Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: HSH Nordbank Arena
Bayer Leverkusen door na thriller
Nico Wieme

Bayer Leverkusen heeft de landgenoten uit Hamburg uit de UEFA Cup gekegeld. De bezoekers gingen weliswaar met 3-2 verliezen bij HSV, maar na de 1-0-overwinning vorige week gaan zij door op basis van de twee gescoorde uitdoelpunten.

Bayer Leverkusen en Hamburg SV speelden vorige week een draak van een eerste helft. De tweede helft was stukken beter, vooral langs de kant van de thuisploeg. Het doelpunt van Fanis Gekas bleek woensdag van goudwaarde.

De bezoekers verrasten HSV, bij wie Vadis Odjidja Ofoe aan de aftrap verscheen. Na achttien minuten kwamen zij op voorsprong. Voormalig Hamburgspeler Sergej Barbarez opende de score. De ploeg van trainer Huub Stevens wist wat het moest doen: minstens drie keer scoren. Voor de rust veranderde de stand niet meer, waardoor de druk op HSV na de pauze nog toenam.

Acht minuten na de herneming bracht Pjotr Trochowski weer hoop in de Hamburgrangen. Van op ruim twintig meter knalde hij de bal in doel. Die hoop werd al gauw door kwelduivel Gekas als een ballonnetje doorprikt. Net niet buitenspel schoot de Griek de bal amper twee minuten na de gelijkmaker via de paal binnen. Het pleit leek beslecht, maar dat was buiten Paolo Guerrero (foto) gerekend. Op de 64ste minuut stelde de Peruviaan gelijk.

Tien minuten voor tijd sloeg de vlam helemaal in de pan toen Rafaël van der Vaart er 3-2 van maakte. In de slotminuten was de spanning te snijden, maar Bayer Leverkusen hield stand en plaatst zich zo voor de kwartfinales van de UEFA Cup.