Brussels: interne onrust grootste uitdaging

Kevin Pieters
| 7 reacties
Brussels: interne onrust grootste uitdaging
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na een welverdiende zomerstop begint op 13 augustus het nieuwe seizoen van de Belgische Tweede Klasse. De kernen ondergingen vaak een serieuze metamorfose, dus stellen wij bij Voetbalkrant.com in de aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen graag alle ploegen even voor. Welke veranderingen zijn er, en wat verwachten we komend seizoen? Beginnen deden we met promovendus RFC Luik, eindigen doen we met ex-eersteklasser Sint-Truiden.

FC Brussels

* AFGELOPEN SEIZOEN

Een dramatisch afgelopen seizoen voor Brussels: een rechtstreekse degradatie met amper 19 punten, voornamelijk gesprokkeld in de wedstrijden tegen Lokeren, Dender en STVV.

* TRANSFERNIEUWS

Heel wat beweging bij de ex-eersteklasser op transfergebied. Trainer Franky Van der Elst werd bedankt voor bewezen diensten en Marc Grosjean ging in juni de uitdaging aan om Brussels terug naar de hoogste klasse te loodsen. Vanuit de Jupiler Pro League werd van Standard middenvelder Jerome Novellaux en Thomas Phibel aangetrokken en van Moeskroen verwelkomen ze in Brussel Jean-Phillippe Charlet, Geoffray Toyes en Adolph Tohoua. Van reeksgenoot Namur komt Junior Ntamé over. Ook in de provenciale reeksen ging FC Brussels op zoek naar talent. Van Hoepertingen, spelende in de Limburgse tweede provenciale, zag linksachter Joseph Djo Kipoy zijn droom in vervulling gaan toen hij een contract van één jaar tekende bij de tweedeklasser.

Grosjean zag echter heel wat spelers vertrekken, maar dit lijkt de voorbije seizoenen een zekerheid te zijn in het Brusselse transferbeleid. Het zag heel wat spelers bedanken voor een avontuur in Tweede Klasse. Anderlecht trok Cheikhou Kouyaté en Arnaud Sutchuin aan, AA Gent kan dan weer rekenen op de diensten van Sébastien Phiri en Tubeke kaapte Alan Haydock, Julien Pinelli en Michael Jonckheere weg. Moussa Gueye staat dicht bij een overgang naar Bergen. Ten slotte trok KV Mechelen Julien Gorius aan en legde Zulte Waregem Steve Colpaert vast. Cédric Baes en Cedric De Troetsel zetten een stapje terug en gaan aan de slag bij respectievelijk Woluwe-Zaventem en Rupel Boom. Benjamin Mokulu Tembe verhuist dan weer naar Oostende.

Maar met Brussels voorzitter Johan Vermeersch ben je nooit aan de nieuwe patatjes toe. Vermeersch wil de transfers van Cheikhou Kouyaté, Julien Gorius, Benjamin Mokulu en de mogelijke transfer van Moussa Gueye aanvechten. Voor geen van deze transfers werd een transfervergoeding betaald. Dat komt omdat de spelers in kwestie van mening zijn dat FC Brussels zijn financiële afspraken niet nakwam en daardoor verbraken ze er hun contract. Het Uitvoerend Comité van de Belgische voetbalbond heeft ondertussen Brussels in het ongelijk gesteld in de zaak Gorius. Het oordeelde dat Gorius zijn contract verbrak op basis van het niet betalen van zijn groepsverzekering. Mogelijk zal Vermeersch ook in de andere zaken zijn slag niet thuis slaan.

* VOORBEREIDING

Brussels startte de voorbereding met een 1-0 verlies op het veld van Dudelange. Overwinningen werden behaald tegen Soignies (0-2), Ternat (1-3), Woluwe (2-3), SK Londerzeel (0-2) en RC Mechelen (0-3). Tegen eersteklasser Zulte Waregem bleef het steken op een verdienstelijk gelijkspel (1-1), evenals in de wedstrijd tegen Sint-Niklaas (0-0).

* EEN NAAM OM TE ONTHOUDEN

De 22-jarige centrale verdediger Thomas Phibel wordt voor één jaar geleend van landskampioen Standard. De in Guadeloupe geboren Fransman speelde reeds op uitleenbasis voor tweedeklasser Virton. De opgeschoten centrale verdediger, die zijn opleiding genoot bij RC Lens, werd door Standard aangetrokken als toekomstgerichte vervanger van Onyewu. Maar sinds de komst van trainer Laszlo Bölöni paste Phibel niet meer echt in de plannen van de Luikse ploeg. "Als je hoofd Bölöni niet bevalt, krijg je geen kans", zegt de 22-jarige Franse verdediger. Phibel behoorde niet meer tot de A-kern van Standard, in tegenstelling tot vorig jaar. Hij werd toen nog door Michel Preud’homme bij de Luikse A-kern gehaald, ondanks de weinige speelkansen die hij kreeg. De komst van Tomislav Mikulic, leek alle kansen weg te nemen voor Phibel. Een uitleenbeurt aan Brussels leek voor beide partijen een goede oplossing.

* VERWACHTINGEN

Met Brussels weet je nooit. Voorzitter Vermeersch lijkt de grootste uitdaging te zijn voor dit Brussel in Tweede Klasse. De voortdurende vetes in de media, de interne huishouding van de club die niet binnenskamers blijft, de onzekerheid waarmee sommige spelers te kampen krijgen, zowel financieel als op sportief vlak; het zijn maar enkele zaken die de ploeg kan missen als kiespijn in hun poging om terug in Eerste Klasse te geraken. Men kan Vermeersch geen passiviteit of gelatenheid verwijten, maar een overbetrokkenheid op de club kent ook zijn valkuilen. Als men er in Brussel in slaagt om vanaf de start van de competitie wat rust en zekerheden te creëren binnen de club, spelers en staff, dan kan Brussels een goed seizoen tegemoet gaan. Wij denken echter dat net dit een te hoog gegrepen ambitie is.

Prognose: achtste plaats. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties