Nederlands monument hangt schoenen aan de haak
Harald Berings
| 0 reacties
Nederlands monument hangt schoenen aan de haak
Foto: © SC

Een toch wel verrassend bericht liep vandaag binnen bij de Nederlandse media. Jaap Stam, tot op heden actief bij Ajax, heeft zijn contract ingeleverd bij de Amsterdamse topclub. De 35-jarige verdediger speelde vorig weekend tegen NEC Nijmegen (0-0) zijn laatste minuten als profvoetballer.

Stam kan het naar eigen zeggen niet meer opbrengen om zich nog elke week opnieuw op te laden. Mede door aanslepend blessureleed werd zijn luid aangekondigde terugkeer naar Nederland niet wat hij er van verwacht had.

Het sprookje van Jakob Stam - zeg maar Jaap - begon opvallend laat, want tot zijn twintigste levensjaar was de Nederland nog amateur bij het bescheiden DOS Kampen. Met veel geduld werkte de boomlange verdediger zich via FC Zwolle, Cambuur Leeuwarden en Willem II naar de top. In drie jaar PSV maakte hij genoeg indruk om een transfer naar het grote Manchester United te versieren. 

In Engeland maakte hij de suprematie van de oppermachtige Red Devils mee. Onder Sir Alex Ferguson greep United drie jaar op rij de titel in de Premier League en pakte het in 1999 na een memorabele finale tegen Bayern München ook de felbegeerde Champions League. In de zomer van 2001 verschijnt echter Stams biografie en onthullingen daaruit leiden tot een opeenstapeling van conflicten met coach Ferguson. Die besluit The Bold Slayer dan maar op de transferlijst te plaatsen. 

Het is de SS Lazio die als eerste de kans aangrijpt om Stam te contracteren. Het eerste jaar in Rome verloopt echter woelig: de Nederlander wordt betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon en komt erg goed weg met een schorsing van amper één maand. In 2004 verruilt hij La Città Eterna voor de modestad Milaan maar in het shirt van AC Milan maakt Stam de droge periode van twee jaar zonder prijzen mee. Na afloop van het seizoen 2005-2006 besluit de intussen 33-jarige verdediger terug te keren naar de Eredivisie. Onder afkeurend gemopper van de PSV-aanhang tekent Stam in Amsterdam, waar hij van Ajax-coach Ten Cate de aanvoerdersband krijgt toebedeeld. Na anderhalf jaar van tegenslagen (Ajax moest telkens PSV voor zich dulden en liet het Europees tegen Kopenhagen, Espanyol, Werder Bremen en dit jaar nog Slavia Praag en Dinamo Zagreb pijnlijk afweten) besloot Stam dat het genoeg geweest was. Op 20 oktober 2007 speelde hij in de eigen Arena tegen NEC (0-0) de laatste wedstrijd uit zijn spelerscarrière. 

Jaap Stam verdedigde 67 keer zijn vaderlands shirt, waarbij hij drie keer scoorde. Hij was actief op de EK's van 1996 (Engeland), 2000 (Benelux) en 2004 (Portugal) en op het WK van 1998 in Frankrijk, waar Oranje strandde in de halve finale. Na dit seizoen verliezen onze Noorderburen met Stam, wellicht ook Edgar Davids en eventueel Edwin van der Sar weer een aantal iconen de laatste twee decennia het Nederlands voetbal kleur gaven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

 Speeldag 1

Nieuwste reacties