Interview 'Elke club met traditie keert terug'

Steven Bologne
| 0 reacties
'Elke club met traditie keert terug'
Foto: © SC

Ter vervanging van de naar Moeskroen vertrokken Gilbert Van Den Bempt, trok Berchem Sport met Willy Wouters een nieuwe assistent-trainer aan. Wanneer de goedlachse trainer zijn cv op tafel legde, bleek duidelijk dat er geen onervaren rot voor ons had plaats genomen. Hij maakte samen met Paul Put een opmars in zijn trainersloopbaan.
 
<< Elke club met traditie keert vroeg of laat terug >>
 
door Steven Bologne
 
Waar heb je zoal uitgehangen de voorbije jaren?
 
“Als speler maakte ik het tot het tweede elftal van Beerschot, dat toen nog in eerste klasse zat. Daarna volgde 11 jaar eerste elftal van Schelle Sport in de derde provinciale. Als trainer ben ik al ruim 32 seizoenen actief. Ik begon met 7 jaar de scholieren van Schelle te trainen, dan stapte ik over naar de scholieren van FC Boom voor twee jaar. Dan promoveerde ik naar de post van hulptrainer bij de toenmalige tweedeklasser onder hoofdtrainer Harry De Roos.”
 
“Vervolgens werd ik twee jaar veldtrainer bij KSV Bornem in derde nationale onder Rene Mucher en dan volgde 1 jaar als hoofdtrainer bij KSV Nijlen. Van dan af ging het pijlrecht naar boven, zoals je zal kunnen zien ben ik samen met Paul Put groot geworden. Drie seizoenen hulptrainer Tubantia (1 jaar vierde klasse en twee jaar derde klasse) onder Put, 1 jaar trainer van de beloften van tweedeklasser Sint-Niklaas en het seizoen daarop werd ik hulptrainer bij het eerste elftal onder Put en Raoul Peeters. Dan verhuisde Put naar Tielen waar ik twee jaar onder hem de beloften heb getraind. De twee seizoenen daarna zat ik bij de beloften van Geel dat toen nog in eerste en tweede zat, onder Put en Sandor Popovics.”
 
“Ik volgde Put opnieuw in zijn overgang naar Ingelmunster waar ik één seizoen de beloften heb gedaan. Put ging vervolgens naar Lokeren waar ik voor hem de scouting ben blijven verzorgen gedurende twee seizoenen. Dan volgde vijf seizoenen als hoofdtrainer van Schelle, gedurende die periode was ik ook vier jaar lang scout bij SK Lierse onder Put, Trost, Van Meir en Rekdal.”
 
De samenwerking met Lierse is dus van recente datum, zit je er nu nog?
 
“Neen, bij Lierse hebben ze heel wat wijzigingen doorgevoerd en wat aan besparingen gedaan. Hierdoor is de samenwerking gestopt, maar op termijn zou ik graag opnieuw scoutingsopdrachten willen doen, dat valt makkelijk te combineren met een job als hulptrainer. Ik had het graag voor Berchem gedaan, maar de club heeft al twee scouts rondlopen. We zien wel wat er in de toekomst uit de bus valt.”  
 
Je werkte jarenlang samen met Paul Put, die kwam een tijdje geleden echter in opspraak …
 
“Ik heb jarenlang zeer goed samengewerkt met Paul, we zijn zoals je al kon zien samen groot geworden in het voetbal, jammer van dat gevalletje bij Lierse maar geloof nu niet dat hij zich daar rijk in heeft gemaakt. Jammer dat in het voetbal mensen zich komen moeien die het voetbal naar de knoppen willen helpen, Paul had het goed voor met de club. Ik ben wel blij dat ik op dat ogenblik niet meer actief was als hulptrainer of ik had er misschien mee tussen gezeten. Zijn carrière is nu wellicht voorbij, al voert hij momenteel wel scoutingsopdrachten uit voor een eersteklasser om dan vroeg of laat misschien een comeback te maken.”  
 
