Zulte Waregem mag hopen op poules

Thomas Dubois

Fusieclub Zulte Waregem verloor donderdag in de vooravond z’n eerste Europese wedstrijd. Het kreeg twee doelpunten tegen en kon zelf in de slotfase één keer scoren. Zulte Waregem kon rekenen op een verdienstelijke wedstrijd maar was aanvallend onmondig om iets terug te kunnen doen. In de slotfase kreeg het één kans en die werd afgemaakt. Een doelpuntje dat letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen.

Dury wou vooraf trachten een doelpuntje te maken en de terugwedstrijd aantrekkelijk houden. Zulte Waregem had af te rekenen met heel wat blessures van onder andere D’Haemers en Van Nieuwenhuyze. Als ze bij Zulte Waregem een stormloop van de eerste minuut verwacht hadden dan mochten ze rekenen op een portie geluk. Lokomotiv Moskou ging traag van start en liet Zulte Waregem meevoetballen tot even voor de zestien. Moskou zelf kreeg amper kansjes. De meeste ballen werden voor doel gezwierd en daar wist de kopbalsterke defensie van Essevee best raad mee.

Lokomotiv kreeg pas na een kwartier de eerste goede kans, Bilyaletdinov kreeg de bal op links en haalde uit, Merlier met z’n eerste redding van de wedstrijd. De tweede keer dat Merlier grondig moest ingrijpen was het meteen doelpunt. De tot dan toe goed functionerende organisatie van Zulte Waregem was na een vrije trap, diep op de tweede helft van Lokomotiv, volledig ontregeld waar Sychev van kon profiteren. Merlier en co kregen de bal niet weg en Loskov had uiteindelijk maar binnen te trappen, 1-0. Meteen ook de ruststand.

Lokomotiv Moskou startte rustig in de tweede helft, verder dan een schot van rechtsachter Spahic kwam het niet in het eerste kwartier. Zulte Waregem hield de linies goed gesloten en probeerde beetje bij beetje op te rukken. Essevee kreeg na twintig minuten in de tweede helft met pech af te rekenen wanneer het z’n diepste spits Mrdja met een blessure zag afhaken. Naar het einde van de wedstrijd toe kwam de spoorploeg toch wat beter in de wedstrijd en zette het meer druk op de West-Vlaamse verdediging, dat leverde onder meer een schot op van Traoré waar Merlier geen probleem mee had.

Met een 1-0 tussenstand leek Zulte Waregem op een goed resultaat af te stevenen, dat was echter zonder Ivanovic gerekend die de bal na een hoekschop voor de neus van Merlier binnenkopte. Zulte Waregem had in de slotfase nog mazzel dat het geen derde doelpunt incasseerde. In de slotfase kreeg Zulte Waregem waar het niet meer op hoopte, uit het niets kreeg Vandemarliere de bal in de zestien en hij scoorde in de laatste seconde het o zo belangrijke doelpunt buitenshuis. De terugmatch is meer dan gered voor de club.