1-2 voor op Dessel. De standen worden goed doorgestuurd door de thuisblijvers. Teletekst houdt ze live bij. Het is ooit anders geweest. De telefoon rinkelt naast me. Kortrijk gelijk. Kortrijk gelijk? Kortrijk gelijk! Toch maar even afwachten. Ooit was er eens een match Roeselare-Geel en Oostende-Tubeke. Geel won. Als Oostende en Tubeke gelijk speelden dan ging Geel op. De ploeg van Gilbert Bodart won toen en Tubeke speelde die match nogal gelaten naar het schijnt. In alle geval, in de blessuretijd werd er toen geroepen dat Tubeke en Oostende gelijk gespeeld hadden. Sfeer alom. Dat was nadien niet plezant toen het niet waar bleek te zijn. De bevestiging volgt. Een helse sfeer barst los. Geel heeft alles in eigen handen. Maar het staat nog altijd 0-0. Het begint een beetje te regenen. In plaats van foto's te maken, zetten we de camera op videomode. Geel drukt. Bij elke corner komen de grote achterspelers naar voren meegeschoven. Het lukt niet. Thiam is in de ploeg gekomen. Anderlecht-killer Robin Peeters warmt zich op naast de lijn. Zoveel tijd blijft er niet meer over. Robin Peeters valt in voor Joeri Coomans. Hij komt direct twee keer aan de bal. Corner Geel aan de linkerkant, Robin Peeters kopt door, Kevin Geudens trapt de bal in doel. 0-1. De hel breekt los. De goal staat gelukkig op de camera. Als alles zo blijft dan mag Geel de eindronde spelen.

- De seconden tikken weg. De standen in de andere matchen blijven hetzelfde. De seconden tikken verder weg. Scheidsrechter Hampert laat toch wel redelijk lang verder spelen als je het ons vraagt. Uiteindelijk het verlossende fluitsignaal. Geel heeft gedaan wat het moest doen, winnen op Tubeke. Nu nog wachten op bevestiging van de andere standen. De bevestiging komt er. De spelers feesten met de supporters mee. De spelers op het veld, de supporters in de tribune. Veel mensen hebben tranen in de ogen. Gerechtigheid bestaat nog. Zelf proberen we zoveel mogelijk op camera vast te leggen. Voor het nageslacht. In de verte zien we dat ook Vic Keersmaekers samen met Dirk Van Houdt aanstalten maakt om de supporters te komen groeten. Supporters scanderen zijn naam, de spelers nemen Vic op en dragen hem op zijn handen. Toch nog een beetje gerechtigheid, Vic. Een mooie dag. Een mooi moment in de geschiedenis van de club. Allemaal gelukkige mensen. Chapeau voor de spelers en de sportieve cel. We denken vluchtig terug van waar we komen. Aan 10 november. Het sportieve keerpunt voor Geel. Anderlecht is nu landskampioen. Geel, toen laatste in de stand met 7 punten op 21. En nu eindronde. Gerechtigheid. Je moet het toch maar doen. Om de zoveel weken moeten verschijnen voor een commissie. Mentaal is dat niet te onderschatten.

- Onderweg naar de bus blijkt men toch nog te twijfelen dat Geel de eindronde heeft behaald. Hoe heeft Geel de eindronde behaald, via de periode, of via de eindstand, wat met de herberekening van de punten omwille van het wegvallen van KBHZ. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Bergen is kampioen. Bergen wint de derde periode. Omdat Bergen kampioen is, komt de plaats van de derde periode vrij. Die gaat naar de bestgeklasseerde in de stand. Geel eindigde derde. United tweede. Omdat United al de eerste periode won, gaat het eindrondeticket naar Geel.

- Het is al kwart na vijf. We zitten net terug in de bus. In de bus staat de radio op. De gekozen radiofrequentie is niet van de beste. De eindstanden hebben we net gemist maar we horen ze nog net zeggen dat Kortrijk de eindronde speelt. Pffff. Hoe kan dat nu. De match is al bijna een halfuur gedaan. Er sluipt terug wat twijfel in de rangen. De conclusie wordt snel gemaakt. Men is verkeerd op de radio. Teletekst is ook verkeerd. Even later volgt de bevestiging. Via de microfoon meldt de voorzitter van de supportersclub dat teletekst ondertussen is aangepast. Geel speelt de eindronde. Iedereen in de bus juicht. Het drank in de bus is gratis. We kunnen op een eigen tempo drinken.

