Speeldag: Speeldag 3
Stadion: City of Manchester Stadium
Man City breekt met Arsenal-traditie
Harald Berings

Nadat eerder al Everton voor het eerst in 21 jaar kon winnen op White Hart Lane, is Manchester City er voor het eerst sinds 1991 in geslaagd om op eigen veld de drie punten te pakken tegen Arsenal. Het won met het kleinste verschil na een strafschopdoelpunt van Joey Barton. De Gunners staan nu met één punt op een gedeelde laatste plaats.

In het City of Manchester Stadium kregen de bezoekers de beste kansen, maar zowel Thierry Henry als Robin van Persie faalden in de afwerking. Daarenboven hadden de Gunners ook geen geluk, wanneer de Nederlander vanop zo'n vijftien meter de paal trof. Een schot van de doorgebroken Henry ging dan weer hobbelend naast. En als het doelhout Arsenal niet van een openingstreffer hield, was er nog altijd een uitstekende Nicky Weaver.

De Citizens kregen tegen de gang van het spel in nog de beste kans van de eerste helft, wanneer scheidsrechter Uriah Rennie (terecht) een strafschop floot na een contact tussen Justin Hoyte en Trevor Sinclair. Joey Barton schoot het leer vanop de stip en via de dwarsligger tegen de netten.

Nauwelijks een minuut later claimde ook Arsenal een strafschop na een lichte duw in de rug bij Van Persie. Rennie ging er echter niet op in en duwde de Rotterdammer zelfs een gele kaart onder de neus voor protest. Op slag van rust haalde Ousmane Dabo een kopbal van Kolo Touré in extremis van de lijn.

De Blues kwamen gedrevener dan ooit uit de kleedkamer en leverden een heroïsche strijd om het behouden van de 1-0 voorsprong. Met Theo Walcott, in de ploeg gekomen voor Tomás Rosicky, bracht Arsène Wenger meer diepgang in zijn elftal, maar ook de jonge Engelsman vond de weg naar het doel niet. In de slotfase campeerde Arsenal net buiten de zestien van City, maar geen enkele Gunner kon Weaver echt bedreigen.

Voor Arsenal volgde zo de eerste nederlaag van het seizoen. Er gaapt nu een kloof van maar liefst zeven met leider Manchester United, al hebben de Gunners wel nog een wedstrijd te goed. Het duel met Wigan kon woensdag immers niet doorgaan, omdat de mannen van Wenger in Zagreb hun terugwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League afwerkten. Manchester City daarentegen kon voor het eerst winnen en rukt zo op naar een gedeelde derde plaats.