Speeldag: 1/8 Finales (T)
Stadion: Philipsstadion Eindhoven
PSV door na thriller
Danni Cassauwers

Tottenham verloor in eigen huis in de heenronde en moest dus goed aantreden om nog in de UEFA-cup te blijven. In het Philipsstadion schoppen ze het via Bertanov tot verlengingen en vervolgens penalty’s.

PSV had de statistieken mee, van de dertien eerdere ontmoetingen met een Engelse opponent verloor PSV er slechts drie. Maar een Engelse club vecht tot het bittere einde, dus het beloofde een interessante match te worden.

De wedstrijd begon dus meteen fierce. Beide kampen wilden de bal niet afgeven, beide kampen wilden kansen creëren. Die bleven echter uit. Tottenham wilde te graag, maar kon niet. De enige echte kans voor The Spurs was toen de Fransman Malbranque op doel schoot. PSV van zijn kant speelde voorzichtig en leek niet goed te kunnen kiezen tussen verdedigen en hun doelpunt beschermen of aanvallen en dit doelpunt scherper te stellen.

Bij PSV waren Farfán en Afellay de spelmakers, iets dat Tottenham duidelijk miste op het veld.
Vlak voor rust is het vooral Tottenham dat druk uitoefende op de thuisploeg, ze kunnen echter geen enkele kans waarmaken.

Tweede helft

In de tweede helft moest Tottenham komen opzetten en de kansen in doelpunten omzetten. The Spurs gaven meteen blijk van aanvallend spel door de tweede helft te beginnen met drie spitsen.
Beide ploegen moesten hun aanvallen dringend beter coördineren dan in de eerste helft. Tottenham slaagde daar goed in door meteen de aanval te openen via Keane, maar de ingevallen Bent trapte echter recht op Gomes. PSV liet zich niet doen en zette de tegenaanval in via Culina, Robinson kwam goed uit. Ook Koevermans verkwanselde een enorme kans toen hij vlak voor doel de bal in de voeten kreeg. Hij was daardoor zo verrast dat hij prompt naast de bal trapte. De volgende kans was weer voor PSV, maar Mendez schopte over doel.
De aanvallen wisselden mekaar nu af, maar PSV leek toch de sterkere ploeg met de betere kansen op doel. Niettemin lieten ook de bezoekers grote kansen liggen.

In het laatste kwartier werden The Spurs knap zenuwachtig en heel eager om de broodnodige goal te scoren. Dat gebeurde dan ook een kleine tien minuten voor tijd. Berbatov verschalkte Gomes na een voorzet van Chimbonda. 0-1 op het scorebord.

Nu was het de beurt van de thuisploeg om in zak en as te zitten, PSV was duidelijk moe en aanvallen bleven uit. Mendez probeerde even, maar de verlengingen waren in zicht.
Na 93 minuten zijn de verlengingen een feit.

Verlengingen

Het eerste kwartier van de verlengingen verliep tam. Er waren geen echte kansen en iedereen was duidelijk moe. De tweede verlenging moest iets dynamischer zijn of de wedstrijd eindigde in penalty’s.
De tweede helft van de verlenging was even mistroostig, wel wat meer kansjes, maar de afwerking was totaal zoek.
Zo belandden we uiteindelijk bij de strafschoppen. Gomes was de sterkste van de twee keepers en stopte de strafschop van Jenas. Uiteindelijk was het Chimbonda die de wedstrijd beslist door naast te trappen. PSV gaat naar de kwartfinales van de UEFA.