- Onderweg naar huis stoppen we nog eens om onder andere de benen te strekken. Er staat nog een bus. Supporters met een geel, groen, rode sjaal staan buiten. Welke ploeg is dat? Voorzichtig wordt er contact gelegd. De sfeer is gemoedelijk. Het zijn supporters van Leopoldsburg. Ze hebben vandaag hun laatste match gespeeld in derde klasse. Ze hebben verloren en daardoor zakken ze nu af. Vorig jaar was ik met de broer van Bluebel naar de match Leopoldsburg tegen Millen gaan kijken. Leopoldsburg haalde het toen en promoveerde naar derde. Nu komen we elkaar weer tegen. Toeval. Die van Leopolsburg nemen afscheid. Spontaan begint er iemand te applaudiseren. De rest doet mee. Het doet ons denken aan de match tegen KBHZ van enkele maanden terug. Het was de laatste match van KBHZ. Ik heb al dikwijls de situatie van KBHZ vergeleken met die van Geel. Eén jaar eerste klasse. Iets te ijverig geweest om terug naar eerste te gaan. Zware contracten en schulden opgebouwd. Die van KBHZ hebben het nog geprobeerd om het terug in orde te maken maar de put was te diep. Bij Geel hebben ze er ooit ook over getwijfeld om er mee te stoppen. Toch maar beslist om door te gaan. De moeilijke weg gekozen. Wie weet waar hadden we nu gestaan als men toen iets anders had beslist. De moeilijke eervolle weg. We zitten er een beetje verveeld mee. Zij zakken. Wij mogen de eindronde meedoen. De bus van Leopoldsburg verlaat het parkeerterrein. Sterkte. Die van Leopoldsburg, het zijn de slechtste nog niet.

- De chauffeur rijdt weer langs Aarschot, via Herselt richting Geel. Op een bepaalde moment passeren we langs de buren. Er wordt voor een nieuwe sanitaire stop gevraagd. De bus rijdt door. Wij zijn niet van de "hoofdstad van de Kempen", wij zijn van Geel, mijn beste meneer. Enkele liederen worden gezongen. We bereiden ons stilletjes aan voor op het feestje dat zal doorgaan in de kantine van Geel.

- Nieuwe ontwikkeling. Op teletekst is een bericht verschenen. Het zou toch niet zeker zijn dat Geel de eindronde zou mogen meespelen. Een commissie zou morgen bijeenkomen en hieromtrent een beslissing nemen. Er wordt gevloekt in de bus. De sfeer is bedrukt. Als Geel de eindronde niet zou meespelen dan zou Waasland mogen meedoen.

- Naar het stadion. De spelers zijn er al. Die zijn over Antwerpen gereden. De speeches zijn juist voorbij. Gelukkig heeft Geel Forever het opgenomen op zijn camera. Dan kan ik het later nog bekijken. De dj doet serieus wat moeite om er toch de sfeer in te krijgen. Het lukt af en toe. Een hoogtepunt wordt bereikt wanneer You'll never walk alone wordt gespeeld. Er wordt vertelt dat Waasland een klacht zou ingediend hebben. Waasland, de club waarmee het allemaal begon nu nagenoeg een jaar geleden. Waasland, de club die al meermaals genoemd werd als een club waar de inzetten van de matchen proportioneel groot zouden geweest zijn en zich steeds profileert als de braafste koorknaap in de klas van Rene. Waasland, de club van gokker Jerry Poorters, de speler van wie de entourage zelf aanstuurde op een transfer naar Geel. Ex-speler ook die ooit met ruzie bij Geel was vertrokken en hoe je het ook draait of keert een mogelijk motief had om Geel erin te luizen. Het ging toen over een transfer, Jerry of zijn entourage hadden iets tegen Geel gezegd en dan iets anders gedaan. Sommigen noemen dat liegen. Jerry speelt ondertussen niet meer bij Waasland. Hij werd op non-actief gezet bij Waasland. Uit schrik wilden de spelers niet dat Jerry Poorters wist wie was gaan reclameren over hem bij het bestuur. Een lokale politicus loopt er ook rond. Wie weet kan die in de toekomst nog eens iets doen voor Geel. Misschien eens laten weten aan de media dat hij het erg vindt dat een onschuldige club veroordeeld wordt. Misschien eens iemand interpelleren. Samen strijden tegen onrecht. In goede en slechte dagen. Een discussie. Het gaat erover dat Geel zogezegd de eindronde zou kunnen platleggen. Iemand vraagt "Wat kan Geel eraan doen?" De vraag wordt herhaald. Er wordt geen antwoord gegeven. Het is een retorische vraag. Zelf heb ik het nu ook even lastig. Roeselare gaat misschien Europa in. Positief nieuws. Een beetje gerechtigheid. De avond kabbelt voort. Af en toe zie je supporters rondlopen met tranen in de ogen. Zoveel onrecht. Sportethiek. 2 maten, 2 gewichten. Spijtoptanten. Dreigen met ontslag. Sportethiek. Commissieleden die vroeger als manager Jerry Poorters binnengehaald hebben bij een club. Commissieleden die er voordeel bij hebben dat Geel zou afzakken. Vermoedens. Bewijzen. Er zijn geen redenen om aan de verklaringen van Jerry Poorters te twijfelen. Voetbalbond. Doofpot. Maffia. Stroper wordt boswachter. Rene en Jan. Jan en Rene. De Chinees. De muppetshow. Soeverein. ‘Guilty until proven innocent’. 57 seconden. Sport. Ethiek. Sportethiek. Ik heb dat woord niet uitgevonden.
Het moet ergens begonnen zijn. Misschien wel in het pittoreske dorpje in Henegouwen, waar de politie de bevolking met de voornaam aanspreekt en de politiemensen een fotografisch geheugen hebben. Chineseke in de pot, deksel erop, dichtdraaien en dan er een goeie stamp tegen geven. Richting Bergen. Van Bergen richting Charleroi, ik bedoel La Louviere. Richting Lier, naar Ronse, Tubeke, Waasland, Virton, Eupen, wie weet naar waar nog. Soms gaat het dekseltje een beetje open, dan iets meer. Piep. Naar Geel. De voetbal is gedaan. Maar niet in het hoge noorden. Daar zijn ze nog maar net begonnen. Daarna terug naar Belgie. Hebben ze dat potteke nooit zien overvliegen in Brussel. Het is er nochtans ook gepasseerd. Er een goeie trap tegen geven. Weg. Dat ze het probleem maar ergens anders oplossen. Wij zijn tenminste blij dat we er vanaf zijn. Boer zoekt vrouw. Voetbalbond zoekt slachtoffer. Liefst een kleine club. Liefst eentje die niet te dicht in de buurt van Brussel ligt. Bewijzen zijn niet nodig. Eentje met weinig voorstanders. Liefst eentje zonder een machtige politicus in de buurt. Misschien kunnen we nog iemand gelukkig maken. Hallo voetbalbond, is er iets dat we moeten weten over de Chinees. Geen enkel probleem. Doe maar. Soms toch een lichtpunt, een held in een verhaal met vele verliezers. Mensen met integriteit. Gerrit Laverge van Ronse neemt ontslag. Douglas De Koninck en Chris Van den Abeele. Humo en Panorama. Bedankt. Zonder jullie hadden we er nu toch slechter voorgestaan. Nu hebben we tenminste nog de sympathie van een heleboel mensen. De man in de straat. Blijven hopen op de andere media. Vragen blijven stellen. Als je vragen mag stellen natuurlijk. Bij live interviews moet je de vragen op voorhand doorgeven. Anders komen we niet. Met de verhalen over een modale tweedeklasser als Geel kan je de gazetten toch moeilijk volschrijven. Wie wil dat nu lezen. De voetbalbond zal wel gelijk hebben zeker. Allemaal wijze mensen, allemaal tot een stuk in de twintig naar school geweest. Geel naar derde. Who cares. Zoveel ervaring. Advocaat zijn, het schoonste beroep dat er is. En jezelf voor de voetbalbond inzetten. Als hobby. Mooi toch. Iets terugdoen voor de maatschappij. Nee, ik bedoel ja. Ich habe das nicht gewust. In Duitsland is er ook een WK dit jaar. In 2018 zouden ze dat in Belgie ook eens graag willen organiseren. In 2018. Dat lijkt nog ver weg. Hoe oud zal jij dan zijn Rene. Rene, Rene. Ben je er nog. De wereld is een schouwtoneel. Ieder speelt zijn rol en krijgt zijn deel. De Chinees. Het deksel eraf. Hier is je beloning. De put in. In Lierse weten ze er ook alles van. Die spelen ook de eindronde.

- Stilletjesaan loopt de kantine leeg. Boussofa zou de profvoetballer van het jaar zijn. Meerhout zou kampioen zijn. Bergen heeft van Dessel gewonnen met een penalty. Nog een man of vijftien zit er in de kantine. De laatste pinten worden getapt na heel wat overredingskracht. Ik besluit dan maar om naar huis te gaan.