Hoe kwam je bij Berchem terecht?
 
“Goh, een vriend van me belde me op en wist me te vertellen dat Berchem nog opzoek was naar een hulptrainer door het vertrek van Van Den Bempt naar Moeskroen. Ik zat op dat moment in Spanje op vakantie. Ik heb toen gevraagd of hij niet snel een mailtje kon sturen naar de sportief verantwoordelijke met een korte voorstelling van mezelf en mijn contactgegevens. Ik kreeg toen heel snel reactie van Berchem en binnen de 24 uur was alles in kannen en kruiken.”
 
Je komt over van Schelle waar je vijf seizoenen hoofdtrainer was, zou je zonder Berchem daar nog trainer geweest zijn?
 
“Neen, de club had een nieuwe structuur uitgezet en wou me als technisch directeur, maar daar voel ik me niet voor geroepen, ik sta liever op het veld. Ik had wel met een aantal ploegen contact, maar als een club als Berchem je polst dan hoef je niet lang na te denken. Bovendien was ik het in provinciale een beetje moe.”
 
Hoezo?
 
“Wel, daar heerst geen professionele sfeer en de mentaliteit is er gans anders. Spelers die een training afzeggen om met hun lief naar een optreden van Clouseau te gaan bijvoorbeeld, zo’n dingen waren wekelijkse kost. Daar zakt mijn broek van af, ik ben natuurlijk altijd anders gewoon geweest, maar toch. Gelukkig kunnen zulke zaken niet op dit niveau, het geeft me bovendien ook veel meer voldoening al staan daar wel hoge verwachtingen tegenover.”
 
Waarom hoefde je niet lang te denken toen Berchem kwam?
 
“Dit is een schitterende club, echt waar. Al ben ik niks anders gewoon geweest om eerlijk te zijn. Ik herinner me vroeger als speler dat het altijd topmatchen waren als ploegen tegen Berchem moesten spelen. Deze club is toch iets meer dan andere ploegen uit deze reeks, deze club heeft een verleden en traditie. En laat het net die clubs zijn die vroeg of laat terugkomen, als het aanslaat dan barst een club met traditie uit zijn voegen.”
 
Hoe kijk je nu al terug op de eerste weken op je nieuwe club?
 
“Er staat hier een enorm goede groep op het veld die over de juiste mentaliteit beschikt. Het zijn nu al kameraden van elkaar die waar ze ook gaan samen opduiken. Als het naast het veld goed zit dan komt het op het veld meestal ook wel goed. Deze club leeft weer en er wordt straks dan ook met de nodige ambitie aan het seizoen gestart.”
 
Je werkt naast Ives Serneels, een trainer met een Pro License, maar die evenwel nog niet lang in het trainersvak zit, hoe verloopt die samenwerking?
 
“Mijn eerste indrukken zijn zeer positief. De trainingen zijn mooi gevarieerd en zijn manier van werken is positief. Hij kan het goed overbrengen. Echt chapeau, hij heeft  duidelijk toekomstmogelijkheden om het te maken op een hoger niveau. Hij was een goed voetballer maar dat wil niet altijd zeggen dat je ook een goede trainer bent hé? Hij wordt trouwens ook nog eens goed omringt met mezelf, Bob Peeters als keeperstrainer en Marc De Mulder als sportief manager.”
 
We hebben je al eens bezig gezien, je straalt echt wel op een oefenveld hé, je doet je job precies heel graag?
 
“Absoluut, ik leef voor het voetbal. Ik heb in al mijn jaren slechts twee trainingen gemist en toen moest ik echt doodziek geweest zijn. Ik heb in al die jaren nog nooit tegen mijn goesting gewerkt, het vraagt een enorm engagement, maar die eisen we ook van de spelers.” 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

3e amateurliga B

Nieuwste reacties