- Televisie opgezet. Eigenlijk meer zin om meteen te gaan slapen maar heb beloofd om nog iets op te nemen. Even het forum overlopen. RTV. Bergen wint in Dessel. De man met het strikske, politicus Elio Di Rupo is er ook. Ineens moet ik denken aan een reportage van Panorama van een tijdje terug. Nagenoeg naar alle in de reportage vermelde matchen is er een onderzoek gebeurd. Van sommige hoor je niks meer. Wat zou daar mee gebeurd zijn? Zijn ze er nog mee bezig. 0-9. Ik moet even terugdenken aan een match die ik ooit heb gezien in de eindronde. Bergen tegen Ingelmunster. Bergen won in de slotfase. Elio was er ook. Bergen wint van Dessel. Dahmane maakt de 1-2, zijn 12de doelpunt van het seizoen al in 2de. Dahmane, als Geel niet in deze zaak betrokken geweest was, speelde die nu misschien wel bij Geel. Er is een interview. Nog een oude bekende. Voorzitter en politicus. We bouwen een nieuw stadion. We zijn tevreden met een plaats in de middenmoot. Dessel zal wellicht ook een eindronde spelen. Het kan verkeren. Een paar maanden geleden zag het er naar uit dat Armand Melis misschien wel voorzitter van een fusieclub zou worden. Ik ben daar eigenlijk wel tevreden over dat het zover niet is gekomen. Niks tegen Dessel, maar ik behoud toch liever de eigen naam, het eigen stamnummer, de eigen clubkleuren, ... Na Dessel komt Meerhout. Meerhout met Kevin Oris. Al meer dan 30 doelpunten in vierde klasse gemaakt. Had Geel niet in deze zaak betrokken geweest dan speelde die volgend seizoen misschien wel bij Geel. Mooi doelpunt van Oris. 1-1 is de eindstand. Meerhout naar derde. Proficiat Meerhout. Proficiat Verbroedering. Dan de bewuste reportage opgenomen op video. Een onrustwekkende verdwijning in Geel. Rik Peeters is vermist. Hopelijk komt alles goed. Zal de beelden morgen online zetten. Misschien help het. Misschien niet. Het is half twee. Sommigen schelden graag, anderen houden er niet van. Ik hou er niet van. Ik verwijder scheldwoorden. Streng maar rechtvaardig proberen we te zijn. Niet zoals de voetbalbond. Die zijn streng en onrechtvaardig. Allee, in het geval van Geel toch. Bij andere clubs worden matchen vervalst. Hoe word ik spijtoptant. Als je niks gedaan hebt, kan je dat dan ook worden? Wie mag de eerste steen werpen: Rene, Gilbert, Herman, Dirk of Didier. Voor mijn deur gebeurt er nooit iets. Het is een lange dag geweest. En het zal morgen weer een drukke dag worden. Wat zal men nu weer in petto hebben voor Geel. Neem me voor om morgen eens alles te noteren van wat er vandaag gebeurd is. Het zal wellicht geen verschil uitmaken. Ben nooit een goede schrijver geweest. Opstellen maken vroeger deed ik niet graag. Maar dat maakt niks uit. Heb er nood aan en heb toch verlof. Al een gans jaar duurt die miserie. Onschuldig zijn en toch veroordeeld worden. Pffff. Supporter ben je in goede en slechte tijden. Oh ja, en binnenkort zijn het verkiezingen. Gemeenteraadsverkiezingen, en volgende maand verkiest men een nieuwe voetbalkoning. Soms denk ik dat de koning god is. God heeft geen regels nodig. God maakt zelf zijn regels en wetten en past ze aan wanneer het hem belieft. God ziet alles en God hoort alles. Zelfs GSM gesprekken. Het wordt tijd voor een nieuwe koning. Al maar een geluk dat ik een paar pinten gedronken heb, zal er alleszins beter van slapen. Toch maar alles in de juiste context bekijken en relativeren. Moet denken aan Rik Peeters en zijn familie. Hopelijk vinden ze hem snel terug.

Zondag 07 mei 2006, een dag om nooit te vergeten.

    
Auteur bekend bij de redactie. 

Heb jij een totaal andere mening over dit onderwerp? Aarzel dan niet om ons te mailen! Ook lezersbrieven over andere onderwerpen zijn altijd welkom.      

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties